Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:54, 1. 5. 2023.

| Ekonomija

Od danas skuplji struja i gas

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
dalekovod, struja
Struja skuplja za 8%, gas za 10%; foto: Ljubica Jocić

Struja u Srbiji od danas je skuplja za 8%, a gas za 10%, pa će tako struja po kilovat satu sada koštati 13,31 dinar, a gas 4,55 dinara sa PDV-om. Prema ranijim najavama, prosečan račun za struju biće uvećan za oko 250 dinara.

Cena struje bez poreza i taksi iznosi 9,50 dinara po kilovat satu, a sa PDV-om košta 13,31 dinara po kilovat satu i veća je u odnosu na prethodnu cenu za 8%. Istovremeno i cena gasa viša je za 10% i iznosi 4,13 dinara po kilovat satu bez poreza i taksi, odnosno 4,55 dinara po kilovat satu sa njima.

Ranije je Ministarstvo rudarstva i energetike najavilo rast cena od 1. maja zbog situacije sa energentima u Evropi izazvane geopolitičkim dešavanjima.

Uprkos pritiscima, izborili smo se za najnižu moguću korekciju cena struje (8 odsto) i gasa (9 odsto), koja je deo aktuelnog stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom. Tako će, na primer prosečan račun za električnu energiju biti uvećan za oko 250 dinara - saopštili su iz Ministarstva.

Agencija za energetiku Republike Srbije krajem marta dala je saglasnost na odluku o povećanju cene energenata, a novu prosečnu cenu utvrdila je na osnovu na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina električne energije i prirodnog gasa za prodaju kupcima.

Podsetimo, ovo je drugo poskupljenje struje i gasa ove godine, a oba puta su iz Ministarstva naglasili da su cene struje i gasa u Srbiji među najnižima u Evropi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Poltron

    22:30 // 1. 5. 2023.

    Važno da pojedine bele ptice imaju 100 tkz. Radna mesta a radnici u Niš nek imaju mizwracuju od plate a labudi i gusani nek lete sa 100 nadzorna odbor

  • Var tehnolog

    18:19 // 1. 5. 2023.

    Ministarstvo je odusevilo svojom izjavom ! Kako covek da ne bude srecan, posle takvih reci ! A, i narodu dobro,jos bolje od juce, koga briga sto ce lancano sve poskupeti ! Vazno da je Njemu dobro ,nek poskupi sve 100% !

  • Бата Рака из Ниш

    16:42 // 1. 5. 2023.

    СНСовска се песма ори
    песма која слави крад,
    срце громко нек нам збори
    да нам живи, живи крад!

    Подигнимо увис чела
    ми, јунаци крада свог,
    наша биће земља цела
    да нам живи, живи крад!

    У дивљака лук и стрела,
    проневере, пљачке, глад,
    то су наших руку дела
    да нам живи, живи крад!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: