Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 25. 9. 2023.

| Ekonomija

Načelnica niške Uprave za finansije ima veću platu od gradonačelnice, oko 100.000 primaju i njene kolege 

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Nina Ilić i Sotirovski
Nina Ilić objašnjava da svi načelnici imaju istu platu, ali ne i radni staž; foto: FB Dragana Sotirovski

Plata načelnika i njihovih zamenika, onih u punom, ali i u dvogodišnjem v. d. mandatu, u gradskim uprava u Nišu u rasponu su od 95.000 do skoro 126.000 dinara, koliko prima načelnica Uprave za finansije Nina Ilić, čime zvanično mesečno zarađuje više od gradonačelnice Dragane Sotirovski. Objašnjava da su im zarade zapravo svima iste, ali da se ipak razlikuju u minulom radu, a da ona ima radni staž od 38 godina.

Nina Ilić i Sotirovski; foto: Jelena Mišić I načelnici zarađuju više od Sotirovski; foto: Jelena Mišić Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je među gradskim funkcionerima ona koja zvanično ima najviše nekretnina, a prema poslednjem izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije na njen račun svakog meseca "leže" 124.000 dinara novca građana.

Nije najplaćenija na javnoj funkciji, iako rukovodi Gradom, a neki načelnici gradskih uprava, pa i oni u v. d. statusu, zarađuju više od nje.

Jedna od njih je načelnica Uprave za finansije Nina Ilić, koja je 1. februara ove godine Agenciji prijavila zaradu od 125.920 dinara, dok njen zamenik Branislav Stojković zarađuje zvanično 100.000 dinara.

Nina Ilić; foto: Jelena Mišić Njen radni staž je 38 godina, pa zato i najviše zarađuje; foto: Jelena Mišić Na pitanja novinara kako se formira visina plate načelnika uprava, kao i komentar na to što najviše zarađuje od svojih kolega, pa i od gradonačelnice, stigao je kratak odgovor.

Plata svih načelnika u svim gradskim upravama je ista. Razlika je jedino u minulom radu. Od svih načelnika ja imam najduži radni staž od 38 godina. Po tom osnovu imam dodatak na platu na osnovu minulog rada po 0,4% godišnje - odgovorila je Ilić.

Prema prijavi koju je podnela dve i po godine ranije, januara 2021, kao vršilac dužnosti načelnika zarađivala je znatno manje, 88.162 dinara.


Koliko zarađuju drugi načelnici i vršioci dužnosti?

Novinari Južnih vesti redovno izveštavaju o tome da od formiranja 6 gradskih uprava u Nišu umesto jedne - nije rešen status svih načelnika i njihovih zamenika, pa 3 i dalje vode vršioci dužnosti.

Gradonačelnica koja predsedava Gradskim većem koje je nadležno da reši taj već dvogodišnji problem to i dalje ne čini, uz objašnjenje je da je to težak zadatak, a ne izbor za mis.

Vesna Nešić; foto: Grad Niš Vesna Nešić, prema poslednjem izveštaju Agencije od 25. novembra prošle godine, mesečno prima 128.333 dinara; foto: Grad Niš Bez obzira na status, njihove plate su veće od one koju zarađuje prosečni Nišlija.

Tako na primer vršilac dužnosti zamenika načelnice Uprave za organe grada i građanska stanja Vesna Nešić, prema poslednjem izveštaju Agencije od 25. novembra prošle godine, mesečno prima 128.333 dinara, što je i više od načelnice Ilić, ali joj je to zarada na dva posla i iz dva izvora.

V.d. zamenika načelnika Grad Niš - Gradska uprava za organe grada i građanska stanja - Mesečno 105.000,00 RSD 26.10.2022. -

Republički zavod za statistiku (Ugovor o dopunskom radu) Republika - Mesečno 23.333,33 RSD 01.06.2022. - Marina Janković; foto: Grad Niš V. d. načelnica ove uprave Marina Janković, prijavila je platu od 122.000 dinara, a dve godine ranije na istoj v. d. funkciji primala je znatno manje - 88.739 dinara; foto: Grad Niš

Njena koleginica, odnedavno ponovo v. d. načelnica ove uprave Marina Janković, prijavila je 24. avgusta platu od 122.000 dinara, a dve godine ranije kada je bila na istoj v. d. funkciji primala je znatno manje - 88.739 dinara.

Goran Zdravković; foto: Grad Niš Načelnik Uprave za građevinarstvo Goran Zdravković prijavio mesečnu zaradu od 119.000 dinara; foto: Grad Niš Jedini načelnik koji već nekoliko meseci radi bez zamenika je Goran Zdravković, koji je 9. marta ove godine prijavio mesečnu zaradu od 119.000 dinara, za rukovođenje Upravom za građevinarstvo.

Miljan Ćirković je i dalje v. d. načelnika Uprave za društvene delatnosti, a platu od 111.570 dinara prijavio je krajem avgusta. Prema zvaničnom izveštaju Agencije za više od dve godine plata mu je porasla za skoro 50.000 dinara, jer je kao v. d. zamenika načelnika iste uprave početkom 2021. zarađivao svega 63.808 dinara. Miljan Ćirković; foto: Grad Niš Miljan Ćirković je i dalje v. d. načelnika Uprave za društvene delatnosti, a za više od dve godine plata mu je porasla za skoro 50.000 dinara; foto: Grad Niš

Za razliku od njegovog rasta plate, to nije slučaj sa njegovom trenutnom v. d. zamenicom Pavlinom Mihajlenko, sa kojom se već nekoliko puta rotirao na funkcijama, ali je njena plata, prema javno dostupnim podacima, za dve godine ostala nepromenjena i iznosi 97.754 dinara.

Ružica Đorđević; foto: Grad Niš Dugogodišnja sekretarka niške Skupštine Ružica Đorđević prijavila platu od 105.000 dinara; foto: Grad Niš Dugogodišnja sekretarka niške Skupštine Ružica Đorđević je na toj poziciji najviše zarađivala 94.000 dinara, a odnedavno je načelnica Uprave za imovinu i održivi razvoj gde je prijavila platu od 105.000 dinara, a njen zamenik Milan Nikolić prema poslednjem izveštaju ima mesečnu zaradu od 100.000 dinara.

Najmanje od svih načelnika uprave zarađuje v. d. zamenica načelnika Uprave za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove Dušica Janojlić, koja je prošle godine prijavila platu od 95.000 dinara, a njenog kolege sa kojim se rotira na funkcijama, v. d. načelnika Miljana Anđelkovića, nema u izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije.

Podsetimo, dvojica direktora niških javnih preduzeća zarađuju mesečno više od gradonačelnice Sotirovski, a veću platu od prosečnog Nišlije primaju i drugi rukovodioci javno-komunalnih preduzeća.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Koliko li tek imaju POMOĆNICI u kabinet

    20:15 // 27. 9. 2023.

    Lele nama poreskim obveznicima, koliko li tek izdvajamo za pomocnike u kabinetu, Lele, ništa konkretno ne rade ko manekenke na pistu a parice kašlju.
    Čemu li služe a uz to još i ne rade ništa.

  • Berija

    17:42 // 25. 9. 2023.

    Vi to (zlo)namerno oćete da zavadite dva oka u glavi, Sotira sa posilnom, kad su se lepo dogovorile o podeli kolača. Stavarno nema smisla.
    PRAVDA za Sptira i da mu se izglasa povećanje, minimum do izjednačenja.

  • Гага

    17:01 // 25. 9. 2023.

    Ко одређује висину плата у градској Управи,него начелница за финансије...а"Бог је,прво себи,браду створио"?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: