Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:40, 4. 2. 2021.

| Ekonomija

"Šinvon" u januaru otpustio 233 radnika, inspektori kažu sve u skladu sa zakonom

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
sinvon-foto-vkeser
Masovno otpuštanja bez nepravilnosti, ali se još ne zna šta je uzrok jer se iz fabrike ne oglašavaju; foto: V. K

Nakon kontrole inspektora rada utvrđeno je, kako kažu u Ministarstvu rada, da su u januaru 233 radnika u niškoj fabrici Šinvon ostala bez posla. Većini nije produžen ugovor na određeno, a neki su u sporazumno prekinuli radni odnos, ali kako kažu, sve je urađeno u skladu sa zakonom.

Informacija o masovnom otpuštanju radnika iz Šinvona je tačna, a to je sada potvrdila i Inspekcija rada.

U januaru 2021. godine radni odnos je prekinut sa 233 lica, od kojih je kod 205 zaposlenih osnov prestanka radnog odnosa – istek roka na koji je ugovor o radu na određeno vreme bio zaključen. Sa 28 zaposlenih je potpisan sporazum o prestanku radnog odnosa, a sve u skladu sa odredbama Zakona o radu - kažu u Ministarstvu.

sinvon2-foto-vkeser Kažu, sve po zakonu; foto: V. KSve je tvrde urađeno po zakonu, a SMS-om su radnici obaveštavani da se jave u Kadrovsku službu gde su im rešenja uručivana lično.

Rešenja o prestanku radnog odnosa zbog isteka ugovora o radu uručuju se zaposlenima lično. Kadrovska služba poslodavca Šinvon doo Niš je putem SMS poruke obavestila zaposlene kojima ističe ugovor na određeno vreme da se jave kadrovskoj službi radi preuzimanja dokumentacije i razduženja. Nakon izvršenog inspekcijskog nadzora, poslodavac je obavestio Odeljenje inspekcije rada Niš, da jednoj zaposlenoj ugovor o radu na određeno vreme neće biti otkazan shodno Zakonu o radu, jer je dostavila dokumentaciju o trudnoći - piše u odgovoru.

Nakon kontrole inspektori su, kažu u Ministarstvu, zaključili da nije bilo nepravilnosti prilikom prestanka radnog odnosa za 233 zaposlena.

Ipak, ostaje nejasno zašto se ljudi otpuštaju u tom broju, jer iz fabrike još ne odgovaraju na pitanja novinara. Posebno ta informacija zbunjuje ako se zna da Šinvon aktivno traži radnike i to čak na bilbordima koji su okačeni na najprometnijim gradskim raskrsnicama.

Na dan 3. februar 2021. godine u ovoj fabrici u Nišu bila su zaposlena 742 radnika, od kojih je 341 na neodređeno vreme i 401 na određeno vreme.

Podsetimo, prvi je informacije o otpuštanju u javnost izneo odbornik Miodrag Stanković, a nakon toga je i inspekcija rada vanredno kontrolisala fabriku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jelena Đokić

    10:17 // 5. 2. 2021.

    I šta smo drugo mogli da očekujemo od inspekcije samo da ih podmite i ništa drugo. Radila sam bez prestanka i dana odmora da bi mi dali otkaz, da ne spominjem da su mi avgusta 2019 dali otkaz isto tako pa i posle godinu dana kada sam se vratila istom merom. A po Nišu bilbordi na sve strane '' POTREBNI STE ŠINVONU '' Posle hoće da budu ugledna firma. Sramota!!

  • Djole

    09:08 // 5. 2. 2021.

    Pa otpustaju se jer ne zadovoljavaju svojim ucinkom pojedinci. Kad bi ste znali kakva je sve bagra dosla u ovom masovnom zaposljavanju sve bi vam bilo jasno. Cast izuzecima.

    • Razbibriga

      16:52 // 5. 2. 2021.

      A, ti si taj izuzetak, verovatno ! Ne vidis bagru u rukovodstvu, vec samo u radnicima !

  • Milly

    23:03 // 4. 2. 2021.

    Verovatno su ih otpustili zbog toga što radnici po zakonu moraju da dobiju rešenje za stalno ako rade duže od 2 godine

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: