Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:21, 8. 6. 2018.

| Ekonomija

Prokupački višnjari nezadovoljni otkupnom cenom

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
dobar kvalitet oblacinske visnje
Kvalitet dobar, cena poražavajuća; foto: Lj. M.

Iako je ovogodišnji rod oblačinske višnje mnogo kvalitetniji i, po oceni poljoprivrednih stručnjaka, mnogo bolji u odnosu na prošlu godinu, otkupljivači najavljuju da će cena biti za 30 do 40 dinara manja od prošlogodišnje, te da će početna cena biti od 40 do 50 dinara, što je za poljoprivrednike velika razlika u ceni za godinu dana, kada se višnja prodavala za 60 do 80 dinara po kilogramu.

I pored pokušaja kod nekoliko otkupljivača da daju komentar na cenu i eventualno odgovore hoće li ona biti povećana tokom berbe, niko od njih nije želeo da komentariše o tome, naglašavajući da "cenu određuje tržište, a ne oni".

Ako je suditi po najavljenoj ceni, opet će neko profitirati od našeg znoja, truda i rada. Iz godine u godinu se ponavlja jedno te isto, poljoprivrednici se muče i rade a godinama ne mogu da zarade ono što otkupljivači za jednu sezonu uzmu. Prosto, niko nas ne štiti, jedni te isti ljudi imaju monopol i oni određuju cenu kako im odgovara – kaže Zoran Đorđević, ratar iz Babinog Potoka, gde po pravilu prvo počinje berba u opštini Prokuplje.

On dodaje da treba uzeti u obzir i da berači svoj rad naplaćuju od 15 do 20 dinara, pa kad se sve stavi na papir i podvuče crta, ratari će i ove godine biti na gubitku jer je u međuvremenu sve poskupelo, od đubriva, preparata za prskanje, do goriva, a cena je upola manja od prošlogodišnje.

Višnja je, uz šljivu, najzastupljenija kultura na teritoriji prokupačke opštine i zasađena je na površini od oko 2.000 hektara, otkup bi trebalo da krene ovog vikenda, a najkasnije početkom nedelje.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Numancia

    18:22 // 9. 6. 2018.

    Samo kukate.Mozda treba malinari da vam zavrse posao?
    Ocete pare,al da se na zamerite Gospodaru.

  • Bio seljak

    16:51 // 9. 6. 2018.

    Ja zato batali da se mucim za drugoga.

  • Miroslav Stankovic

    08:22 // 9. 6. 2018.

    Poruka višnjarima!
    Najbolji način je da ne ponovite grešku malinara. Ne pregovarajte, već NE BERITE višnje! Iduće godine će vas hladnjačari MOLITI da se dogovarate.
    Gladujte jednu, a ne kao do sada sve godine unazad! Ako ne poslušate ovaj savet, uvek ćete biti gaženi od strane države i hladnjačara!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: