Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:58, 9. 2. 2017.

| Ekonomija

Novo rukovodstvo i obavezno članstvo u Privrednoj komori

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Regionalna privredna komora u Banovini
Uz obavezno članstvo i plaćanje članarine Privrednoj komori Srbije; Foto: J. V.

Regionalna privredna komora u Nišu od 1. januara je, izmenom Zakona, ogranak republičke Komore. Na njenom čelu sada je nekadašnji funkcioner G17 i URS Aleksandar Milićević Pile, koji je bio i ekonomski savetnik u Ambasadi Srbije u Bugaskoj.

Milićević je bio i član Gradskog veća od 2004. do 2008. godine, u mandatu Smiljka Kostića, a u to vreme bio je i na čelu upravnih odbora u niškoj "Elektrodistribuciji" i "Elektromrežama Srbije", a kako se navodi u njegovoj biografiji objavljenoj na sajtu Komore, imao je i vlastite firme za prodaju i servisiranje računara.  Direktor RPK Aleksandar Milićević Pile Predstavili novi Zakon o komorama predstavnicima opštinskih vlasti; Foto: J. V.

Privredna komora Bugarske ga je 2013. godine proglasila dobitnikom godišnje nagrade zbog, kako su naveli, posebnog doprinosa razvoju bilateralnih ekonomskih odnosa između Bugarske i Srbije i organizovanje velikog broja poslovnih foruma.


Formalne promene u Komori  

Ova ustanova je, osim rukovodstva, promenila naziv u Regionalna privredna komora Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga. Prema Milićevićevim rečima to što će je ubuduće voditi direktor, a ne predsednik je prednost.

Na čelu nisu ljudi iz firmi nego stalno zaposleni. Direktor sa 100 % radnog vremena u Komori, nema drugog posla, nema firmu, ne predstavlja ni jedno drugo preduzeće. Biće izabran i Parlament privrednika koji će savetodavno pomagati, davaće inicijative prema RPK i delegaciju za Skupštinu i tako će privrednici učestovovati u radu - objašnjava Milićević.


RPK obavezna za sve privrednike

Svi privrednici će, po novom Zakonu, ponovo biti u obavezi da budu članovi Komore, a kako kaže Milićević, članarine će biti manje i određivaće ih po godišnjem prihodu, a ne po broju zaposlenih kao do sada.

“Filip Moris” je do sada plaćao oko milion mesečno. Manje firme sa prihodom do 300 ili 600 miliona plaćale su po nekoliko hiljada dinara mesečno, a ubuduće će 300 i 600 dinara - objašnjava direktor Komore.


“Aktivno učešće u promenama zakona”

Direktor RPK dodaje da će privrednici sa juga ubuduće moći da dobijaju sve sertifikate u Nišu, ali i da će, zahvaljujući tome što je Komora sada ispostava državne ustanove sa centralom u Beogradu, moći posredno da učestvuju u izmenama zakona koje se tiču ekonomije.

Komunikacija će biti mnogo bolja sa centralom i očekujemo podršku u resursima i u komunikaciji sa ministarstvima iz kojih učestvuju u radnim grupama koje rade na promenama zakona. Sa te strane prikupljamo informacije sa terena da vidimo šta je to što može da se promeni da se poboljša ambijent i da utičemo na zakonodavca da se to i desi - kazao je Milićević.  

Dodaje da Komora trenutno analizira ekonomiju okruga za koje je nadležna, ali da će, inače, najviše pomagati direktnu proizvodnju i turizam.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pantelej Petkovic

    21:10 // 9. 2. 2017.

    Pile, Jova PTT, Blackburn i Valentina su privrednici koji su zaduzili Nis. To je filantropija robinhudovskih razmera. Evo smo na pragu Dana drzavnosti, svi po jedan orden ,,Ukrstenih metle i lopate sa zlatnim vencem''.

  • Valentina

    18:42 // 9. 2. 2017.

    Čestitam Piletu. I on se konačno udomi, sad mu niko ništa ne može, kad uvide koliko nema pojma mogu samo da ga spuste na savetnika. Ovaj URS hara Nišom.

  • Blackburn

    17:28 // 9. 2. 2017.

    Privrednicima vec sada bolje,ima da pevaju od srece.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: