Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:52, 1. 7. 2023.

| Ekonomija

Šteta od poplava u Prokuplju oko 325 miliona dinara

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
poplava
Na nekim mestima Toplica se izlila i napravila veliku štetu; Foto: Lj. M.

Komisija koju je formirala Gradska uprava u Prokuplju završava procenu štete nakon poplava koje su taj kraj i čitav Toplički okrug zahvatile pre desetak dana. Prema zvaničnim podacima procenjena šteta na infrastrukturi, građevinskim objektima i poljoprivrednom zemljištu na teritoriji grada je oko 325 miliona dinara.

Gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović naglašava da su formirane dve vrste komisija koje su poslednjih nedelju dana non-stop na terenu, jedna komisija je zadužena za procenu štete na infrastrukturi i građevinskim objektima, dok je druga komisija oformljena za procenu štete na poljoprivredi. poplava Najveću štetu napravila reka Toplica, kao i bujični potoci; Foto: N. Đ.

Šteta je najveća na infrastrukturi, prema našoj proceni oko 290 miliona, na stambenim i ekonomskim objektima je oko 20 miliona i na poljoprivredi blizu 15 miliona dinara. Imamo obećanje da će veći deo štete nadoknaditi država, već su donete određene odluke, a mi ćemo gledati da se nađemo oštećenima u samom postupku sanacije i da im pomognemo - rekao je Aranđelović.

Naglašava da je šteta na poljoprivrednom zemljištu uglavnom nastala na njivama uz samu reku Toplicu, dok su manji deo štete pričinile reke drugog reda i bujični potoci.


Martinović predlaže građanima da osiguraju imovinu

Obilazeći Prokuplje gde je prisustvovao otvaranju novoizgrađene pijace, Aleksandar Martinović, ministar državne upravu potvrdio je da će država pomoći ugroženima tokom nedavnih poplava kako bi se šteta što pre otklonila, ali je apelovao na građane da počnu da osigiravaju svoju imovinu. poplava Poplavljen veći broj građevinskih objekata; Foto: Lj. M.

Definitivno se klima menja i svi moramo da se navikavamo na to, važno je da građani menjaju običaj i naviku i počnu da osiguravaju svoju imovinu. Mi ćemo svakako preduzeti mere da dodatno ojačamo bedeme i usmerimo reke u svoja korita, ali najsigurniji način da zaštitimo svoju imovinu je da je osiguramo i tu naviku moramo da podstičemo kod građana, baš kao što se to radi u drugim državama - poručio je Martinović.

Prokuplje je jedna od 56 lokalnih samouprava u Srbiji u kojoj je proglašena vanredna situacija zbog elementarnih nepogoda u periodu od 15. do 19. juna, a velika šteta pričinjena je i u ostalim topličkim opštinama, Kuršumliji, Blacu i Žitorađi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Бата Рака из Ниш

    14:51 // 1. 7. 2023.

    Наравно, градоначелник се вади на климу.
    Битно да му се фотеља не КЛИМА!

  • Dragiša Nikolić

    13:47 // 1. 7. 2023.

    Šteta od vlasti u Prokuplju - nemerljiva, otprilike kao zemljotres u Turskoj.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: