Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:45, 17. 6. 2022.

| Ekonomija

Prigradski prevoz u Leskovcu poskupeo odavno, većnici tek danas usvojili odluku

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
800x600_20220530-133919
Gradski prevoz ne postoji, prigradski skuplji za 30%; foto: M. M.

Nakon što su mnogi auto-prevoznici sami povećali cene karata bez prethodnog odobrenja, leskovački većnici prihvatili su predlog da se poveća cena prevoza u gradsko-prigradskom saobraćaju i to za 30%, a već postojeće cene, kako piše u odluci, važiće od 1. jula.

Poslednja korekcija cena prevoza u Leskovcu vršena je još krajem decembra 2014. godine, a kako piše u obrazloženju odluke, kojom su najsrećniji autoprevoznici, glavni razlog za poskupljenje karata jeste veliki skok cene tečnih goriva i maziva koji su samo u aprilu ove godine bili za 78,6% veći u odnosu na prosek iz 2021. godine.

Cena euro dizela je u decembru 2014. godine iznosila 149,59 dinara, dok u junu ove godine 206 dinara, što je za 56,41 dinara veća u nominalnom iznosu, odnosno 37%. Imajući u vidu sve navedene relevantne činjenice bazirane na ekonomskim pokazateljima predloženo pobećanje cena prevoza putnoka u gradsko-prigradskom saobraćaju u prosku iznosi 30%. Ovo rešenje primenjuje se počev od 1. 7. 2022. godine - stoji u rešenju.

20220617_150827 Nove cene; foto: M. M.Međutim, trenutnim ophođenjem autoprevoznika prema putnicima nije zadovoljan gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović. On tvrdi da pojedini prevoznici ne vrše prevoz po ustaljenom redu vožnje na određenim linijama, a lokalna samouprava to ne može da spreči, pošto trenutno ima samo jednog saobraćajnog inspektora.

Oni gledaju da održavaju samo rentabilne linije. Mi imao problem što imamo samo jednog saobraćjnog inspektora i on sam ne može da isprati sve što je potrebno. I mi smo uočili probleme koje se odnose na neredovno održavanje određenih linija, pogotova tokom vikenda. Zato predlažem i da Gradsko veće donese zaključak u kome se navodi da su vršioci komunalne delatnosti koji obavljaju gradsko-prigradski prevoz na teritoriji Leskovca dužni da organizuju svoj radi i poslovanje na način kojim se obezbeđuje trajno i nesmetano korisnicima, pod uslovima i na način koji je uređen zakonom i propisima, da imaju overen red vožnje i da se njega pridržavaju - rekao je Cvetanović.

Podsetimo, gradski prevoz poskupeo je u Nišu i Pirotu, a iz Grupe građana ”Zajedno za Leskovac” predložili je da se u Leskovcu uvede besplatan gradski prevoz, iako on kao takav ne postoji već godinama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: