Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:00, 26. 7. 2022.

| Ekonomija

Reakcija Grada: Dobavljač materijala za škole spustiće cenu, nismo birali skuplje nego ponuđeno

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti
gradska kuca u nisu, foto jv ljubica jocic
Reaguju na spornu nabavku; foto: JV / Ljubica Jocić

Povodom javne nabavke kancelarijskog materijala za niške škole, prema kojoj su neki materijali skuplji nego u lokalnim knjižarama, iz Grada navode da im se pobednička firma javila s namerom da spusti cene. Poručuju da su štitili budžet, da nisu odabrali skuplje već ponuđeno i da na javnom oglasu nije bilo pitanja, primedbi i žalbi.

Prema centralizovanoj javnoj nabavci, kako piše u dokumentaciji, cene jesu veće nego u lokalnim knjižarama - umesto oko 580 dinara sa pdv-om, za ris papira A4 formata plaćaće 1.152 dinara, a za ris A3 formata umesto 1.125 dinara Grad će izdvajati 2.174 dinara. Skuplji su i sunđeri i olovke, a mnogi iz niških škola javili su se nezadovoljni kao i kod nabavke sredstava za higijenu.

Za kancelarijski materijal Gradu su se javila dva ponuđača Aio pro doo Beograd i Nemetschek doo Beograd.

Iz Grada kažu da su od početka godine stari dobavljači kancelarijskog materijala u dva navrata tražili od Grada povećanje cena od 40 odsto što Grad nije prihvatio.

Prvoplasirani ponuđač se Gradu obratio takođe dopisom 8. jula 2022. godine navodeći da zbog pojeftinjenja pojedinih artikala na tržištu umanjuje ponuđene cene za 35 odsto u odnosu na date cene u javnoj nabavci.

Grad je tako sa tom firmom i drugoplasiranom firmom (da bi osigurao nesmetano dopremanje robe) zaključio okvirni sporazum na 24 miliona dinara na period od dve godine. Posebnih uslova u javnoj nabavci za kancelarijski materijal, napominjemo, nije bilo, pa je svako ko se bavi prodajom kancelarijskog materijala mogao da konkuriše - napominju.

Centralizovana javna nabavka za kupovinu kancelarijskog materijala raspisana je za 72 indirektna budžetska korisnika i gradsku upravu, uključujući ustanove kulture, SC "Čair“, Sigurnu kuću, Centar za pružanje usluga socijalne zaštite "Mara“, Predškolsku ustanovu "Pčelica“ , kao i sve osnovne i srednje škole. skola skolske klupe ucionica KOSTA Iz nekih škola se bunili; Ilustracija; Foto: A. Kostić

Iz Grada dodaju da su obe javne nabavke (kancelarijski materijal i sredstva za higijenu) objavljene na portalu javnih nabavki što znači da su bile dostupne svim dobavljačima širom Srbije.

Za 35 dana, koliko je javni poziv bio na javnom oglasu, nije bilo pitanja, primedbi niti žalbi posle sprovedenih zakonskih procedura - rekli su.

Kada je reč o sredstvima za higijenu, procenjena vrednost javne nabavke za dve godine iznosila je 30 miliona dinara, a zaključena je sa jednim ponuđačem Natali drogerijom na 14 miliona dinara.

Inače, Grad Niš je centralizovao nabavku ogreva, struje, kancelarijskog materijala i higijene zbog učestale pojave kupovine istog artikla po različitim cenama kod indirektnih korisnika - ističu.

Zaključuju da je Grad kao i do sada, shodno zakonskoj proceduri, tender sproveo na pravi način, ne birajući skuplje već ponuđeno, štiteći budžet, a ne interese pojedinaca.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Saopštenje za javnost Grad Niš (preuzmi) - 21.34 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • jellena

    09:13 // 27. 7. 2022.

    Nije istina da nije bilo pitanja u vezi javne nabavke na portalu.Pojedine artikle firme koje rade sa kan.materijalom nisu mogle da ponude jer ih prodaje samo prosvetni pregled po narudzbini skola- uverenja o pol.ispitima,diplome i dr.
    Firme koje su pobedile postoje tek od skoro.Pa stvarno mislite da se kopcamo na ledja i ne znamo kako se namesta nabavka.
    Hvala svima koji su 3.04.2022 apstiniral

  • Milja

    21:53 // 26. 7. 2022.

    Sta sa skolama koje su platili po prvobitnim cenama? Sve lazu, uslovi tendera su bili prilagodjeni izabranim dobavljacima, tako da drugi nisu mogli da ucestvuju. Materijalno unistavaju skole u Nisu!!!

  • Gradska uprava za imovinu

    19:31 // 26. 7. 2022.

    Koga lažete više? Grad ste upropastili. Namešten tender. Tako naređeno. Duplo skuplje cene ovde od prodavnica i knjižara. Ko je pisao ovo saopštenje? Diplomci sa ubrzanih škola. Juče zaposleni, a preuzeli vlast i divljaju. Mi koji radimo 20, 30 godina u upravama, sa pravosudnim ispitima i sa pravih fakulteta, stidimo se vas neznalica, botova, klimoglavaca. Znamo sve, decenijama smo ovde, pošteno!

    • Nislija bulevar

      15:19 // 27. 7. 2022.

      Znate sve, a 20 godina ćutite i primate platu. Prijavite sindikatu, zovite nezavisne novinare, objavite, svaku aferu, prijavite tužilaštvu.. Negooo, svi ste, tamo, kumovi, braća, svalerke, samo , kad nemate tala, vi se javite..ovako pojedinačno..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: