Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:56, 19. 7. 2017.

| Ekonomija

Otkazi za 90 radnika u prokupačkim javnim preduzećima i ustanovama

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Otkazi u naredna 2 meseca; Opština Prokuplje; foto: Lj.M.

Oko 90 radnika na neodređeno u prokupačkoj lokalnoj samoupravi biće otpušteno u naredna 2 meseca ukoliko Skupština usvoji odluku Opštinskog veća o maksimalnom broju zaposlenih. Opština tvrdi da je to nalog ministarstva, sindikati kažu da su "sigurni samo naprednjaci i preletači".

Prema odluci, otkaze bi u narednih 60 dana moglo da dobije 13 radnika Opštinske uprave gde je planirano smanjenje od 186 radnika na 173. U JKP "Hameum" od sadašnjih 303, broj radnika biće smanjen na 268. U Narodnom muzeju otkaz će dobiti jedan radnik, u Istorijskom arhivu sa sadašnjih 19 smanjiće se na 17, u Narodnoj biblioteci sa 29 na 24 radnika... 

Dok se predstavnici sindikata pitaju ko je i po kom kriterijumu odredio koliki je višak radnika, jer tvrde da ni poslodavci i direktori ustanova i preduzeća u gradu nisu učestvovali u tome, niti su konsultovani predstavnici sindikata, iz Opštine kažu da je tako naloženo iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.


"Sigurni samo članovi SNS-a i preletači"

Predsednik Nezavisnog sindikata radnika Turističko-sportske organizacije Vanja Stojanović tvrdi da je odluku donelo nekoliko funkcionera Srpske napredne stranke koji kontrolišu lokalnu vlast i čitavu opštinu Prokuplje. 2 vanja stojanovic predsednik sindikata tso foto ljm Stojanović tvrdi da je ovo odluka nekoliko funkcionera SNS-a; foto: Lj.M.

Neko je odlučio da se u našoj firmi smanji broj radnika za 23 odsto, odnosno sa 82 na 63 radnika. Tvrdim da niko iz firme, a najmanje ja kao predstavnik reprezentativnog sindikata nisam konsultovan oko smanjenja radnika – ističe Stojanović.

On ne spori da je neminovna racionalizacija i smanjenje broja radnika u čitavom sistemu lokalne samouprave, ali su za njega više nego sporni kriterijumi i činjenica da niko ne zna ko je doneo odluku.

Prokuplje je mala sredina i svi znamo ko donosi odluke, a ko ih bespogovorno izvršava - dodaje Stojanović.

On poziva i druge sindikalce da se ujedine i da stanu u zaštitu prava radnika.

Šanse da dobiju otkaz imaju svi koji za prethodnih nekoliko godina vladavine SNS nisu zapošljeni po partiskoj liniji ili nisu "preleteli" u njihovu stranku. Naš sindikat će štititi svakog zaposlenog dok god ne saznamo ko je određivao broj zaposlenih i na koji način, uz napomenu da smo za smanjenje broja radnika, ali uz jasne smernice i kriterijume - tvrdi Stojanović.

O racionalizaciji i smanjenju broja radnika u njegovoj firmi ništa ne zna ni sam direktor Turističko-sportske organizacije Bratislav Lukić.

I ja sam dobio dokument koji je usvojilo Opštinsko veće, a u kome se u TSO smanjuje broj radnika za 19. Niti me je ko konsultovao, niti ja znam kako se došlo do te brojke. Prosto sam zatečen ovim papirom – naglašava Lukić.

3 predsednik opštine prokuplje aleksandar simonovic foto lj.m. Simonović kaže da je racionalizaciju naložilo ministarstvo; foto: Lj.M.Ipak, onaj ko tvrdi da zna ko je određivao maksimalni broj zaposlenih u sistemu lokalne samouprave je predsednik Opštine Aleksandar Simonović.

To su uradili članovi Opštinskog veća koji su jednoglasno usvojili Odluku. Prosto nam je tako naloženo iz nadležnog ministarstva pod pretnjom obustave transfera. - tvrdi Simonović.

On kaže da će naknadno svaki direktor odrediti kriterijum ko će biti otpušten.

I to se mora pažljivo uraditi da niko ne bude oštećen – dodaje Simonović.

Prvi čovek Prokuplja napominje i da se krajnja brojka zaposlenih mora smanjiti za još oko 250 radnika, a to će se, kako kaže, uraditi u narednih godinu ili dve.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • PLJUŠTE OTKAZI PO CELOJ SRBIJI

    09:14 // 20. 7. 2017.

    Poenta je da se iz javnog sektora izbace
    svi, a da ostanu samo SNS-ovci.

  • jovo

    23:41 // 19. 7. 2017.

    bravo stojanovicu,jedini covek koji ima hrabrosti da se javno oglasi...imaces podrsku i iz ostalih firmi

  • Badza

    15:49 // 19. 7. 2017.

    Svaka cast Stojanovicu!!! Postenom borbom protiv primitivnih i necasnih namera! Vreme je da se neko ozbiljno pozabavi ugradnjom klima uredjaja u Prokuplju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: