Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:55, 2. 3. 2023.

| Ekonomija

Napuštene seoske kuće mlađima od 45 godina, država opet subvencioniše

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
kuca selo
Uskoro raspisivanje konkursa; ilustracija; foto: A. Kostić

Oni koji žele da žive na selu, a nisu vlasnici nijedne nekretnine, i ove godine će moći da se prijave na konkurs Ministarstva za brigu o selu, kako bi dobili novac za kupovinu napuštenih seoskih kuća. Za to je izdvojeno ukupno 500 miliona dinara, pa iz Ministarstva očekuju kupovinu oko 500 kuća. Mogu konkurisati punoletni građani mlađi od 45 godina.

Vlada Srbije je na predlog Ministarstva usvojila Uredbu koja se odnosi na dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom i ministar za brigu o selu Milan Krkobabić kaže da će konkurs biti raspisan narednih dana.

Kako je istaknuto, ideja je da se mladi vrate na selo, ali i da se u selima poveća broj stanovnika i stopa nataliteta, a smanji prosečna starost, kao i da se u ruralnim područjima unapredi privreda.

Neki od uslova za prijavu su da je građanin u braku ili trajnijoj vanbračnoj zajednici, da nije u krvnom srodstvu sa prodavcem kuće koju želi da kupi, da nije osuđivan i da protiv njega nije pokrenut krivični postupak, kao i da nije vlasnik ili suvlasnik nepokretnosti, osim poljoprivrednog zemljišta.

Podnosioci prijave koji poseduju poljoprivredno zemljište u svojini/susvojini mogu konkurisati za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom koja se nalazi u nekom od naseljenih mesta na teritoriji jedinice lokalne samouprave na kojoj poseduju poljoprivredno zemljište, odnosno njoj susednoj jedinici lokalne samouprave - piše u Uredbi.

Neće moći da se prijave oni koji su u postupku odobravanja kredita, subvencija ili bespovratnih sredstava za kupovinu nekretnina, niti oni koji imaju neplaćene poreze i doprinose.

Što se tiče same kuće, ona mora da ispunjava osnovne uslove za život i stanovanje, da se ne nalazi u nekom gradu ili prigradskom naselju, da u blizini ima javnu službu poput škole ili ambulante i da bude upisana u katastar, a ni kuća ni okućnica ne smeju imati nerešene imovinsko-pravne odnose.

Seoska kuća sa okućnicom ispunjava osnovne uslove za život i stanovanje ukoliko je bezbedna i uslovna za stanovanje, poseduje infrastrukturu - kanalizaciju ili septičku jamu, vodu, struju i ako postoji pristup do seoske kuće sa okućnicom preko tvrdog puta - navedeno je u Uredbi.

Oni koji kupe kuću na selu neće moći da je prodaju makar narednih deset godina, naglašavaju iz Ministarstva. Rok za prijavu, kako je istaknuto, biće do utroška novca izdvojenog za te namene, a najkasnije do 1. novembra 2023.

Za program je neophodno da se najpre prijave i lokalne samouprave, a njima treba da se obrate građani koji su zainteresovani da žive u napuštenim kućama.

Iz Ministarstva navode da je do sada kroz taj program kupljena 1.631 kuća sa okućnicom u selima širom Srbije. Najpovoljnija je koštala 388.000 dinara, a najskuplje su se kretale do 1,2 miliona dinara. Kuće su dobijale i mlade porodice sa juga Srbije.

Detaljnije informacije o uslovima i samoj prijavi nalaze se u Uredbi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ilij

    20:40 // 7. 3. 2023.

    mozda je ovo taj trenutak da sada malo vise mozda prosrljamo u svemu ovome koje je i tu a udara se sa kriminalom sada da bi kasnije to bi bilo ukrainskorusko balkansko itd

  • ilij

    20:36 // 7. 3. 2023.

    kako vi gledate ovaj sukob.tu eu gradi neke objekte za koje se izdaju drzavno odobrenje a lice na ukrainske sta se sve tu moze a sta prizeljkuje kasnije sa botovima okolo koi jedini posle svega ce da trzaju za oprostaj dok oni koi uzimaju za ovo sve bice na drugim jaslima

  • ilij

    14:35 // 7. 3. 2023.

    vucic i aratilja nisu potpisnici ovoga budite sigurni u tome.tu kao zaaacano mesto u smislu ovo parce u ovo vreme u nevreme gde vlada mafija gradsko seoska koju i nju opisujemo itd

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: