Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:08, 9. 3. 2022.

| Ekonomija

Povećana tražnja za ugljem, na jugu ga ima dovoljno i cena nije porasla

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
ugalj
Ima ga dovoljno, cena nije povećana; foto: A. Kostić

Reči predsednika Aleksandra Vučića da je cena uglja naglo porasla i da ne može da se nađe opet su se osetile na tržištu i prodavci kažu da je potražnja za tim energentom naglo porasla. Da uglja za sada ima dovoljno i da je cena tek nedavno minimalno povećana, potvrđuju sa niških stovarišta za Južne vesti.

Rezerve hrane i goriva počeli su da stvaraju pojedini građani nakon jednog od obraćanja Vučića u kojima je govorio da nema mesta za paniku i da toga ima dovoljno. Sa ugljem je situacija nešto drugačija - predsednik je rekao da ga nema dovoljno, a građani su reagovali kao i slučaju hrane i goriva.

Ljudi, ugalj zbog kojih ste držali demonstracije protiv nas, govorili da treba da ga ukinemo, da ne postoji, je otišao tri puta, u nebesa, sad Boga da molimo da još negde nađemo ugalj. Ne vredi, kataklizma - naveo je Vučić.

Panika koja dolazi od predsednika prenela se i na građane koji dokupljuju ugalj za ovu sezonu, ali i skladište za narednu po aktuelnim cenama, plašeći se da, kako govori Vučić, naglo ne poskupi.

Međutim, uglja ima dovoljno na niškim stovarištima i građanima se isporučuje u roku od nekoliko dana. ugalj Predsednik opet izazvao paniku; foto: A. Kostić

Komercijalni direktor firme Monicom Slaviša Stojković potvrđuje da je potražnja ovih dana velika.

Najveća nestašica je kolubarskog uglja, ali taj se manje koristi kod nas na jugu. Za peći prodajemo lignit - "Kovin", "Kostolac", "Lubnica", "Obilić" i ima ga u dovoljnim količinama - kaže Stojković.

Firma u kojoj radi prodaje i mrki ugalj za kotlove, "Resavicu", "Soko", "Štavalj" i iz uvoza iz Bosne "Banović", "Đurđevik" i "Brezu" i, kako kaže direktor Monicoma, tih vrsta ima dovoljno.

Kaže i da je cena nedavno usaglašena zbog porasta cene transporta, a da od 2013. godine nije bilo većeg povećanja.

Cena je minimalno korigovana. U Bosni jeste poskupeo od 1. januara od 8% do 40%, ali ne i kod nas, jer te neke vrste koje su poskupele ne uvozimo - kaže on.

Građani su se prethodnih dana žalili da ne mogu da kupe ugalj, ali je on počeo da stiže u njihova domaćinstva. Na isporuku se čeka po nekoliko dana, a građani koji se greju na ugalj ga najčešće kombinuju sa drvetom, čija cena je ipak prethodnih godina dosta porasla.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    17:13 // 9. 3. 2022.

    Tooo bateee! Da se svi potepamo, pocrkamo i pogusimo se dok mozemo!
    U inat neprijatelju!
    E, ovce moje narodske...oko 3% stanovnistva-skroz nepismeno,oko 12%-sa nepotpunom osnovnom skolom,a oko 21%-ima samo osnovno obrazovanje.To je 35%+ celokupnog stanovnistva!A, sumnjam da i ovi sa samo srednjim obrazovanjem imaju vise prosvecenosti po pitanju ekologije i zagadjenja vazduha.
    Pa, eto nam ga!

  • ako

    15:47 // 9. 3. 2022.

    Ako hocete sebe i svoju porodicu spasiti u ovim vrtloznim vremenima radite samo suprotno od onog sto Vucic kaze. Ako Vucic kaze ne kupujte evro, odma juris na prvu menjacnicu, Ako Vucic kaze imamo brasna, pravac mlin i kupi brasno za sve raspolozive pare.

    • Adolf

      07:58 // 10. 3. 2022.

      100% si u pravu!!!!!
      To je moja strategija zadnjih godina.

  • Sale

    11:20 // 9. 3. 2022.

    To pod hitno za domaćinstva treba ukinuti jer ima toliko opasnih supstanci po disajne puteve a za čistiji vazduh u gradu i da ne govorimo...

    • pirocanac

      14:48 // 9. 3. 2022.

      Pa firme ga mnogo vise koriste i truju ljude a o njima cutite.Eno Pirot je u vrhu medju zagadjenosti upravo zbog Tigra i Tigar Tyresa.
      https://imgur.com/a/SPRAqO8

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: