Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:05, 14. 7. 2022.

| Ekonomija

Troglavo komunalno preduzeće u Prokuplju: radnici tvrde da partijska knjižica odlučuje ko će gde da pređe

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
komunalni radnici Hammeum
Još uvek nema najavljene podele Hammeuma; Ilustracija; foto: Lj. M.

Ni mesec dana nakon što je skupštinskom odlukom JKP Hammeum u Prokuplju podeljen na 3 firme, od kojih su dve ostale budžetske, a jedna data koncesionaru, ništa se nije uradilo na realizaciji, pa ovo komunalno preduzeće i dalje posluje kao i do sada. U međuvremenu, pojedini radnici se bune zbog netransparentnih kriterijuma na osnovu kojih se premeštaju iz jedne u drugu firmu na budžetu građana.

Kako saznajemo, u samom preduzeću su poremećeni međuljudski odnosi, radnici su podeljeni na one koji su na spisku za jedno ili drugo preduzeće, a neki su se prijavili i za socijalni program po kome će uzeti oko 900.000 dinara kao otpremninu.

Planirano je da u JKP Hammeumu ostane 108 radnika, dok bi novoformirani Gradski vodovod preuzeo 159 zaposlenih i to je firma za koju lokalna vlast tvrdi da će biti na “zdravim nogama” i koju će finansirati, a brinuće se o vodovodu, kanalizaciji i gradskom groblju.

Sa druge strane, 108 radnika koji su ostali u Hammeumu čeka neizvesna budućnost jer im je već u startu oduzeta sva imovina koja će biti prebačena Vodovodu, a profitabilne delatnosti će biti date koncesionaru. Skupština Prokuplja Skupštinska većina donela odluku o podeli preduzeća: Foto; Lj. M.

Po svemu do sada, nas čeka sudbina Turističko-sportskog centra koji je nedavno likvidiran, kada je 70-ak radnika ostalo bez posla. Ipak, deo njih koji su bliski Srpskoj naprednoj stranci ponovo je uposlen i to preko agencije koja je iznajmljena da se brine i održava jedinu halu u Prokuplju, dok su ostali na ulici. I sada su svoje ljude prebacili u Vodovod, dok su ljudi u staroj firmi ostali bez delatnosti i bez opreme, a traže da zaradimo novac za plate, iako nam ništa nisu ostavili - kaže radnik Hammeuma.


Glavna kvalifikacija - stranačka pripadnost

Isti radnik Hammeuma tvrdi da je glavni kriterijum gde će koji radnik završiti bio stranačka pripadnost, a ne znanje i kvalifikacije za određeni posao i zato većina najavljuje tužbe.

Da je neizvesno šta će biti sa Hammeumom, najavio je i pre osnivanja Milan Aranđelović, gradonačelnik Prokuplja, koji nije isključio mogućnost likvidacije tog preduzeća ukoliko radnici ne rade i zarade platu. Zgrada Prokuplja Grad podelom preduzeća želi da smanji broj zaposlenih u javnom sektoru; Foto: Lj. M.

Mi već imamo nekoliko projekata koje ćemo dati radnicima Hammeuma da rade i zarade platu. Ako neće da rade i ne zadovoljavaju uslove, moraćemo da likvidiramo to preduzeće do kraja godine. Od njih sve zavisi - rekao je Aranđelović za skupštinskom govornicom.

Inače, Skupština Prokuplja je pre mesec dana donela konačnu odluku o podeli preduzeća, po kojoj bi JKP Hammeum i Gradski vodovod ostale na budžetu, dok su izdvojene delatnosti poput pijace, čistoće, gradskog zelenila i naplata parkiranja izdate koncesionaru na 15 godina, beogradskoj firmi “Demetra RB”.


Pokret Uspravna Srbija traži poništenje koncesije

Dragan Dobrašinović, predsednik pokreta Uspravna Srbija, poziva Grad Prokuplje da odustane od potpisivanja ugovora o koncesiji jer, po njemu, ne postoji nijedan valjan razlog sa stanovišta javnog interesa.

Grad Prokuplje bi po sadašnjem ugovoru za beznačajnu godišnju naknadu od 505.000 dinara na period od 15 godina poverio privatnoj firmi sve visokoprofitabilne gradske poslove. Reč je o upravljanju i održavanju do 360 parking mesta i naplati parkiranja, upravljanju i naplati za 165 tezgi na novoj savremenoj pijaci, koja se trenutno gradi i u koju će biti uloženo oko 350 miliona dinara iz lokalnog i republičkog budžeta, kao i usluzi čišćenja i pranja ulica i javnih površina u gradu i usluzi uređenja, održavanja i zaštite javnih zelenih površina u Prokuplju - podseća Dobrašinović.

Naglašava da od trenutka kreiranja sadržaja konkursne dokumentacije do današnjeg dana, sve ukazuje na koruptivne motive dela gradskog rukovodstva i njihovih političkih nalogodavaca, koji su spremni da na štetu građana Prokuplja sve profitabilne komunalne poslove, za beznačajnu naknadu i uz dodatne troškove za grad koji će u periodu trajanja koncesije biti mereni milionima evra, prepuste privatnoj firmi iz Beograda. dobrašinović Dobrašinović traži poništenje koncesije jer smatra da se radi o korupciji; Foto: D. D.

Neverovatno je da grad prepušta koncesionaru sve resurse i sve profitabilne poslove, ne vodeći pri tom računa o sudbini velikog broja zaposlenih u Javnom komunalnom preduzeću Hammeum, kao ni o trošku koji će ovaj štetan ugovor napraviti gradskom budžetu. Koncesionaru se za naknadu od 505.000 dinara godišnje, koja se samo od naplate parking mesta može nadomestiti za nedelju dana, između ostalog prepušta i nova pijaca vredna 3 miliona evra. Da li to gradska vlast sumnja da zaposleni u lokalnom javnim preduzeću nisu u stanju da organizuju naplatu parkinga i pijačnih troškova - pita Dobrašinović.

Dodaje da, ukoliko Grad Prokuplje, odnosno njegovi čelnici, ne odustanu od sklapanja ovog koruptivnog posla, Uspravna Srbija će uz podršku najboljeg advokatskog tima koncesiju rušiti i srušiti pred nadležnim sudom, a građane i radnike poziva na sve zakonom dozvoljene građanske neposlušnosti kako bi odvratili predstavnike vlasti od tog, kako smatra, koruptivnog i naopakog posla.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vladica

    11:35 // 25. 7. 2022.

    "Uspravna Srbija će uz podršku najboljeg advokatskog tima koncesiju rušiti i srušiti pred nadležnim sudom"... jer ovo smatra korupcijom. Pozdrav za Dobrašinovića! Jedini koji se čuje poslednjih par godina u Prokuplju. Gde je ostala opozicija?! Ućutali se sa privatnim poslovima i uslugama dobijenim od SNS a.

  • Posmatrac

    13:45 // 19. 7. 2022.

    Pa to je samo nastavak javnoprivatnog partnerstva.Pocetak je bio sa apotekom.

  • Ivan

    23:06 // 14. 7. 2022.

    I šta kažete?
    Partijska knjižica?
    Pa jel bili izbori?
    Tad ste morali da glasate po direktivi?
    E sad gledajte i uživajte u sopstevnom izboru!
    "Tražili ste gledajte"!
    A tek će da vam bude dobro,jer to je za vašu decu....!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: