Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:05, 18. 6. 2018.

| Ekonomija

Opština Prokuplje plaća kamatu od 127 miliona zbog duga Direkcije

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Sumnjivo trošenje novca prokupačkog Povereništva za izbegle i raseljene lj.m. foto
Kamata nešto manja od osnovnog duga; foto: Lj.M.

Zbog ranijeg duga Direkcije za urbanizam prema Univerzal banci i pristigle nepravosnažne presude Privrednog suda u Beogradu za kamatu obračunatu od 2013. godine do danas, Opština Prokuplje će morati da isplati preko 127 miliona dinara od novca poreskih obveznika.

Osnovni dug od oko 200 miliona je nastao tokom izvedenih, a neplaćenih infrastrukturnih radova 2008. i 2009. godine, ali je sud odlučio da se kamata obračunava od 2013. godine, nakon što je račun zadužene Direkcija blokiran, a lokalna samouprava formirala novu Direkciju koja je preuzela poslove ugašene.

Univerzal banka je nakon toga tužila Opštinu kao osnivača i spor dobila na sudu, pa je početkom ove godine iz lokalnog budžeta isplaćen osnovni dug i to uz pomoć Vlade Srbije, a ovih dana je stigla i napravosnažna presuda za kamatu. 2 predsednik opstine prokuplje aleksandar  simonovic JV Simonović krivi prethodnu vlast za neplaćanje radova; foto: Lj.M.

Predsednik Opštine Aleksandar Simonović je naglasio da je dug nastao u vreme vlasti Demokratske stranke, koja je, kako je rekao, neodgovornom politikom zadužila građane tako što je izvodila radove, a nije ih plaćala.

Neko je dao sebi za pravo da nešto radi, a da ne plati. Ova vlast je sve svoje radove, od dolaska na vlast do danas, plaćala izvođačima do poslednjeg dinara i tako će biti i ubuduće. Već smo platili njihov dug od 200 miliona, a platićemo i kamatu kada stigne pravosnažna presuda – rekao je Simonović.

Na nepravosnažnu presudu Opštinsko pravobranilaštvo je uložilo žalbu, pa se, kako kažu, nadaju da će sud po toj žalbi još smanjiti iznos kamate.


Demokrate podnose krivične prijave

Odbornik Demokratske stranke Slaviša Momčilović je na sednici Skupštine najavio da će njegova stranka podneti krivične prijave protiv predsednika Opštine i odgovornih u lokalnoj samoupravi, jer, kako je rekao, za 6 godina ništa nisu uradili na rešavanju ovog problema. 3 slavisa momcilovic odbornik ds foto ljm Momčilović ispred DS-a najavljuje krivične prijave; foto: Lj. M.

Gospoda je pre 6 godina uredno preuzela vlast i sve privilegije koje idu uz to, ali je, namerno ili slučajno, potpuno ignorisala probleme koje su nasledili. Kamata koju će građani Prokuplja morati da plate zbog nečije nemarnosti i nerada je neznatno manja od osnovnog duga. Znači da ćemo svi mi platiti njihovu nesposobnost da rešavaju nasleđene probleme - rekao je Momčilović.

Demokrate kažu i da sumnjaju da se neko od odgovornih u lokalnoj vlasti "možda dogovorio sa Univerzal bankom o neplaćanju duga od 2012. godine", kada je Srpska napredna stranka preuzela apsolutnu vlast u Prokuplju, te da će tražiti od nadležnih da preispitaju sve okolnosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Preletacevic

    15:51 // 19. 6. 2018.

    Hahaha. Za sve kriva bivsa vlast koja me je zaposlila i gde je moja majka bila vazan sraf DS. Jel tako Simonovicu? I nije li sramota te tvoje saradnike koji su svi prebegli iz DS u SNS i sada pljuju li pljuju. Kakvi ste vi ljudi bez morala, ovo je strasno. A da ti odgovaras zbog te kamate koju si zaduzio grad, nesposobni kadru svih vlasti. Da postoji zakon, neko bi te pitao, ovako? Mozda nekada!

  • Пера Перић

    12:10 // 19. 6. 2018.

    Како Симоновића који је био перјаница ДСа у време задуживања није срамота да овако говори.

  • Crni

    10:33 // 19. 6. 2018.

    Pa Predsednice Opstine ti si bio na vlasti i kada je nastao taj dug odnosno u demokratskoj stranci i to u vrhu.Znaci ti si odgovoran i za dug i za kamatu.Preletacevicu mislis da ces preleteti i sledeci put.E nece da moze

    • VOJACA

      18:43 // 20. 6. 2018.

      Nikad u ovoj drzavi nece biti bolje Sve iste lopuze se vrte na vlasti Sa svakom promenom dva coveka isplivaju nova i DVESTA STARIH Koji u svakoj stranci u vrhu A po promeni vlasti tu istu pljuju i napadaju Ali sta ces I SLEDECI CE BITI ISTI I POSLE NJIH Ova drzava je osudjena na lopove i prevarante...Kradite jer mi budale vas trpimo...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: