Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:50, 10. 12. 2020.

| Ekonomija

Usvojen budžet Prokuplja, najavljeno smanjenje broja radnika u javnim preduzećima i ustanovama

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Skupština Prokuplja
Odbornici izglasali budđet Prokuplja za 2021. godinu; Foto: Lj. M.

Činjenica da gotovo 70 odsto od planiranih 1,62 milijarde dinara gradskog budžeta Prokuplja ide na plate zaposlenih, naterala je nadležne u gradskoj vlasti da već od 1. januara naredne godine započnu proces racionalizacije i smanjenje broja radnika kako u gradskoj upravi, tako i u javnim preduzećima i ustanovama.

Odbornici prokupačke Skupštine danas su usvojili budžet za 2021. godinu za koji kažu da je, i pored svih problema - razvojni, te da je dobar deo novca svih građana opredeljen za kapitalne investicije, a pre svega za izgradnju industrijske zone koja je već počela da se radi.

Gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović kaže da je budžet planiran domaćinski i da će biti dovoljno sredstava kako za sport i omladinu, tako i za socijalu, školstvo, infrastrukturu, kao i kapitalne investicije na teritoriji grada.

Podatak da veliki deo novca iz budžeta ide na plate zaposlenih, za gradonačelnika Prokuplja kratkoročno ne predstavlja problem, ali tvrdi da u dužem vremenskom periodu to može ugroziti finkcionisanje Grada. skupština prokuplja Gradska Skupština Prokuplja u sali Doma kulture; Foto: Lj. M.

Mi ni naredne godine nećemo imati problema činjenicom da veći deo budžeta ide na plate, ali je to problem koji moramo rešiti. Zato ćemo već od 1. januara kroz razne programe i davanja smanjiti broj radnika na svim nivoima, pre svega u administraciji. Time ćemo i smanjiti trošenje budžetskog novca za plate, a samim tim i obezbediti više para za investicije koje se tiču boljeg života svih građana – rekao je gradonačelnik Aranđelović.

Inače, gradska vlast u Prokuplju je tokom 2017. i 2018. godine već pokušala da sprovede racionalizaciju u prokupačkim javnim preduzećima i ustanovama kada je najavljeno otpuštanje preko 90 zaposlenih na neodređeno.

Ceh su platile čistačice Turističko-sportskog centra koje su dobile otkaz, međutim, one koje se nisu pomirile sa ponuđenom otpremninom, tužile su firmu i nepravosnažno su vraćene na posao, a sudski proces još nije završen.

Ista situacija je i u drugim ustanovama i preduzećima, jer su radnici nakon otkaza tužili i većina još čeka završetak sudskog postupka sa velikom šansom da budu vraćeni na pređašnja radna mesta.

Današnji budžet je usvojen bez veće debate i većinom prisutnih odbornika, a jedna od primedbi je netransparentna javna rasprava o nacrtu budžeta koja je u onlajn varijanti trajala samo 2 dana, odnosno od 30. novembra do 2. decembra, te da nije bilo dovoljno vremena da se građani upoznaju sa planom kako će se trošiti njihov novac.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nikola

    10:01 // 11. 12. 2020.

    Da li misle da ce ljudi mirno da gledaju i idu ko ovce na klanje.Ocigledno neznaju ili su opijeni pa misle da mogu da gaze po zivotima ljudi.

  • Slovenac

    08:25 // 11. 12. 2020.

    Cuj ovaj magarevcane.Pa prokuplje dobilo naziv magarevo sto prolazili kroz njega magarci ko ti.pojma nemaš o zivotu.lp

  • Dragan

    21:09 // 10. 12. 2020.

    Otpuštaju radnike a administracija ostaje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: