Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:21, 7. 3. 2023.

| Ekonomija

Novo poskupljenje u Leskovcu - prevoznici "pretili" štrajkom, Grad odobrio veće cene

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
Autobus Leskovac
Pritisak autoprevoznika urodrio plodom, Grad popustio i prihvatio poskupljenje; foto: M. M.

Nakon što su prevoznici koji sa Gradom imaju sklopljene ugovore oko prigradskog saobraćaja zapretili da će prema određenim naseljima obustaviti prevoz putnika, predstavnici leskovačke lokalne samouprave dali su ”zeleno svetlo” za povećanje cene karata. Najveći teret opet će podneti putnici koji su primorani da se voze autobusom, dok stručnjaci iz oblasti saobraćaja smatraju da poskupljenje u ovom trenutku, s obzirom da cena goriva pada, nije bilo neophodno.

Na prošlogodinje povećanje računa za vodu od 50%, računa za grejanje od 45%, nadovezala se taksa koju će Leskovčani morati da plaćaju za održavanje Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, a set poskupljenja zaokružile su veće cene odvoza smeća i to za 19,6%, ali i pogrebnih i dimničarskih usluga.

Međutim, to nisu jedina poskupljenja pošto je rukovodstvo Grada podleglo pod pritiskom auto-prevoznika Frenki i Jugotrans, odakle su opet zapretili obustavom saobraćaja prema određenim selima, a kako ne bi došlo do tog scenarija, vlast je odlučila da, kako se navodi na gradskom sajtu, dozvoli auto-prevoznicima poskupljenje cena usluga.

Svesni koliko je redovno i kvalitetno obavljanje gradskog i prigradskog saobraćaja važno za neometano funkcionisanje grada i stavljajući interese građana Leskovca na prvo mesto, predstavnici lokalne samouprave su iskazali razumevanje za izazove sa kojima se prevoznici suočavaju zbog velikog porasta cene rada, goriva, potrošnog materijala i staničnih usluga i iskazali spremnost da odobre izvesnu korekciju cena njihovih usluga - stoji u obrazloženju.

autobus Putnici kažu je i saobraćaj monopolizovan; foto: M. M.Baš kao i za sva druga poskupljenja, opet će najveći teret podneti građani koji, sem autobusa, nemaju drugog načina da stignu do grada, dok ističu i činjenicu da pomenuti prevoznici praktično drže monopol nad tržištem.

Autobus stvarno koristi sve manji broj ljudi, ali je to i zbog postojećih cena karata. Iz godine u godinu cene karata rastu, vlast ne može ili ne želi da se izbori sa auto-prevoznicima, a ne žele ni da ih promene. Mi koji nemamo drugi prevoz smo primorani da idemo autobusom i nemamo drugi izbor - žale se meštani okolnih naselja.


Stručnjaci tvrde da je moglo da prođe bez poskupljenja

Gradski prevoz u Leskovcu poskupeo je i krajem 2021. godine, većnici su tu odluku doneli sa zakašnjenjem od 6 meseci, a stručnjaci iz oblasti saobraćaja ističu da sada, za razliku od tog perioda, nije moralo da dođe do poskupljenja.

Tada je bilo opravdano iz razloga što su cene goriva, ulja, kao i svega ostalog stvarno rasle. Sada cena goriva pada, a cene se povećavaju. Jedini razlog koji bi eventualno mogao da opravda ovo poskupljenja jeste rast cene rada, ali mislim da to nije dovoljno za novo poskupljenje. Čak i cene rezervnih delova miruju već neko vreme, jer se smirila cena gvožđa. Zašto je došlo do povećanja pitanje je za one koji su to odobrili - kaže stručnjak iz oblasti saobraćaja.

Podsetimo, auto-prevoznik Frenki je i tokom prošlog leta obustavljao povremeno saobraćaj ka pojedinim selima pa su iz opozicije zatražili raskid ugovora do koga nije došlo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    11:09 // 8. 3. 2023.

    Leskovac sa dva semafora da ima upravu za saobracaj? U najmanju ruku nelogicno sem sto su tu nasli uhlebljenje.

  • Danijela

    10:06 // 8. 3. 2023.

    Pitam se sta ce Leskovcanima gradski prevoz.Kad hoce u grad imaju liniju za Nis i Bg.I ovako Subotom dolaze u Nis da prosetaju i popiju neko pice.

  • Pera

    10:01 // 8. 3. 2023.

    Tako Mesko odlucio.Ali u sustini sta ce u Leskovac gradski prevoz.Ceo Leskovac predjes za 10 min pesice.Periferna sela i onako koriste bicikle.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: