Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:42, 27. 6. 2023.

| Ekonomija

Otvorena nova pijaca u Prokuplju, građani platili, koncesionar upravlja i ubira profit

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
tezge pijaca
Otvorena pijaca u Prokuplju, prodavcima na raspolaganju 126 tezgi; Foto: Lj. M.

Na površini od oko 2.860 kvadrata sa 126 tezgi, 14 lokala, 3 magacina, 2 javna toaleta i jednim za osobe sa invaliditetom, upravnom zgradom i prostoriji u kojoj je smešteno obezbeđenje, u Prokuplju je otvorena nova zelena pijaca za čiju je izgradnju iz zajedničke republičke kase izdvojeno 330 miliona, a iz prokupačke oko 20 miliona dinara. Novom pijacom će gazdovati koncesionar iz Beograda privatna firma "Demetra AB", kao i naplatom parkinga, održavanjem zelenih površina i čišćenjem ulica.

Novac za izgradnju pijace dali su građani, preko republičkog i gradskog budžeta, pa se pojedini opozicioni predstavnici u Prokuplju pitaju po kom osnovu je pijaca data na upravljanje privatniku, a zbog, po njihovom mišljenju, nezakonite odluke najavili su i krivične prijave za odgovorne u Gradskoj upravi. tezge pijaca Prodavci već zakupljuju tezge na novoj lokaciji; Foto: Lj. M.

Pijaca će imati 126 tezgi na kojima će proizvođači moći da plasiraju svoje proizvode, savremeno opremljene objekte za prodaju mlečnih proizvoda, 14 lokala, dva magacina, kao i upravnu zgradu, a prihod od izdavanja ići će privatnoj firmi koja će biti zadužena samo da naplaćuje i uzima novac sa nula uloženih dinara. Zbog ovako štetne odluke po budžet i građane Prokuplja podnećemo krivične prijave protiv odgovornih - rekao je Slaviša Momčilović, predsednik OO Demokratske stranke u Prokuplju.

Kaže da sumnja da je odluka doneta u interesu privatnih pojedinaca jer se iz nekog razloga omogućava privatniku da dobije ogroman profit bez ikakvih ulaganja, a da Grad za to praktično nema nikakvu korist, osim što za sve usluge naplati nerealno malu godišnju koncesionu naknadu od 505.000 dinara


Pijačni prodavci već zakupljuju tezge, cena ista kao i na staroj pijaci

Desetak pijačnih prodavaca sa sada već bivše pijace kod srednje Tehničke škole, već je preseljeno na novoj lokaciji, a jedino što im smeta je promaja na tom prostoru. tezge pijaca Cene zakupa iste kao i na staroj pijaci; Foto: Lj. M.

Mnogo je bolji prostor za smeštaj robe, uslovi za prodaju, bolje je i za kupce i prodavce. Tezge su nove, čisto je sve, lokacija nije loša. Jedino je promaja problem. Zakup tezgi je isti kao i do sada, prodavcima se nude dve mogućnosti, prva je da plate 3.800 mesečno i svakog dana na pijaci plate dodatnih 400 dinara, dok je druga mogućnost da plate mesečni zakup od 12.800 dinara sa svim uslugama - kaže Mirko Ilić, poljoprivrednik iz sela Đakus.

Inače, izgradnja pijace je najavljena još 2018. godine, ali je ugovor sa izvođačem, firmom "Arhikom" iz Novog Sada potpisan 3 godine kasnije, krajem 2021. godine.


Pijacu otvorio ministar Aleksandar Martinović

Zvaničnom otvaranju pijace u Prokuplju prisustvovao je i Aleksandar Martinović, ministar državne uprave, koji je naglasio da je ovo jedan od najsavremenijih objekata u tom delu Srbije, a u izgradnji su korišćeni najsavremeniji materijali. martinović, miljković, aranđelović Martinović svečano otvorio novu pijacu u Prokuplju; Foto: Lj. M.

Ovo je ne samo funkcionalna pijaca, već i estetski lepo izgleda. Mislim da će građani Prokuplja koji se bave poljoprivredom imaće mnogo bolje uslove za prodaju svoje robe. Ovo su neuporedivi uslovi u odnosu na to kako je izgledala stara pijaca u Prokuplju i država je uložila veliki novac i ponosni smo što smo završili sve to i da pijaca počne sa radom - rekao je Martinović.

Najavio je i nova ulaganja ne samo u Prokuplje, već i u ostalim topličkim opštinama i čitavog juga Srbije, a posetu tom gradu iskoristio je i za obilazak nekoliko nedavno poplavljenih domaćinstava zbog čega je u Prokuplju i dalje na snazi vanredna situacija.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Zanovetalo

    09:09 // 30. 6. 2023.

    A kome je pripala cas da otvori toalete na pijaci?

  • Ivan

    14:00 // 28. 6. 2023.

    Vidimo se u Subotu!
    Ujutru na pijaci,a popodne da javno kažemo šta mislimo o istoj!!!!

  • Dragiša Nikolić

    23:25 // 27. 6. 2023.

    Molim vas, ko je još od političara u Siriji (Srbiji) odgovarao i bio osuđen? Niko.
    E zato i ne možemo u EU. A ovi presvučeni radikali sa otpadnim žutim satelitima i ne žele.
    Vidite da je njima super, zar ne?
    Pogledajte ovog predsednika opštine kako se podgojio, njemu je ovo stanje milina...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: