Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:15, 11. 4. 2024.

| Ekonomija

Prokuplje se kreditno zadužuje 285 miliona dinara "po hitnom postupku”

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
grad Prokuplje
Gradska vlast želi kredit od 285 miliona dinara; Foto: Lj. M.

Zbog nagomilanih finansijskih problema koji su unazad nekoliko meseci sve vidljiviji u funkcionisanju grada, lokalna vlast koju predvodi Srpska napredna stranka odlučila je da kreditno zaduži Prokupčane za 285.000.000 dinara sa rokom otplate ne dužim od 5 godina. Saglasnost za tako nešto potrebno je da odobri Skupština, koja je danas po hitnom postupku zakazana za sutra od 10 sati.

U obrazloženju odluke o zaduživanju, gradska vlast navodi da je ove i narednih godina započela realizaciju velikog broja kapitalnih projekata za grad, a koji mogu da ugroze funkcionisanje u nekom trenutku. Miroslav Antović Miroslav Antović, novi gradonačelnik Prokuplja tek što je izabran suočava se sa finansijskim problemima grada; Foto: Lj. M.

Neki od najvažnijih projekata su rekonstrukcija dve ulice, Arsenija Čarnojevića i Milena Jovanovića, rekonstrukcija i dogradnja osnovnih škola “Ratko Pavlović Ćićko” i “9. oktobar”, sanacija deponije “Dunek” u Prokuplju - kaže se između ostalog u obrazloženju odluke o podizanju višemilionskog kredita.

Kažu i da je predlog o kreditnom zaduživanju odobrilo i nadležno Ministarstvo finansija koje je, kako tvrde u gradskoj vlasti, analizom ostvarenih prihoda i primanja, kao i rashodima u prethodnoj godini odobrilo da Prokuplje može da se zaduži za 285 miliona dinara.


Opozicija: Naprednjaci sve rasprodali, a sada i zadužuju Prokupčane

Naprednjaci su od dolaska na vlast u Prokuplju, gotovo redovno kritikovali bivšu vlast koja se zaduživala, govorili su da oni domaćinski posluju i raspolažu budžetom, te da nikada neće ostaviti dugove i kredite građanima Prokuplja, ali su sada, kako tvrdi opozicija, promenili ploču i uradili mnogo gore i štetnije stvari nego što su sve vlasti koje su pre njih bile u istoriji tog grada. Momčilović Slaviša Momčilović odbornik DS kaže da je ovo najgora vlast u istoriji Prokuplja; Foto: Lj. M.

Najpre su prodali sve što može da se proda, a što je bilo u vlasništvu Grada i građana Prokuplja, od lokala Gradske apoteke u centru grada do zgrade Doma vojske. Zatim su sve pozatvarali, rasparčali, profitabilne delatnosti javnih preduzeća od naplate tezgi na pijaci za koju je država dala preko 330 miliona dinara da se napravi, do naplate parkinga, izdali koncesiono beogradskoj firmi. Gradski bazen, simbol svih Prokupčana koji su tokom leta tu dolazili, u procesu je koncesije i izdaje se na čak 40 godina. Na kraju, tačku na krah ovog sistema i nesposobne vlasti naprednjaka je kreditno zaduživanje koje će naša deca vraćati - kaže Slaviša Momčilović, predsednik GO Demokratske stranke i odbornik lokalnog parlamenta.

Dodaje da su paralelno sa uništavanjem imovine grada i građana, naprednjaci potpuno urušili sve institucije sistema i države, podredili ih sebi i njihovoj deci.

Gotovo da nema naprednjaka u ovom gradu koji se za poslednjih 10 godina nije zaposlio u nekoj od državnih institucija i na grbači naroda. Većina i dan danas na lokalnim ili državnim jaslama zapošljava svoju decu, žene, najbliže rođake, a narod je slep na sve te marifetluke. Svojim nestručnim rukovođenjem doveli su grad na rub propasti, podredili službe sebi i svojima i epilog se vidi. Gradom duže od deset godina rukovodi doktor i poslanik iz Beograda Darko Laketić i njegov rođak Dejan Lazić, predsednik Skupštine. Ostali su slepi poslušnici njihovih odluka koje samo služe za lično bogaćenje pojedinaca dok je narod sve siromašniji - dodaje Momčilović.

U moru pogubnih odluka upravljanja gradom za prethodnih 12 godina, demokrate izdvajaju odluku naprednjaka da prvo spoje sva javna preduzeća u JKP Hammeum, a onda ugase to preduzeće, formiraju Gradski vodovod kome oduzmu sve profitabilne delatnosti, a koje koncesiono izdaju za male pare beogradskoj privatnoj firmi, uz godišnju naknadu od 505.000 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • duznicko i kreditno ropstvo

    18:48 // 11. 4. 2024.

    Od 17 decembra i ulaska opozicije u Prokupacki parlament,poslanik iz Prokuplja sa stalnim nastanjenjem u Beogradu,izgleda da ne sme da prisustvuje lokalnoj skupstini,a svi se dobro secamo kako je cesto pred odbornicima Prokuplja, kada nije bilo opozicije,drzao moralne casove o zaduzivanju i kreditima zutih od pre 15 godina.A sada DR,Badza i ti isti zuti (bivsi) zaduzuju grad za 2.5 miliona evra.

  • frigomanija i kredit za unistenje Grada Prokuplja

    16:51 // 11. 4. 2024.

    Kapitalni projekti Prokupackog frigo badze i dr za 12 god:rekonstrukcije ribolovackih vikendica na obliznjim jezerima,ulaganja u privatne bungalove u buljaricama,asfaltiranje puta do tastine kuce,kupovine stanova,zaposljavanja svojih najblizih u republicka preduzeca,ulaganja u kafanske racune,rekose da je Savicevac gradski a sada ops 25 miliona da se plati,kapitalna ulaganja u zute preletacevice

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: