Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:38, 15. 3. 2024.

| Ekonomija

Prokupački Vodovod traži povećanje cena za 15 odsto

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
voda
Predloženo povećanje cena vode u prokuplju;Ilustracija; foto: A. K.

Nadzorni odbor JKP Gradski vodovod predložio je nove cene svojih usluga, koje se u proseku povećavaju za 15%, a ukoliko njihova odluka prođe Gradsko veće i kasnije bude prihvaćena od strane odbornika Skupštine, Prokupčani će na računu plaćati i novu stavku “pogonska spremnost sistema” za koju će svakog meseca izdvajati 150 dinara bez PDV-a.

U obrazloženju predloga o povećanju cena kaže se ,između ostalog, da je to urađeno sa ciljem da se obezbede dodatna finansijska sredstva za nesmetano poslovanje Gradskog vodovoda. kvar voda Predlog da se nove cene povečaju za 15 odsto; foto: JKP "Naissus"; foto: JKP "Naissus"

Osim toga, obezbedio bi se i nastavak aktivnosti na razvoju sistema vodosnabdevanja i odvođenja otpadnih voda. Na cenu usluga vodosnabdevanja i otpadnih voda utiču brojni faktori, između ostalog rast cena energenata, zarada zaposlenih, rast nabake materijala za održavanje sistema, kao i brojni drugi faktori - piše između ostalog u obrazloženju odluke.

Kažu i da zastarela oprema i uređaji na filter stanici i pumpnim stanicama, kao i starost i dužina magistralnog vodovoda uveliko povećavaju troškove održavanja vodovodne i kanalizacione mreže, zbog čega je potrebno uvesti novu vrstu usluge “pogonska spremnost sistema”.

Ova naknada uvodi se za sve kategorije potrošača i plaća se u jednakom iznosu svakog meseca, kao i u mesecima kada nema potrošnje - stoji u predlogu JKP Gradski vodovod.

Prema njihovim računicama, predloženim povećanjem cena vode za piće i odvođenje otpadnih voda u iznosu od 15%, kao i uvođenjem nove mesečne stavke na računu za pogonsku spremnost sistema, smanjili bi poslovni gubitak, a očekivani prihod preduzeća novim cenama bio bi veći za oko 30 miliona dinara godišnje.


Predlog ide na Gradsko veće, a zatim ga usvaja Skupština

Ukoliko u narednom periodu odluku o povećanju cena Gradskog vodovoda prihvati Gradsko veće i da saglasnost, procedura pre poskupljenja je da predloženi cenovnik usvoje i odbornici lokalne Skupštine u Prokuplju.

Tek nakon tih odluka, a posle 30 dana od konačnog rešenja, građani bi plaćali skuplju vodu, što bi po predloženom cenovniku bilo za domaćinstva i škole 65,97 dinara po kubiku, za ispuštene vode u ovim kategorijama kubik bi se plaćao 12,43 dinara, dok bi cene za privredu bile za pijaću vodu 208,32 dinara, odnosno za ispuštene vode 74, 40 dinara po kubiku.

Sve predložene cene, kao i nova mesečna naknada od 150 dinara su bez PDV-a.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: