Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:56, 15. 2. 2022.

| Ekonomija

Skoro 14 miliona dinara samo za izradu projektne dokumentacije za rulnicu na niškom aerodromu

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
rulnica
Rulnica, Ilustracija; foto: geograph.org.uk/John Lucas

Tri beogradske firme dobile su posao izrade projektno-tehničke dokumentacije za rulnicu na niškom Aerodromu “Konstantin Veliki”. Posao će im biti plaćen 13,8 miliona dinara, a kako piše u dokumentaciji, oni bi trebalo da projektuju produžetak paralelne rulne staze i izolovanu poziciju za parkiranje aviona.

Posao su dobile firme VS infra Design, ELGRA VISION i NEO AERODROMES ENGINEERING koja će, kako piše, odraditi 80% posla.

Ova firma se, prema javno dostupnim podacima, specijalizovano bavi poslovima koji se tiču aviosaobraćaja i do sada je na svega nekoliko tendera sarađivala sa Aerodromom “Nikola Tesla”.

Kompaniji VS Infra Design, prema zvanično dostupnim podacima, ovo je prvi tender na kojem su dobili posao, a kompanija je osnovana 2019. godine.

Najstarija u celoj priči je Elgra vision koja postoji od 2006. godine i već je dobila jedan posao u Nišu kao deo konzorcijuma oko slovenačke Resalte koja je već trebalo da počne sa modernizacijom javnog osvetljenja na niškim ulicama.

Ove tri kompanije bile su jedini ponuđač na tenderu koji su raspisali Aerodromi Srbije, a njihov posao biće vezan za rulnicu i parking za avione na niškom aerodromu.

Cilj izrade predmetne tehničke dokumentacije je izgradnja produžetka paralelne rulne staze i izolovane pozicije za parkiranje vazduhoplova na aerodromu „Konstantin Veliki“ Niš. Svrha izrade tehničke dokumentacije je povezivanje različitih delova aerodroma – platforme, rulne staze na platformi (Apron Taxiway) i poletno-sletne staze (prag 11), u cilju razvoja vazdušnog saobraćaja na aerodromu i proširenja njegovih kapaciteta, uz što kraće zadržavanje aviona na poletno-sletnoj stazi, odnosno što brži izlazak na poletno-sletnu stazu i ispunjenje zahteva sa aspekta bezbednosti - piše u dokumentaciji.

Potrebno je i da rulna staza i izolovana parking pozicija svim svojim karakteristikama omogućavaju prihvat najvećih vazduhoplova (kodnog slova E) uz uspostavljanje preduslova za najviše standarde bezbednosti saobraćaja i procesa opsluživanja vazduhoplova, putnika i stvari.

Kodno slovo E imaju avioni tipa Airbus 330 i 340, kao i Boing 747 i 777.

Paralelna rulna staza i izolovana parking pozicija bi trebalo da čine kontinuitet sa proširenim novoprojektovanim delom platforme i paralelne rulne staze i da se uklope u novi i prošireni objekat terminalne zgrade. Tek nakon izrade projektne dokumentacije trebalo bi da se raspiše tender za izbor izvođača radova.

rulnica

Podsetimo, nedavno je završen tender za rekonstrukciju i izgradnju nove zgrade koja će opsluživati piutnike na Aerodromu “Konstantin Veliki”.

Pored ovh 13,8 miliona dinara na niški aerodrom biće potrošeno još 1,57 milijardi za rekonstrukciju i izgradnju pomenute zgrade.

Posao je dobila grupa od čak 8 firmi pretežno iz Beograda, a jedna je i iz Niša.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan K

    18:28 // 15. 2. 2022.

    Ma kakva rulna staza na Aerodromu K. Veliki treba razmišljati o izgradnji još jedne piste . Nadamo se razvoju velikom razvoju privrede i turizma (Stare Planine) Niša i okoline Kruševca Prokuplja Leskovac Vranja Pirota nakon kovid pandemije i samim tim velikom pritisku na aerodrom kraj Niša

    • Smuk II

      21:25 // 15. 2. 2022.

      @Milan K : Stvarno se divim tvom optimizmu , glede turista koji će nagrnuti u Srbiju tj. u ovim našim krajevima ! Nadam se da će tako i biti, mada pomalo sumnjam !
      Što se tiče rulne staze... od toj nema
      ni onoj!
      Jug je trinajesto prase !!!!!

  • Alex

    17:57 // 15. 2. 2022.

    Kriminal! Ovo je za javnog tužioca...kad bi ga imali.

  • Srecko Sojic

    17:26 // 15. 2. 2022.

    PROJEKAT IZGRADNjE PARKRALISTA ZA AVIONE HA HA HA HA HA HA
    Pa to mogo i parking servis da uradi
    Dati 110 hiljada evra za proektovanje parkiralista je nista drugo nego izvlacenje novca iz drzave preko SNSovskih firmi
    Na aerodromu vec postoji stajanka za avione ali nema aviona
    Malo ce je preurediti napraviti neki hngar preasvaltirati i toliko a naplatice milijardu ipo narodnih para

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: