Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:26, 13. 8. 2020.

| Ekonomija

Na teritoriji Prokuplja počeo otkup šljiva

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
šljiva
Dobar kvalitet sorte stenlej; Foto: Lj. M.

Nakon što je prethodnih dana završen otkup ranih sorti šljiva po ceni od 10 do 15 dinara, na teritoriji Prokuplja počeo je otkup šljive sorte "stenlej" koja se, prema proceni poljoprivrednih stručnjaka, nalazi na površini od preko 2.000 hektara. Početna cena šljive je na nivou prošlogodišnje i iznosi 15 dinara, ali zbog nešto slabijeg roda i dobrog kvaliteta, voćari očekuju da se tokom berbe cena poveća bar do 20 dinara za kilogram.

Voćari kažu da je cena od 15 dinara nedovoljna, jer su troškovi berača oko 5 dinara, a troškovi proizvodnje i primene agrotehničkih mera zaštite skuplji ove godine u odnosu na prethodne.

Kod nas nije bilo ozbiljnijih elementarnih nepogoda koji bi oštetili voćnjake kao u pojedinim delovima Srbije, pa je kvalitet šljive dobar. Imamo sve uslove da dobro prodamo naš proizvod, ali nemamo kome jer smo kao i u vreme otkupa višnje, ostavljeni na milost i nemilost nekoliko lokalnih otkupljivača koji svake godine diktiraju cenu i daju nam kolko hoće i misle da treba - kaže voćar iz prokupačkog sela Babin Potok.

Podseća da određeni period tokom godine stariji poljoprivrednici kojih je bar 70% na selu nisu mogli iz svojih kuća, pa je bilo otežano uraditi sve u predviđenim rokovima pa će rod biti nešto slabiji, ali su zato očekivali veću cenu.

Poučeni nedavno završenim otkupom višnje, kada je, osim male cene, bilo teško i prodati proizvod jer nije bilo redovnog otkupa, zbog čega su mnogi višnjari ostali neobrani, vlasnici šljivika u Toplici imaju manje briga jer ono što ne uspeju da prodaju, završiće u kazanima za rakiju koja uvek ima tržište i nađe put do kupaca.

Inače, zbog nepovoljne epidemiološke situacije u Blacu je izmenjena ovogodišnja manifestacija "Dani šljive" pa će umesto koncerata i okupljanja velikog broja ljudi, biti organizovana u vidu onlajn stručnih predavanja i izborom najboljeg šljivika, mladog poljoprivrednika, žene poljoprivrednika, najbolje rakije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sale

    13:00 // 22. 8. 2020.

    Do tada ćemo svi mi da napustimo voćnjake,ovo do sada je pljačke,tajkunski monopol pri otkupu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: