Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:03, 4. 4. 2024.

| Ekonomija

Poskupela voda u Prokuplju, na računu i nova stavka od sledećeg meseca

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
Voda sa česme
Prokupčani će plaćati 15% više komunalne usluge, a uvodi se i nova stavka; Ilustracija; Foto: Aleksandar Kostić

Građani Prokuplja od sledećeg meseca plaćaće više cene komunalnih usluga u proseku za oko 20 odsto, nakon što je većina odbornika lokalne Skupštine odlučila da usvoji predlog JKP Gradski vodovod i Gradskog veća o povećanju cena. Uz kritike opozicionih odbornika i njihovog neslaganja sa poskupljenjem, većina je donela odluku da se od narednog računa uvede i nova stavka “pogonska spremnost sistema” za koju će svakog meseca, imali potrošnju ili ne, građani plaćati dodatnih 150 dinara bez PDV-a.

Da ova odluka neće spasiti i rešiti finansije u JKP Gradski vodovod, ukazivali su odbornici opozicije koji tvrde da nemar i neznanje vladajuće strukture u Prokuplju koju čine SNS i SPS, a kojima se od pre dvadesetak dana priključili i Zavetnici, plaćaju građani za izmišljene namete. opozicija pk Opozicija nije podržala predloge većine; Foto: Lj. M.

Voda je osnovni uslov za život, nikada se ne može naplatiti po ekonomskoj ceni. Naši građani su u sve težoj situaciji, većina prima minimalnu i ispod minimalne plate, sve je skuplje i ovaj izmišljeni namet i povećanje cena vode će im samo otežati životni standard. Napravili ste neodrživu firmu jer ste sve profitabilne delatnosti koje je nekadašnji Hammeum imao, izdali koncesionaru iz Beograda, a novoformirano preduzeće Gradski vodovod ostavili praktično bez profitabilnih delatnosti. Vlast zaboravlja šta je pričala kada je rasparčavala Hammeum, a što smo mi i tada kritikovali, nova firma je trebala da bude samoodrživa i da se minimalno sufinansira iz gradskog budžeta - kaže Radoslav Milenković, odbornik opozicione Demokratske stranke.

Dodaje da je poništavanje oglasa za direktora tog preduzeće i postavljenje za v. d. penzionera u 71. godini života koji nikada nije radio u sistemu, samo nastavak urušavanja firme koja je jedna od najvažnijih za građane Prokuplja, jer se bavi poslovima distribucije i održavanja vodovodnog sistema.


Nove cene za mesec dana nakon usvajanja Skupštine

Građani Prokuplja će nove cene komunalnih usluga na računu dobiti već od narednog meseca, nakon što je Skupština usvojila odluku na jučerašnjoj sednici.

Novim cenama obezbedio bi se i nastavak aktivnosti na razvoju sistema vodosnabdevanja i odvođenja otpadnih voda. Na cenu usluga vodosnabdevanja i otpadnih voda utiču brojni faktori, između ostalog rast cena energenata, zarada zaposlenih, rast nabavke materijala za održavanje sistema, kao i brojni drugi faktori - obrazlažu nadležni neke od razloga o povećanju cena.

Nova naknada, “pogonska spremnost sistema” uvodi se za sve kategorije potrošača i plaća se u jednakom iznosu svakog meseca, kao i u mesecima kada nema potrošnje, a predloženo povećanje cena vode za piće i odvođenja otpadnih voda, uz novu stavku za spremnost sistema, doneli bi, prema proceni nadležnih u JKP Gradski vodovod, dodatnu finansijsku dobit od oko 30 miliona godišnje.


Cene usluga veće za 15% bez PDV-a

Novim cenovnikom usluga koje je usvojila gradska Skupština, građani i škole će plaćati 65,97 dinara po kubiku, za ispuštene vode u ovim kategorijama kubik će plaćati 12,43 dinara, dok će cene za privredu biti za pijaću vodu 208,32 dinara, odnosno za ispuštene vode 74,40 dinara po kubiku.

Skuplje su i usluge koje Gradski vodovod naplaćuje građanima za korišćenje i rad sa svojim mašinama na terenu.

Sve predložene cene, kao i nova mesečna naknada od 150 dinara su bez PDV-a.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Riskana

    10:14 // 9. 4. 2024.

    Kada bi svi vlasnici privatnih firmi, preduzeća, ugostiteljskih objekata izmirili svoj dug koji vodi u nepovrat, a da ne pričamo o poreskim dugovanjima iz pouzdanih izvora, gde bi bio kraj a gde početak...

  • Prokupački magarci

    23:49 // 4. 4. 2024.

    Voda iz bresničkog jezera ima užasan ukus .Plaćamo smrdljivu jezersku vodu koja se ne prerađuje u fabrici vode jer je Prokuplje nema. 150 din. za šta?

  • Ika

    15:21 // 4. 4. 2024.

    Ne izlaze li ledene kocke na cesmi pa uvode nove stavke.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: