Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:25, 30. 12. 2021.

| Ekonomija

Komunalne usluge poskupljuju od 1. februara, Prokuplje izlazi iz vlasništva privatne komunalne firme

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Skupština Prokuplja
Jedna od odluka današnje Skupštine je i izlazak iz udela u firmi PWW; Foto: lj. M.

Odluka o poskupljenju komunalnih usluga za 17,4 odsto koje pruža privatna firma Porr-Werner-Weber usvojena na Skupštini Prokuplja početkom jula - još se ne primenjuje, a današnjom novom odlukom odborničke većine i aneksom ugovora koji će biti potpisan, građani će veće račune dobijati od februara 2022. godine. Gradonačelnik Prokuplja kaže da aneks ugovora o poskupljenju nije potpisan ranije i zbog prodaje 20% udela Grada u toj firmi koja, kako tvrdi, posluje sa gubitkom od preko 115 miliona dinara.

Troškovi korišćenja vozila, goriva, mazuta, održavanja, cena struje, samo su neki od razloga zašto su usvojene nove cene komunalnih usluga jula ove godine, uz napomenu da je stari cenovnik formiran još 2016. godine, a da je prethodne zahteve za usklađivanje cena od 2017. do 2020. godine gradska vlast odbijala.

Primena postojećih cena već duže vreme ugrožava poslovanje i likvidnost, jer je prihod koji ostvarujemo nedovoljan za pokriće troškova, zbog čega postoji opasnost pružanja u kontinuitetu komunalnih usluga. U prethodnom periodu ostvaren je gubitak od oko 110 miliona dinara, zaključno sa 31. 12. 2020. godine, a samo u toj godini je napravljen manjak od 11,3 miliona dinara – kažu u PWW-u.

U toj firmi očekuju da se sa povećanjem cena u 2022. godini stvore uslovi za investiranje u opremu i zamenu metalnih kontejnera, ali i kupovinu novog vozila, čime će se, kažu, značajno poboljšati usluge iznošenja smeća.

Inače, po novom cenovniku za koji je prokupačka Skupština dala saglasnost na julskom zasedanju, građani Prokuplja već plaćaju veću cenu usluga koje pruža JKP Hammeum za pijaću i otpadne vode i to za 25 odsto.

Iako većina Prokupčana smatra da su i dosadašnje cene nerealne kada se uzmu stvarna primanja građana, u Gradskoj upravi poskupljenje pravdaju usklađivanjem cena i činjenicom da one godinama nisu menjane, te da nisu bile realne.


Grad Prokuplje izlazi iz vlasništva PWW-a

Odbornička većina u prokupačkoj Skupštini na današnjoj sednici jednoglasno je donela odluku da Grad Prokuplje proda 20% svog udela u vlasništvu firme Por-Werner-Weber što je svega 10.434 dinara, a celokupan kapital firme je nešto preko 52.173 miliona dinara.

U obrazloženju se navodi da je stručni tim koji je Grad ranije fomirao, dao mišljenje da treba izaći iz te firme jer se radi o gubitašu koji, prema finansijskoj analizi, do polovine 2021. ima gubitak od oko 115 miliona.

Može se zaključiti da Grad Prokuplje kao manjinski akcionar i bez značajne kontrole poslovanja nema interesa za dodatnim ulaganjem i pokrivanjem gubitaka ovog preduzeća, pa smatramo da je predložena cena od strane većinskog vlasnika za prodaju 20% udela po ceni od 10.434 dinara, koliko je Grad Prokuplje uplatio prilikom osnivanja društva, za nas prihvatljiva – rekao je gradonačelnik Milan Aranđelović.

Naglašava da, osim promene vlasničke strukture, u svemu ostaje na snazi Ugovor o obavljanju komunalnih delatnosti iz 2011. godine, uključujući i činjenicu da će se gradska vlast i dalje pitati i odlučivati o ceni usluga koje ta firma pruža na teritoriji Prokuplja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vojca

    20:57 // 3. 1. 2022.

    Pa ako izlazi iz privatnog znaci jeftinije ako ne isto A ne SKUPLJE To dja privatno dja drzavno kako kome odgovara da drpa izgleda ;-)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: