Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:48, 10. 12. 2023.

| Ekonomija

Pušten u rad novi gasni interkonektor u Nišu

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
gas (3)
Uskoro gas i u ostalim gradovima na jugu; foto: S. V.

Novi gasni interkonektor koji povezuje postojeću srpsku mrežu u Nišu sa bugarskom mrežom u Sofiji danas je pušten u funkciju. Pored Niša, gasovod će obuhvatiti još 3 merno-regulacione stanice za gas u Beloj Palanci, Pirotu i Dimitrovgradu.

gas (4) "Svečano" puštanje u rad; foto: S. V. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa predsednicima Bugarske Rumenom Radevim i Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i šefom delegacije EU u Srbiji u Srbiji Emanuelom Žiofreom, “svečano” je pustio u rad novi konektor u gasnoj stanici Trupale.

Vučić nije mnogo govorio zbog, kako je rekao, “glupih pravila koja smo usvojili u našoj zemlji” već je to prepustio ministarki rudarstva i energetike Dubravki Đedović Handanović. Ona je istakla da su svi radovi završeni za godinu dana.

Naša borba da ovaj projekat završimo baš sada je upravo da bi imali nove izvore gasa upravo ove grejne sezone. Zaista, apsolutno, nikakava žurba nije bila da to bude danas, ni u ovom periodu pred izbore nego zato što želimo da obezbedimo nove količine, dodatne količine i bolju snabdevenost gasom već ove grejne sezone i u tome smo uspeli - rekla je ministarka.

gas (2) Projekat delom finansirala Evropska unija; foto: S. V. Novi gasni interkonektor kroz Srbiju izgrađen je u dužini od 109 kilometara, sa prečnikom cevi od 700 milimetara i maksimalnim pritiskom od 55 bara, pa će, kako objašnjavaju, njegov kapacitet omogućiti prenos 1,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje, što je jednako 60% ukupne godišnje potrošnje Srbije.

Projekat izgradnje gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska finansiran je delom kroz bespovratnu pomoć Evropske Unije od 49,6 miliona evra i 25 miliona evra kredita Evropske investicione banke. Republika Srbija za projekat izdvaja 15 miliona evra i 7,5 miliona evra za pripremne radove i projektovanje.

Šef delegacije EU u Srbiji u Srbiji Emanuel Žiofre rekao je da projekat predstavlja prekretnicu energetske bezbednosti i otpornosti Srbije.

Obeležavamo mogućnost povećanja gasa u sveukupom energetskom miksu i omogućavamo da se eliminacišu zagađivači poput uglja i da se ide ka prirodnom gasu, što znači da idemo ka dekarbonizaciji ekonomije u skladu sa Evropskom unijom - istakao je Žiofre.

gas Gas iz Azerbejdžana, preko Bugarske u Srbiju; foto: S. V. Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev istakao je da je Srbija deveta zemlja u koju će izvoziti gas, da će novi interkonektor doprineti industrijskom razvoju Srbije i da će Azerbejdžan do 2027. godine udvostručiti izvoz gasa u Evropu.

Bugarski predsednik Rumen Radev veruje da će interkonektor povećati interesovanje za nova ulaganja. Smatra da Srbija infrastrukturno napreduje i kaže da svaka modernizacija Srbije direktno utiče na Bukarsku jer oni tako dolaze do Evrope.

Gas čini 13% potrošnje primarne energije u Srbiji, koja se trenutno dobija preko gasovoda Balkanski tok i iz Mađarske. Novi interkonektor omogućava snabedvanje gasom iz Azerbejdžana i budućeg LNG terminala u Aleksandropolisu u Grčkoj koji može da prima gas iz celog sveta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pirindža

    17:09 // 10. 12. 2023.

    I meni i bogu i ljudima. Svima si dosadio. Ali uzalud. Gazduješ i lagano uništavaš.A šta ja da kažem. Radim u Student Centru Niš kod gazde tj direktora koji je tu 17 a biran od njegovih Vulinovca još 4 god21 god. što je mnogo, mnogo je. Mislite da ga je stid, bar malo nečega. Sebe smatra spasiocem i da nije njega propast A mi koji nismo Vulinovci GLADNI i JADNI. Bruka, 21 vek a mi u SC Niš robovi

  • Saša

    16:43 // 10. 12. 2023.

    Pa vi bre stvarno niste normalni. Umesto da se napravi gasovod većeg kapaciteta da ima i za Bosnu i Crnu Goru i Kosovo vi ste napravili gasovod koji je nedovoljan samo za nas. Svaka vam čast na genijalnosti. Pa vi bre kradete na svemu, al ajde i to nego što planirate pljačku 10 koraka unapred.

  • Milos

    15:42 // 10. 12. 2023.

    Celi dan sam zatvoren kao stoka bez naloga za kucni pritvor,ne pusta policija prvorodjenoga da izadjem iz zgrade,kazu uvek nesto "vama" fali. Ko smo bre to "mi"?? Cija ste vi policija i ko vas placa onda?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: