Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:45, 9. 5. 2019.

| Ekonomija

U prokupačkim selima aktivno manje od polovine protivgradnih stanica, nedostaju strelci

Autor:Lj. MitićIzvor:Južne vesti
protivgradna stanica
Nema ko da vodi borbu sa gradonosnim oblacima, foto: Bojana Antić

Na teritoriji Prokuplja, gde se oko 70 % stanovništva bavi poljoprivredom, zbog niske nadoknade, ali i velike odgovornosti koju imaju protivgradni strelci, bar polovina protivgradnih stanica od nekadašnjih dvadesetak ni ove godine neće biti u funkciji u slučaju nevremena. U Gradskoj upravi kažu da nemaju načina da protivgradne strelce kao u nekom ranijem periodu dodatno finansijski stimulišu iz gradske kase, jer bi time kršili zakon.

Gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović kaže da je toplički kraj uglavnom poljoprivredni, tako da će iz gradskog budžeta određena sredstva biti opredeljena za protivgradnu zaštitu, ali ne i novac za strelce.

Za prvi deo sezone je Republika finansirala kupovinu raketa, a lokalna samouprava finansiraće kupovinu raketa za drugi deo sezone. Međutim, kad su u pitanju strelci, oni dobijaju novčanu naknadu od Republike. Ne postoji zakonska mogućnost da Grad Prokuplje plaća njihovo angažovanje – rekao je Simonović.

On nije mogao da pojasni kako je, od desetak lokalnih samouprava koje pokriva Radarski centar u Kruševcu, Grad Prokuplje jedan od retkih koji nije obezbedio dodatna sredstva za rad protivgradnih strelaca koje država plaća 4.000 mesečno, što je, kako tvrde ispod svakog minimuma za posao koji je izuzetno odgovoran.

Protivgradna zaštita je preko potrebna, jer je čitav ovaj kraj pretežno voćarski i narod od toga živi. Okrnjena protivgradna zaštita u kojoj više protivgradnih stanica ne radi, nego što je u funkciji, nema potrebnu efikasnost – kaže Siniša Stanković, poljoprivrednik.

Tako će polja na teritoriji Grada Prokuplja i ove godine ostati većim delom nezaštićena, iako je, prema rečima poljoprivrednih stručnjaka, samo prošle godine šteta od grada višestruko premašila iznos koji je trebalo izdvojiti za rad protivgradnih strelaca. Upravo to su na svojoj koži najviše osetili meštani nekoliko podjastrebačkih sela gde je gradonosni oblak u nekoliko navrata prepolovio i uništio rod oblačinske višnje, ali i drugih useva i poljoprivrednih kultura, poput kukuruza, pšenice, šljive.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vojca

    21:36 // 10. 5. 2019.

    Ovde je mala para pa i strelci u u manjku A u stanju pripravnosti 24h Ali zato Opstina na svaku stolicu ima po 3 zaposlena Bibljioteka isto Dom kulture takodje O strucnoj spremi zaposljenih u gore navedenim necu ni da komentarisem Zasto bog i batina za PK Laketic malo ne postavi ove sto se uglavise u drzavnim jaslama Da malo jurcaju po livadama i ispaljuju rakete TO JE ISPOD CASTI GOSPODI ;-)

    • SIMA

      22:16 // 19. 5. 2019.

      Plata za gore navedeni posao je 3000 din PA KAKO VAS BRE NIJE SRAMOTA...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: