Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:40, 15. 8. 2022.

| Ekonomija

Počinje berba šljive u Toplici, cena upola manja od prošlogodišnje

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
šljive
Počinje berba šljive po ceni upola manjoj od prošlogodišnje; Foto: Lj. M.

Berba najzastupljenije sorte šljive "stenlej" počela je na teritoriji Prokuplja, a otkupna cena je 20 dinara, što je upola manje od prošlogodišnje, kada se plaćalo od 35 do 40 dinara za kilogram. Za razliku od svojih kolega poljoprivrednika sa severa koji se već danima na ulici bore da izdejstvuju povoljniju cenu za svoje proizvode, voćari sa juga još ne najavljuju da bi mogli da im se priključe u protestima i da se i oni izbore da se koliko-toliko naplati njihov rad i znoj.

Nezadovoljni cenom koja je ispod svakog minimuma i ne pokriva ni osnovne troškove proizvodnje, osiromašeni voćari u topličkim opštinama nemaju kapacitete da se organizuju i da naprave ozbiljniji pritisak na monopoliste koji im godinama otkupljuju proizvode po niskoj ceni. šljive Rod slabiji ali kvalitet šljive mnogo bolji ove godine; Foto: Lj. M.

Ovo je ponižavajuće za sve koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a narod je neorganizovan, ponižen i uplašen da ne izgubi i ono što nema. Rezultat višegodišnjeg uništavanja poljoprivrede je sve manji broj stanovnika i opustošena sela. I ono što je ostalo su staračka domaćinstva, a voćnjaci i njive se sve manje obrađuju - kaže poljoprivrednik iz okoline Prokuplja.

Dodaje da je za sve je kriva nebriga države koja subvencioniše otvaranje fabrika sa jeftinom radnom snagom, a obesmišljenim otkupom i niskom cenom proizvoda uništava male poljoprivrednike koji bi od svog rada na selu mogli da žive i izdržavaju porodice. Ovako, kaže, svi će otići da motaju kablove i da rade za minimalac, jer je i to bolje od teškog rada i prolivenog znoja u njivi. šljive Berba šljiva upočela, najavljena cena ne zadovoljava poljoprivrednike; Foto: Lj. M.

Kako je moguće da u godini u kojoj je sve poskupelo za duplo i više, od goriva do đubriva i preparata za prskanje, cena šljive bude upola manja od prošlogodišnje. Na kom to tržištu otkupljivači prodaju naše proizvode, gde je to sada jeftinije? Zašto država ne pošalje inspekcijske kontrole i proveri papire po kojoj ceni se naša roba otkupljuje, a po kojoj ceni je kasnije prodaju? Razumem ja da i oni imaju troškove i da treba da zarade, ali ne mogu ti ljudi da za nekoliko godina naprave kapital i ogroman novac, a mi da još više osiromašimo u istom periodu - dodaju voćari.

Berači za kilogram naplaćuju oko 7 dinara, što dodatno smanjuje realnu cenu šljive na čak 13 dinara.


Kvalitet dobar, ali rod slabiji od prošlogodišnjeg

Poljoprivredni stručnjaci kažu da je ovogodišnji rod nešto slabiji od prošlogodišnjeg, ali da je kvalitet zadovoljavajući, iako je bilo straha da će šljiva ostati manja zbog suše.

Kiša koja je pala poslednjih desetak dana pomogla je da kvalitet bude mnogo bolji nego što se očekivalo. Šljiva je u Toplici rodila nešto slabije, a kao jedan od razloga je i nedovoljna primena agrotehničkih mera - kažu poljoprivredni stručnjaci.

Inače, nakon što je prethodnih dana završen otkup ranih sorti šljiva po ceni od 10 do 15 dinara, na teritoriji Prokuplja počeo je otkup šljive sorte "stenlej" koja se, prema proceni poljoprivrednih stručnjaka, nalazi na površini od preko 2.000 hektara, dok je u blačkoj opštini pod zasadom ovog voća površina od oko 5.000 hektara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • bruka

    00:05 // 17. 8. 2022.

    Paklica Marlbora = 20 kg šljiva

    • Zlobnik II

      13:01 // 17. 8. 2022.

      @bruka : Bolje da piju nego da puše !

  • Triwun

    15:30 // 16. 8. 2022.

    Pravi put da se upropasti i ovo malo poljoprivrede što je preostalo ! Troškovi rastu otkupne cene padaju . Imam neku parcelu sa šljivama i koliko su troškovi porasli pokazuje prime srestva za zimsko prskanje ,plavo ulje . Pre dve godine cena je bila 350 din litar ,prošle godine preko 600 din ,a ove preko 900dinara litar . Da ne pominjem gorivo ,veštačko đubre ,radnu snagu i ostale troškove .

    • Torpedo

      08:06 // 18. 8. 2022.

      Nema za vas zivota ! Pa, digni ruke, kad ti ne valja ! Oni u Vojvodini, koji zive od poljoprivrede, ludi li su 8 dana da drezde na vrucuni ?

  • Autrikter

    15:20 // 16. 8. 2022.

    Žalite se onom sto ste u 7 ujutru isli da ga glasate ! Koga briga za vase sljive !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: