Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:52, 2. 10. 2023.

| Ekonomija

Poskupeli gorivo, kafa, alkohol i cigarete - akcize sve veće, kupovna moć sve manja

Autor:A. K.Izvor:Južne vesti
kasa Kosta
Novi namet države preko džepa građana; Ilustracija; foto: Aleksandar Kostić

Prvu nedelju oktobra stanovnici Srbije dočekuju sa novim cenama goriva, a koje, kažu stručnjaci, utiču gotovo na sve proizvode, prvenstveno zbog transporta sirovina i robe, a za po 8% uvećane su i akcize na kafu, duvan i alkohol. Ranije najavljeno poskupljenje struje za 8% i gasa za 10% čeka nas već od 1. novembra.

Cigarete poskupljuju dva puta godišnje u proseku po 10 dinara, ali od 1. oktobra je to treće i do sada neuobičajeno poskupljenje. Već gorku kafu država će zagorčati takođe novim poskupljenjem zbog akciza, a koje u proseku ne bi trebalo da potrošače košta za oko 200 grama kafe od 2 ili nešto više dinara, u zavisnosti od proizvođača. Pivo kibla KOSTA Skuplji alkohol, još skuplja kibla; foto: Aleksandar Kostić

Alkoholna pića trebalo bi da budu skuplja u zavisnosti od jačine – za pivo dinar, za vina 2, a za rakije oko 15 dinara, što opet zavisi od proizvođača, ali i trgovinskog objekta.

Novim "udarima“ na kućne budžete stanovnika, kao krajnih korisnika, država bi trebala da obezbedi balans u republičkoj kasi nakon prvooktobarskog povećanja penzija i jednokratnih davanja. Ipak, sa tim se ne slaže, bar ne u potpunosti, Fiskalni savet koji ocenjuje da su glavni makroekonomksi izazovi sa kojima se Srbija suočava u 2023. godini - visoka inflacija i nizak privredni rast.

Poseban problem s visokom inflacijom je to što su najviše poskupeli hrana i energija. Ovakva struktura inflacije naročito ugrožava najsiromašnije građane Srbije koji na ove proizvode izdvajaju najveći deo svojih prihoda – ocena je Fiskalnog saveta.

Povećanje akciza ne samo što po svojoj prirodi ima recesivan uticaj na privredu, smatraju iz Fiskalnog saveta, već i neposredno dovodi do rasta cena, što onda direktno smanjuje životni standard građana Srbije. cigarete opušci Ugasili smo... Ilustracija; foto: Aleksandar Kostić

Nasuprot oceni Fiskalnog saveta, Vlada je od 1. oktobra najavila da povećanjem penzija i jednokratnim davanjem utiče na bolji standard građana.

Podsetimo, pored povećanja akciza, građane Srbije, slično kao i početkom maja ove godine, ponovo već od 1. novembra očekuje i poskupljenje struje za 8% i gasa za 10%, što će opet imati dodatni uticaj na povećanje cena određenih proizvoda i na sam budžet krajnjeg korisnika - običnog potrošača.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marija Maca tu iz okolnog sela

    15:13 // 2. 10. 2023.

    Ona je glavna u jednu opštinu gradsku.
    Ona je SVE i ona pušta kišu,sneg,sunce
    Ona nema državni fakultet
    Ona ima kupljenu diplomu
    Ona ima platu 120000din
    Ona ima MOĆ.
    Ona ima VLAST
    Ona je tu iz jednog okolnog sela
    Ona je sve svoje sestre zaposlila
    Ona je i zetove zaposlila
    Ona je i svoju mamu zaposlila u školu
    Jedan od zetova koji radi u Tržnicu se hvali da uskoro prelazi u opštinu i biće neki šef

  • Penzos

    13:03 // 2. 10. 2023.

    Ma to je neznatno poskupljenje, a penzije skočile čak 5,5%,ha, ha, ha.

  • Robin Hud

    11:38 // 2. 10. 2023.

    Od Januara nisu povecavali plate i penzije a poskupljenja su bila bar 11,5% (koliko su priznali da je inflacija, mada je hrana poskupela mnogo vise), tek sada ce da povecaju za samo 5,5% a vrse propagandu vec nekoliko meseci kao da e povecati bar 20%, izmisljaju nove penzionerske kartice a nisu ih jos odstampali. Najavljuju nova povecanja cena od 10-ak % uz snizenje parizera! Ako vam je dobro glas

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: