Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:52, 18. 5. 2022.

| Ekonomija

Rod višnje u Toplici biće prepolovljen bez obilnijih padavina

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
višnje
Prošlogodišnji kvalitet bio dobar, ali je rod slabiji; Foto: Lj. M.

Jutarnji mrazevi i duži vremenski period bez padavina ovog proleća, za sada nisu uticali na razvoj ploda oblačinske višnje u topličkom kraju, ali poljoprivredni stručnjaci kažu da, ukoliko u narednih 10-ak dana ne dođe do obilnijih padavina, rod višnje će biti prepolovljen, a i ono što ostane biće lošeg kvaliteta.

Stručnjaci naglašavaju da je za sada rod dobar, ali i da se već oseća nedostatak vlage koji će se odraziti na kvalitet.

Još je rano da se bilo šta govori o kvalitetu jer sada sve zavisi od kiše koja, ako ne padne u narednom periodu, desetkovaće rod višanja, a posledice će se osetiti i na prinose šljiva i ostalih kultura. Majska kiša nam je neophodna i zato su oči poljoprivrednika uprte u nebo, svi iščekujemo kišu - kaže jedan od otkupljivača voća u prokupačkom kraju.

Prošle godine poljoprivrednici su zbog mraza na voćnjacima pretrpeli štetu i do 30 odsto, a ove godine očekuju mnogo bolji i kvalitetniji rod.

Voćari kažu da su višnje formirale plodove veličine zrna graška i nalaze se u fazi intenzivnog nalivanja i rasta plodova, te da bi najbolje bilo da padne obilnija kiša kako bi imali dobru rodnu godinu.


Niske cene smanjile zasade

Berba višanja u Topličkom okrugu očekuje se krajem juna. Ranije se samo sa teritorije Prokuplja godišnje otkupljivalo 2.000 do 2.500 vagona, ali je iz godine u godinu sve manje zasada, što zbog bolesti žilogriz koja je prepolovila voćnjake, ali i zbog “hronično” niske otkupne cene.

Višnja se prošle godine otkupljivala po ceni od 40 za prvu i 30 dinara za drugu klasu, a voćari su i tada bili nezadovoljni cenom jer su smatrali da je za minimalnu rentabilnost u proizvodnji i eventualno malu zaradu potrebno da cena višnje bude bar 70 dinara.

Višnja je, uz šljivu, najzastupljenija ratarska kultura na teritoriji tog okruga i nalazi se na površini od oko 4.000 hektara, a veliki broj domaćinstava, skoro 70 odsto, svoju egzistenciju zasniva na proizvodnji tog voća.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Boki

    09:15 // 20. 5. 2022.

    Ma nema veze, podignite cene koliko treba samo neka bude višanja. Ja i dalje najvolim pitu od višanja.

  • Tajanstveni Alan

    18:24 // 18. 5. 2022.

    Djilas ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: