Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:34, 14. 3. 2024.

| Ekonomija

Usvojen rebalans budžeta Prokuplja koji je doneo Privremeni organ

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
Zgrada Prokuplja
Usvojen rebalans budžet Prokuplja, za opoziciju nezakonit; Foto: Lj. M.

Skupština Prokuplja usvojila je prvi rebalans budžeta za 2024. godinu, za koji opozicija tvrdi da je nezakonit jer je, umesto odbornika lokalnog parlamenta, budžet doneo i usvojio Privremeni organ. Uz brojne zamerke i ukazane nepravilnosti oko ovogodišnjeg budžeta, novim rebalansom je projektovan da on bude 2.066.773.457 dinara, a predviđeni deficit je oko 35 miliona dinara.

U senci političkih prepucavanja pozicije i opozicije ko je više upropastio Prokuplje, da li bivša vlast do 2012. ili sadašnja prethodnih 12 godina, nije bilo saglasnosti ni oko najvažnije stavke za funkcionisanje grada - budžet je za jedne realan i dobro isplaniran, a za druge, osim što je nezakonit, ne predstavlja pravo stanje što se tiče finansija u gradskoj kasi.

Za nas je ovo nezakonit budžet jer ga je doneo Privremeni organ, iako u zakonu jasno piše da budžet usvajaja Skupština. Ovo je presedan od pojave višestranačke Skpštine i još jedan dokaz da vladajuća stranka ne preza ni od čega i da im je dozvoljeno da krše zakon kako oni hoće, bez ikakvih sankcija. Prokuplje je među nekoliko gradova u Srbiji koje je dobilo budžet usvojen od Privremenog organa, od preko 60 gradova u kojima su decembra održani prevremeni lokalni izbori - rekao je Radoslav Milenković, odbornik opozicione Demokratske stranke.

Naglašava i da je budžet urađen bez osnovnih parametara koji su merodavni za njegovo planiranje, pre svega usvajanja plana i programa rada budžetskih ustanova kako bi se znalo koliko kome treba opredeliti novac za tekuću godinu.

Budžet je skrpljen "s koca i konopca". Pitam ja sada kako se došlo do planiranih sredstava nekoj budžetskoj ustanovi, ako mi tek sada usvajamo planove i programe budžetskih korisnika. Na osnovu kojih parametara su sredstva opredeljena njima - još jedna je u nizu zamerki Milenkovića.

Da ne postoji ili da se raspada sistem funkcionisanja gotovo svih službi u gradu, ukazao je na primeru Gradskog vodovoda gde je, kako kaže, za 12 godina vladavine SNS-a promenjeno čak 14 direktora, da ni nakon gašenja bivšeg JKP Hammeuma ni novoformirano preduzeće JKP Gradski vodovod ne funkcioniše kako treba, te da zaposlenima unazad nekoliko meseci kasne plate, da su januarsku primili 75%, a da bi za koji dan trebalo da prime februarsku.

Inače, poslednju Skupštinu Prokuplja obeležilo je pristupanje tri odbornika Zavetnika vladajućov većini koju predvodi Srpska napredna stranka, uz Socijalističku partiju Srbije.

Iako su u kampanji za poslednje izbore prednjačili u kritikama naprednjačke vlasti, kao nagradu za saradnju sa njima zvanično su dobili jednog člana Gradskog veća, koliko imaju i socijalisti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Privremeni majstor

    15:39 // 14. 3. 2024.

    Privremeni organ ne sme donositi budzet,to je zakonom zabranjeno i krivicno delo,to zna frigo likvidacioni predsednik koji je bio i predsednik skupstine i privremeni organ,treba im svima pustiti prijave.Za samo jednu godisnju platu vecnika,pomocnika,savetnika i skupstinskih funkcionera Prokuplja (a njih je samo 20) a koju im placaju svi gradjani Prokuplja,MOZE DA SE NAPRAVI BAZEN za svu nasu decu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: