Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:15, 17. 4. 2024.

| Ekonomija

Prokuplje otkupilo zadužbinu Alekse Savića na Hisaru za 253.714 evra

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
savićevac
Savićevac otkupljen za 253.714 evra od vlasnika; Foto: Lj. M.

Sudski spor koji je Grad Prokuplje pokrenuo sredinim 2022. godine za povraćaj prizemnog dela “Savićevca”, inače, zadužbine Alekse Savića na brdu Hisar, završen je poravnanjem po kome će se iz gradskog budžeta vlasniku objekta firmi LevelUp Constructions isplatiti 29.744.897 dinara, ili 253.714 evra za neto površinu od 182 kvadrata. Gradska vlast kaže da je ovo važna odluka za sve Prokupčane kojom je rešen višedecenijski problem dela imovine objekta "Savićevac" koji je sada u potpunosti u vlasništvu grada.

Sa druge strane, opozicija kritikuje odluku i smatra da je doneta na štetu građana i podsećaju da je prošle godine grad prodao lokal italijanskoj firmi osnovanoj sa 100 dinara kapitala, u centru grada za manje od 700 evra po kvadratu, a sad je objekat koji je i zadužbina plaćen skoro duplo više, 1.394 evra po metru kvadratnom. savićevac Objekat nije u funkciji već nekoliko godina; Foto: Lj. M.

Nismo mi protiv rešenja da se zadužbina Alekse Savića koju je on ostavio građanima Prokuplja, vrati građanima. Način na koji je to urađen podgreva sumnju na čitav postupak, smatram da se ovde radi o nerealnoj ceni otkupa i da kad su već tužili, trebali su da završe sudski postupak do konačnog rešenja, a ne da se pristane na poravnanje jer je to moglo i bez suda. Ispada da kada grad nešto prodaje onda se to radi po upola manjoj ceni od onoga što plaća kada kupuje. Mislim da ima ovde posla i za istražne organe, videćemo kako će to dalje da se odvija - rekao je Milomir Andrić, odbornik Stranke slobode i pravde u lokalnom parlamentu Prokuplja.

On dodaje da je sumnjiva i firma LevelUp Constructions koja je samo nekoliko meseci nakon osnivanja kupila "Savićevac” od Prokupca doo.


"Prokupac" iz stečaja prodao sebi deo “Savićevca”

Firma LevelUp Constructions osnovana je u Beogradu pre oko godinu i sedam meseci, samo nekoliko meseci pre nego što je postala vlasnik spornog objekta u Prokuplju.

Direktor te firme je Saša Jovanović koji je sa Nikolom Jankovićem suvlasnik novoosnovane firme. panorama Prokuplja Pogled sa terase restorana Savićevac; Foto: Lj. M.

Saša Jovanović je i direktor i zastupnik Prokupca doo u čijem vlasništvu se do 2022. godine nalazio prizemni deo objekta u kome je nekada radio restoran i letnja bašta i bio je omiljeno mesto za Prokupčane.

Krajem 2022. godine, a par meseci nakon osnivanja nove firme LevelUp Constructions, Jovanović kao direktor i zastupnik Prokupca, prodaje nekretninu sam sebi i postaje vlasnik sa kojim je lokalna vlast pre oko mesec dana napravila dogovor o poravnanju i obavezala se da isplati 253.714 evra.


Deo zadužbine “Savićevac” sudskim poravnanjem predata "Prokupcu", u to vreme društvenom preduzeću

Inače, sudskim poravnjanjem iz 1999. godine, zaključenim između tadašnje Opštine Prokuplje i preduzeća Prokupac, okončan je spor između lokalne samouprave i navedenog preduzeća, tako što je utvrđeno da je nosilac prava korišćenja na spratnom delu objekta Opština Prokuplje, dok je nosilac prava korišćenja na prizemnom delu objekta, preduzeće Prokupac. savićevac Restoran vraćen građanima Prokuplja; Foto: Lj. M.

Ulaskom ovog preduzeća u stečaj tokom 2014. godine, bili smo primorani da zaštitimo ovaj najvredniji objekat grada Prokuplja i da pokrenemo postupak. Zato smo juna 2022. godine pokrenuli parnični postupak poništaja napred navedenog sudskog poravnjanja, te kako je preduzeće Prokupac prodato, gotovo godinu dana vodili smo spor oko svojine nad ovim, za Grad najznačajnijim objekto i na kraju završili priznavanjem da je grad Prokuplje jedini i isključivi vlasnik objekta "Savićevac" - kaže se u obrazloženju Gradske uprave, bez navođenja cifre i rešenja kojim je dogovoreno poravnanje.

Da bi isplatili kupovinu dela “Savićevca” ali i kako navode uspeli da finansiraju još nekoliko kapitalnih investicija započetih prošle i ove godine, Skupština Prokuplja je na poslednjoj sednici donela odluku da se grad kreditno zaduži za 285.000.000 dinara, ili oko 2,5 miliona evra.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragiša Nikolić

    22:20 // 18. 4. 2024.

    Bravo!

  • Marija

    11:49 // 18. 4. 2024.

    Mogli su kredit i za bazen da uzmu, a ne i njega na koncesiju.

  • mile

    22:39 // 17. 4. 2024.

    Sad da prođu formalnost oko upisa novog stanja u papire, pa Bože zdravlja da bude nova sednica Skupštine, na kojoj će prostor da se da u koncesiju na 100 godina nekoj malo poznatoj, ali renomiranoj firmi iz Beograda, za naknadu od basnoslovnih 1000 dinara mesečno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: