Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:30, 12. 4. 2024.

| Ekonomija

Prokuplje se zadužuje 2,5 miliona evra, ali kažu - "sve je u interesu Prokupčana"

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
grad Prokuplje
Za opoziciju kredit se uzima da bi se pokrile rupe u budžetu nakon izbora; Foto: Lj. M.

Na hitnoj sednici Skupštine za koju opozicija tvrdi da je nezakonita jer je zakazana u roku kraćem od 24 sata, odbornička većina koju predvode naprednjaci u koaliciji sa socijalistima i Zavetnicima, usvojila je odluku o kreditnom zaduženju Grada za 285 miliona dinara ili skoro 2,5 miliona evra za, kako je obrazloženo, kapitalne projekte. Opozicioni odbornici Srbije protiv nasilja glasali su protiv podizanja kredita, dok su odbornici koalicije POKS-DSS bili uzdržani.

Obrazlažući odluku o neophodnosti podizanja kredita, gradonačelnik Miroslav Antović je rekao da se radi o zaduženju koje je u interesu građana Prokuplja i da će oni imanti najveću korist od toga. antović Antović kaže da je podizanje kredita u interesu građana; Foto: Grad Prokuplje

Radi se o kreditu kojim će se pokriti finansiranje kapitalnih projekata koje je Grad Prokuplje započeo u ovoj, a nastaviće i narednih godina. Novac od kredita će se upotrebiti za finansiranje projekata koji su važni za građane, od rekonstrukcije i uređenja ulica Arsenija Čarnojevića i Milena Jovanovića za koje je opredeljeno 105 miliona, rekonstrukcije i dogradnje osnovnih škola “Ratko Pavlović Ćićko” i “9. oktobar” sa 11 miliona dinara, usluge stručnog nadzora za medicinski centar od 25 miliona dinara, za sistem video-nadzora 59 miliona, sanaciju deponije “Dunek” sa 60 miliona i otkup zadužbine “Savićevac” za koju je od ovog kredita planirano 25 miliona dinara - pojasnio je gradonačelnik Antović.

Kaže da je za kredit tražena i dobijena saglasnost Ministarstva finansija i da bi u slučaju neuzimanja kredita bilo ugroženo funkcionisanje grada, te da bi za određene projekte morali da plaćaju dodatne kazne i penale.


Za opoziciju ovo najgora vlast u istoriji Prokuplja

Da je kredit nužno zlo i da gradska vlast ne čini dobru uslugu građanima koje zadužuje milionskim iznosima, ukazivali su odbornici okupljeni u koaliciji Srbija protiv nasilja, koji su naglasili da se ovim stavlja katanac na vrata Gradske kuće, te da se radi o najgoroj vlasti u istoriji Prokuplja koja je sve rasprodala i koncesiono izdala privatniku. opozicija skupština prokuplja Opozicija glasala protiv podizanja kredita

Ovo zaduživanje nas vodi u još veće finansijske poteškoće od ovih koje sada ima lokalna vlast. Trenutno Prokuplje ne može da zadovolji ni tekuću likvidnost, već se to postiže državnim subvencijama, što govori o težini finansijskog kraha u budžetu Prokuplja. Odluke donose nestručni ljudi koji se kriju iza vladajuće većine i smatram da će ovo dodatno urušiti finansijsku stabilnost. Mi, sem navedenih cifara za konkretne projekte, ne znamo ništa o razlozima zaduživanja, kredit od 285 miliona se podiže na osnovu obrazloženja napisanog na jednom listu papira. To samo govori o nestručnom rukovođenju grada i bacanju para na razne naprednjačke ideje koje plaćaju građani, a od kojih imaju korist samo pojedinci - rekao je Milomir Andrić, odbornik Srbije protiv nasilja.

Dodaje da sumnja da je kreditno zaduženje u stvari posledica pokrivanja rupa i potrošenog novca u vreme kampanje za izbore koji su održani 17. decembra prošle godine, te da će opozicija pratiti tok novca u narednom periodu i kako će se trošiti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • milutin

    11:39 // 13. 4. 2024.

    Da li će u tom vašem obećanju doći na red ul B.Radičevića u N.Naselju.50 god se čeka na asfalt,da li to normalno za ekonomskog tigra.

  • PK

    00:04 // 13. 4. 2024.

    Po koji put saniraju deponiju.Prokuplje vode nepismeni.Zato i izgleda ovako jadno I bedno.Ulice pune rupa, centar grada neuređen..

  • MagareVo

    21:52 // 12. 4. 2024.

    I povecanje plate direktora vodovoda je u interesu, i poskupljenje vode pre toga za 20% pa ondak plate, pa uvodjenje spremnosti sistema trosio ne trosio po 150 dinara iako za Novoselsku,Rtanjsku,Djurevacko pogon nije spreman jer leti nema vode

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: