Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:31, 15. 12. 2022.

| Ekonomija

Usvojen budžet Niša za 2023. godinu - za vlast razvojni, za opoziciju prilagođen partiji

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
skupstina
Odbornici usvojili budžet; foto: S. V.

Odbornici niške Skupštine usvojili su danas budžet za narednu godinu koji će iznositi oko 13,4 milijardi dinara. Vladajuća većina kaže da je budžet razvojni i socijalni, dok opozicija smatra da je prilagođen vladajućoj partiji i da će se brzo “istopiti”.

Budžet za narednu godinu biće uvećan za oko 2 milijarde dinara u odnosu na ovogodišnji i iznosiće tačno 13.441.791.397 dinara.

Predsednik Skupštine Boban Džunić kaže da je budžet povećan zahvaljujući naplatama poreza na zarade i imovinu i doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta. Ističe da je za kapitalne investicije izdvojeno preko 3 milijarde dinara.

To su infrastrukturni projekti, mreža vodovoda i kanalizacije, revitalizacija i izgradnja ulica, učešće u projektima energetske efikasnosti, ulaganje u turizam, odnosno izgradnja akva-parka i otvaranje nalazišta Mediana - kaže Džunić.

nina ilic Najveći deo ide korisnicima Uprave za društvene delatnosti; foto: S. V. V. d. zamenica načelnika Uprave za finansije Nina Ilić kaže da budžet ima socijalnu komponentu i da će najveći deo novca ići Upravi za društvene delatnosti, odnosno njenim korisnicima.

Socijalnim ustanovama, ustanovama kulture, ustanovama za dečiju zaštitu, ustanovi Mara i ustanovama za fizičku kulturu odlazi 32,82% od budžeta. Najveće učešće u budžetu imaju ove ustanove koje se bave socijalom, obrazovanjem i društvenom komponentom, od čega građani imaju direktne benefite - kaže Ilić.

Dodaje i da su povećana sva davanja vezana za socijalu - dečija zaštita, besplatne užine, produženi boravak u školama, jednokratna pomoć za porodilje i ugroženo stanovništvo. Prema njenim rečima, rashodi su predviđeni u okviru planiranog obima, a planirani budžetski deficit je 5 miliona dinara.

Usvojen je i rebalans budžeta kojim je predviđena pomoć Toplani za kupovinu mazuta od 187 miliona dinara i JKP Mediani 50 miliona dinara za oplatu dugovanja.


Opozicija: budžet prilagođen SNS-u

miodrag stankovic Stanković smatra da je budžet prilagođen SNS-u; foto: S.V. Odbornik Miodrag Stanković iz koalicije “Niš moj grad” kaže su mu odbijeni svi amandmani i da je budžet prilagođen Srpskoj naprednoj stranci.

Budžet i sam govori da je budžet jedna bajka o kojoj stalno slušamo od vlasti. Odnos ljudi iz vlasti prema opoziciji je da nas oni smatraju neprijateljima. Oni su prilagodili budžet onako kako njihovoj partiji odgovara, a mi smatramo da on treba da se kreira po prioritetima građana i u tome se razlikujemo - kaže Stanković.

I Branislav Jovanović iz koalicije “Niš moj grad” smatra da nema napretka jer budžet ne ide uz trenutnu inflaciju. Očekuje da će poskupljena brzo “istopiti” uvećanje budžeta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zika

    21:08 // 15. 12. 2022.

    Strasno, sta kazu gospoda iz bg i to je to.

  • Svarovska

    19:54 // 15. 12. 2022.

    Reče Svarovska da sledi politiku AV kad bi on znao sta ti i tvoj muž radite ovom gradu i kako se bahati ponašate odmah bi te smenio

    • Ivan

      01:09 // 16. 12. 2022.

      Pa AV je još bahatiji od njih.
      Tužna nam je zemlja postala...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: