Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:00, 24. 9. 2023.

| Ekonomija

Plate direktora javnih preduzeća u Nišu prelaze 140.000 dinara, mnogi često ćute o važnim temama

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
novcanik
Svi imaju plate veće od navodnog proseka u Nišu; Ilustracija; foto: A. Kostić

Prema poslednjim izveštajima koje su podneli Agenciji za sprečavanje korupcije, direktori javnih preduzeća u Nišu mesečno primaju i do 143.542 dinara, što je plata direktora JKP Parking servis Dejana Dimitrijevića. Direktorka JKP Naissus Tamara Milić na drugoj je poziciji sa platom od 135.500 dinara.

Iako mnogi od njih najčešće ignorišu pitanja koja im novinari Južnih vesti šalju u ime građana, svi direktori javnih preduzeća u Nišu imaju znatno veću mesečnu platu od prosečne u tom gradu, koja prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iznosi 81.974 dinara, a plaćaju ih upravo građani.

Nedovoljan broj parking mesta i način rada Oka sokolovog - neki su od problema na koje se Nišlije najviše žale. Ipak, v. d. direktora Parking servisa Dimitrijević mesečno prima čak 143.542 dinara. Dejan Dimitrijević Dimitrijević kaže da primanja funkcionera nisu u skladu sa standardom; ilustracija; foto: JV/J. A.

Kaže da u 2023. godini za obaveze i odgovornosti koje imaju oni koji su na javnim funkcijama takva zarada nije ona koju bi trebalo da ima profesionalni menadžment.

Načelno mislim da menadžment u kompanijama i preduzećima koji se bave odgovornim poslovima i nekim 24-časovnim servisima imaju primanja koja nisu u skladu sa današnjim standardom ni regiona, a kamoli naše države - navodi Dimitrijević.

On je v. d. direktora Parking servisa od oktobra 2021, a pre toga od 2017. godine bio je na poziciji direktora i imao ista primanja, pokazuju podaci Agencije.

Niški Vodovod jedno je od onih preduzeća u gradu na koje se građani najčešće žale - zbog čestih kvarova, nesaniranja rupa nakon popravki, ali i zbog čestih letnjih upozorenja na racionalnu potrošnju vode uprkos “gejzirima” koji nekada i danima budu nerešeni. Tamara Milić skup nade; foto: JV Tamara Milić prima 135.500 dinara mesečno; ilustracija; foto: JV

Ipak, kao v. d. direktora Naissus-a, Tamara Milić, imenovana marta ove godine za tu funkciju, mesečno prima čak 135.500 dinara.

Ona podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ne pokazuje samo time što u kancelariji, prema dostupnim fotografijama, drži na zidu njegovu fotografiju, već i time što se 26. maja ove godine “ukrcala” u voz na niškoj Železničkoj stanici i otišla na miting, uz poruku da "tog dana nije na poslu, već na odmoru koji želi da iskoristi da ode u Beograd".

Probijanje rokova i ulice rekonstruisane na način koji građani osporavaju - obeležili su dosadašnji mandat v. d. direktora Direkcije za izgradnju Niša Zorana Prokića, imenovanog oktobra 2021.

Poslednji izveštaj Agenciji dostavio je u novembru te godine i prema tim podacima, on mesečno prima 120.000 dinara.

Prokić se na telefon ne javlja novinarima Južnih vesti i ne odgovara na SMS-ove, pa tako građane uskraćuje za odgovore na važna pitanja iz oblasti za koje je to preduzeće zaduženo u gradu.

Milan Milić Direkcija za javni prevoz Problemi u Direkciji za javni prevoz; ilustracija; foto: JV/V. MilićVeliki su problemi sa funkcionisanjem niške Direkcije za javni prevoz u poslednje vreme, a nije mala ni plata koju prima njen direktor Milan Milić - 117.500 dinara.

Tako makar piše u poslednjem izveštaju, koji je još 2020. godine podneo Agenciji za sprečavanje korupcije. Na poziciji direktora je od oktobra 2019.

Na česta poskupljenja grejanja, kvarove i nesanirane rupe nakon radova Toplane, Nišlije se takođe često žale.

V. d. direktora Gradske toplane Predrag Milačić jedan je od retkih javnih funkcionera u Nišu koji redovno odgovara novinarima Južnih vesti i dolazi i u emisije. Njegova mesečna plata, prema podacima iz 2017. godine, iznosi 115.500 dinara, a poslednjih godinu dana, kako kaže, 135.000.

Smatram da je za obim posla i nivo odgovornosti ova zarada premala (preduzeće kojim rukovodim ima preko 20 miliona evra godišnji promet), iako sam svestan da se dosta sugrađana sa mnom ne bi složilo. Bio bih populista i licemer kada ne bih rekao šta zaista mislim - navodi Milačić.

Na toj poziciji je od oktobra 2017, pre toga bio je direktor, sa istom platom, a u periodu od 2009. do 2012. direktor Objedinjene naplate i u to vreme primao 98.000 mesečno.

V. d. direktora Nišstan-a Dejan Nikolić ima platu od 115.000 mesečno, izveštaj o tome podneo je 2021, a vršilac dužnosti direktora je od avgusta te godine.

Još jedan direktor koji se Južnim vestima ne javlja i ne odgovara na pitanja građana, osim toga što vrlo retko odgovore na tek određena pitanja pošalju mejlom iz tog preduzeća, jeste direktor JKP Mediana Ivan Mihajlović.

Prema podacima iz izveštaja iz 2021, njegova mesečna zarada je 102.000 dinara. Direktor je od juna 2021.

V. d. direktor Tržnice Goran Đorđević kaže da mu je mesečna plata oko 100.000 dinara, što je za 25.000 više od onoga što piše u izveštaju koji je Agenciji podneo 2019. godine. On to preduzeće vodi od 2017, a iznos svoje plate nije želeo da komentariše. Goran Đorđević Tržnica Direktor "Tržnice" kaže da prima 100.000 dinara mesečno; ilustracija; foto: A. S.

Direktor Gradske stambene agencije Vladan Stojanović, prema poslednjim podacima, prima 94.000 mesečno, direktorka Objedinjene naplate Jelena Stojanović 90.325, a v. d. direktora Gorice Ivana Stanić 90.000.

Dragana Petković je kao v. d. direktora Turističke organizacije Niš mesečno zarađivala 96.000 dinara. Iz v. d. statusa na direktorsku poziciju prešla je krajem 2022, ali tog izveštaja nema na sajtu Agencije. Ona kaže da misli da ga je poslala, ali dalji razgovor nije htela da vodi.(/slika7)

Iz Agencije za sprečavanje korupcije napominju da su svi izveštaji o prihodima koje su navedeni javni funkcioneri podneli Agenciji obrađeni su i objavljeni na sajtu. dragana petković Direktorka TON-a "misli da je podnela izveštaj" otkako je direktorka; ilustracija; foto: T. T.

Kako komentarišu visinu svoje mesečne zarade i da li se ona promenila od poslednjeg izveštaja koji su dostavili Agenciji, do objavljivanja teksta nisu odgovorili Ivan Mihajlović, Zoran Prokić, Dejan Nikolić, Milan Milić, Jelena Stojanović, Vladan Stojanović i Ivana Stanić.

*Tekst je dopunjen nakon odgovora Predraga Milačića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragiša Nikolić

    22:04 // 25. 9. 2023.

    Ja mislim da jedino gradonačelnica opravdava svoju platu, a ove ostale sve treba smeniti.

  • Pastir iz Mokre

    18:31 // 25. 9. 2023.

    Za posao koji obavljaju i odgovornost koju snose, plate su male.

    • Pastir i frulas iz Stavlja

      19:33 // 25. 9. 2023.

      Ja sam imao vecu platu, ovi rade za sicu !

  • Hitno

    11:55 // 25. 9. 2023.

    Ovo hitno da se proveri..da ima veću platu od Gradonacelnice je ipak dno.
    Pa obaveze i ogovornost Gradonacelnice su nemerljiv sa mestom dir. Javnog preduzeća!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: