Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:15, 30. 8. 2022.

| Ekonomija

Povećana maksimalna dozvoljena cena šećera i mleka u Srbiji

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
šećer rafovi
Najviša dozvoljena cena šećera i mleka povećana; ilustracija; foto: Lj. J.

Cene osnovnih namirnica i goriva biće ograničene do kraja septembra, odlučila je Vlada Srbije, ali je maksimalna dozvoljena cena šećera i mleka povećana za po 6 dinara. Tako će kilogram šećera koštati najviše 102,99 dinara, dok će litar mleka građani plaćati do 119,99 dinara.

Na sednici je usvojena i Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba, kojom je ograničena cena hleba od brašna T-500 i marža na ostale vrste te namirnice.

Maksimalna maloprodajna cena mleka od 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra ne sme da prelazi 119,99 dinara, dok je dosadašnja cena iznosila 113,99 dinara.

Beli kristal šećer u svim pakovanjima neće smeti da košta više od 102,99 dinara po kilogramu, dok će maksimalna proizvođačka cena u pakovanjima od jednog, pet i deset kilograma biti 85,11 dinara po kilogramu, a za sva ostala pakovanja najviše 93,63.

Korekcija cene mleka i šećera bila je neophodna imajući u vidu da je došlo do rasta cena sirovina, što se neće odraziti na trgovce tim namirnicama, pošto su marže ostale na istom nivou, a kada je reč o potrošačima, povećanje cena neće značajno uticati na njihov standard. Veći problem bi u ovom trenutku bila nestašica, što bi se desilo kada bi se cene zadržale na nivou koji ne pokriva troškove poslovanja - objašnjavaju iz Vlade.

Kada je reč o derivatima nafte, Uredba kojom se ograničavaju cene Evro dizela i Evro premijuma BMB 95 takođe je produžena još 30 dana.

Iz Vlade kažu da su tu odluku doneli kako bi se tržište redovno snabdevalo derivatima nafte i kako bi se očuvao standard građana, kao i privredna stabilnost.

Ovu odluku vlada je donela imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji - piše u saopštenju.

Cena struje ostaje nepromenjena, ali je doneto više zaključaka u vezi sa tim, pa je Vlada JP Elektroprivredi Srbije preporučila da rezervno snabdevanje od 1. septembra do 19. novembra obavlja po ceni od 123,5 evra po megavat-satu, bez PDV-a.

Vlada je preporučila EPS-u da sa kupcima električne energije na komercijalnom tržištu ugovore o snabdevanju zaključuje po jedinstvenoj ceni od 95 evra po megavat-satu bez PDV-a za taj period. Usvojeni zaključak obezbeđuje nesmetano funkcionisanje privrednih subjekata u Republici Srbiji - navode iz Vlade.

EPS-u je preporučeno i da pravnim licima ponudi zaključenje ugovora o snabdevanju po jedinstvenoj ceni od 86,13 evra po megavat-satu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Primus

    11:50 // 6. 9. 2022.

    Inače, to mleko za nas i našu decu sada se izgleda izvozi i pije u Saudijskoj Arabiji, a šećer majstor Kostić prodaje Germanima

  • Zasto Srbija placa skuplji Secer i Mleko

    12:12 // 31. 8. 2022.

    Nek objasne proizvodjaci i privredna komora kako je secer i mleko jeftiniji u Nemackoj a radna snaga skuplja.

    • Sava K.

      11:26 // 1. 9. 2022.

      U Sloveniji je ista priča. Kad su kod nas bile nestašice tamo je koštao 80 centi. Sad je kod nas skuplji nego u Sloveniji a samo ću reći Slovenija nema ni jednu fabriku šećera! Uvoze ga i košta manje nego kod nas gde je cena zaštićena. Uuu ala nas štite šećer skuplji, gorivo skuplje 50 dinara nego u CG jer sam se pre 2 dana vratio iz Šušnja. Ma bravo ti ga brao. Jel istina da ga u Kursumliji nema

    • Torpedo

      18:14 // 1. 9. 2022.

      Toliko si ih animirao svojim pitanjem, da sve trce da ti objasne ! Gde zivis, bre, burazeru, vidis da su Pink ,Heppy, Prva i B92 glasila ovih unistitelja Srbije i da ima da nas ubede da je januar mesec !

  • 0,75 Secer 0 90 Mleko ko je lud ?

    11:23 // 31. 8. 2022.

    Secer u Minhenu 0,75 centi Mleko 0,90 centi. Sta se dogadja ovde? Ipak treba oporezovati ekstra profiterstvo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: