Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:25, 19. 6. 2023.

| Ekonomija

Počinje berba višanja u Toplici, kvalitet kažu lošiji, a cena se ne zna

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
višnje
Počinje berba višanja u Toplici, proizvođači i ove godine strahuju kako će proteći otkup; Foto: Lj. M.

Od utorka počinje berba berba višanja u Toplici, prema najavama kvalitet je ove godine lošiji u odnosu na prethodne zbog malog procenta suve materije, a zbog velike vlažnosti i kiše višnja je počela da puca i trune, pa je pred poljoprivrednicima u tom kraju još jedan neizvestan period i briga hoće li moći da uberu svoje zasade i naplate bar deo uloženog novca.

Uz to, početna cena oblačinske višnje poznate u svetu po svom kvalitetu, još uvek se ne zna, a prema najavama otkupljivača mogla bi biti u rangu prošlogodišnje od 40 do 60 dinara, ili čak i niža u zavisnosti od kvaliteta. visnja grad Višnja zbog vlage truli i puca; Foto: Lj. M.

Kvalitet je mnogo lošiji u odnosu na prošlu godinu zbog vremenskih neprilika u prethodnom periodu, ima pucanja plodova, javila se trulež na višnji, tako da je sve neizvesno. Rod je na nivou prošle godine, čak možda i veći ali kvalitet je upitan - kaže jedan od otkupljivača u Toplici.

Neizvesno je i da li će se cena zadržati tokom otkupa, a ne isključuje mogućnost i da bude manja ili da se otkup potpuno obustavi.

Poslednjih nekoliko godina cena otkupa bila je oko 40 dinara za prvu klasu, ali se često dešavalo da se tokom berbe smanji i ispod 30 dinara, pa se poljoprivrednici boje da će tako biti i ove godine.

Kako je rok za berbu višanja relativno kratak jer brzo počinje da truli, voćari požure da je predaju i ne pitaju za cenu, što je poslednjih godina proizvodnju čuvene oblačinske višnje u Toplici gotovo obesmislilo jer često ne pokriva ni osnovna ulaganja - kaže proizvođač iz okoline Prokuplja.

Proizvođači muku muče i sa beračima kojima daju polovinu novca i cena po kilogramu prošle godine bila je oko 20 dinara.

Ratari podsećaju i da je cena hemikalija i preparata za zaštitu gotovo duplo skuplja u odnosu na prošlu godinu, a posebno ističu cenu veštačkog đubriva koje je košta koliko i ar zemlje na ovim prostorima.

Oblačinska višnja je, uz šljivu, najzastupljenija ratarska kultura samo na teritoriji Prokuplja i nalazi se na površini od preko 2.000 hektara, a godišnje se otkupi od 2.000 do 2.500 vagona tog voća.


Ministarka najavila strože kontrole otkupa

Obilazeći Prokuplje i Toplički okrug, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković je najavila strože kontrole inspekcijskih službi prilikom otkupa višnje, pre svega kako bi se sprečile podvale otkupljivača da plaćaju voćarima drugu umesto prvu klasu višnje.

Sve inspekcijske službe u predstojećoj sezoni branja ovog najrasprostranjenijeg voća biće na terenu i kontrolisati otkup. Proizvođači treba da budu prioritet kada je u pitanju otkupne cene, odnosno da najveći deo “kolača” pripadne upravo njima - rekla je Tanaskovićeva..

Naglasila je da je nesporan kvalitet oblačinske višnje, ali se problemi javljaju prilikom otkupa kako se klasira jer se proizvođačima za kvalitet prve klase plaća u otkupu cena druge klase.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Гага

    15:14 // 20. 6. 2023.

    Откупна цена60 рсд.Све је друга кл.Не покрива трошкове производње!Берача нема...траже30дин./кг.!

  • Višnjunedam

    23:14 // 19. 6. 2023.

    Nema više višnje, ne dam!

  • Var tehnolog

    22:12 // 19. 6. 2023.

    Otkupljivac, iz teksta, uclanio se u sns, da ima ledja !
    Parazit, uvek mu dobro ! Proizvodjaci- vecina polutana, obozavaoci AV, u firmama idu na mitinge sns, tako da, ne smeju da suknu ! Ima za dzabe da daju, ako se naredi ! Vazni su dani visnje, da se nepismena opstinska vlast slika i referise nizim sluzbenicima u Beogradu, da je sve ok. I,tako,sve isto, godine prolaze...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: