Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:07, 11. 12. 2022.

| Ekonomija

Robin Hud serijal: Rat u Ukrajini uzdrmao privredu Srbije - Sve je poskupelo

Autor:Jovana ŽivanovićIzvor:Južne vesti

Geopolitička situacija u svetu i rat u Ukrajni ukinuli su oporavak svetske privrede od pandemije korona virusa, a građani Srbije situaciju opisuju rečima da je sve poskupelo. Prva epizoda treće sezone serijala Robin hud, u produkciji NVO 35mm bavi se prelamanjem odnosa Rusije i Ukrajne na Srbiju, kao i na sve zemlje u regionu. Pored nestašica u marketima i poskupljenja osnovnih životnih namirnica, kriza je nametnula i poskupljenje energenata poput ogrevnog drveta i peleta.

namirnice brašno Inflacija veća od zvaničnih 10%; Ilustracija, foto: T. R. Prazni rafovi, nestašica šećera i osnovnih životnih namirnica, ograničenja cene peleta su samo neke od stvari koje su građani Srbije primetili prethodnih meseci.

Građani Srbije dobro pamte, nažalost i devedesete i krizu 2008. Godine. Prema prognozama ekonomista ovo će biti isto jedna teška godina. I mala deca sada već pričaju o inflaciji i sivma je jasno da ova inflacija nije verovatno ovih zvaničnih 10%, već je mnogo veća. Cene hrane porasle su daleko više, a sve zbog toga što je došlo do poremećaja najpre do cene energneta, osnovnih sirovina i onda se to posledično preneli na cene ostalih proizvoda koje svi svakog dana koristimo - navodi novinarka Nove ekonimije Ivana Pavlovic.

Zvaničnici predstojeću zimu opisuju i kao najgoru u poslednjih 70 godina, a da li je pelet poskupeo i koliko potvrđuje direktor AD Kopaonik Miodrag Đurić.

U odnosu na prošlu godinu (cene) su porasle od oktobra meseca sa današnjim danom - 70%. U maloprodaji je bio 200 evra, sada je 340 evra sa tendencijom rasta - zaključuje Đurić.

Kako stručnjaci vide situaciju o odnosu Rusije i Ukrajne, ali kako se ova situacija prelama na građane Srbije, možete pogledati u epizodi na vrhu teksta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Radoš Ristović

    22:01 // 14. 12. 2022.

    Ma dajte budite malo pristojniji sa objavama, ma bre sve je med i mleko isto oni kažu da smo ekonomski najjači u regionu a možda i u Evropi, e blago nama sa njima ali Bogami teško nama sa nama

  • Ivan

    08:43 // 12. 12. 2022.

    Sve verujem da će se cene vratiti u normalu posle rata. Živimo u vremenu kapitalizma, što veće zarade uz maksimalno izrabljivanje radne snage.

  • Naredne dve nedelje su kljucne ha ha ha. Ako vam je bre kad ste svi cutali

    21:49 // 11. 12. 2022.

    Znaci nasa sekta, nase unistavanje sela zadnjih 70 god, nasi trgovci i njihove marze, oni su krivi i za inflaciju u ceo svet? A bilo vam je lepo kad vam je vucko delio pare? A kukali ste zatvaraj sve strasna korona ce nas pobije? Sta ste ocekivali, dve godine krizni stabovi unistavaju ekonomiju u ceo svet, stampaju se pare zbog toga i nece da bude inflacija? Zahvalite panicarima za ovu inflaciju

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: