Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:01, 5. 3. 2023.

| Ekonomija

Usvojene olakšice majkama za kupovinu prve nekretnine

Autor:J. S.Izvor:Južne vesti
prvi stan
Olakšice za kupovinu prvog stana na osnovu rođenja deteta; foto: Mame su zakon

I ove godine majke koje su se porodile posle 1. januara 2022. godine mogu da konkurišu za subvencije za kupovinu prve nekretnine, a trebalo bi da taj proces bude brži i lakši, jer je Vlada prihvatila predloge Zaštitnika građana i Udruženja "Mame su zakon" i izmenila Uredbu koja to uređuje. To znači da će nadležni morati brže da odgovaraju na zahteve, a žene koje su ranije odbijene imaće mogućnost da se žale i možda ovog puta ostvare pravo na kupovinu stana ili kuće.

Da treba menjati Uredbu o dodeli subvencija majkama za kupovinu prve nekretnine - ukazao je prošle godine Zaštitnik građana.

Kako je saopšteno, reagovali su pre svega kako bi bili kraći rokovi za odlučivanje i prenos novca na račun, ali su tražili i da se omogući ženama koje su odbijene zbog nerazumevanja procedure da zahtev ponove.

Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja smo, postupajući po pritužbi građanke, 30.12.2022. godine uputili mišljenje u kojem smo predložili da zajednički razmotre mogućnost da se proces dodele subvencija ubrza i pojednostavi. Zadovoljan sam što su naši zajednički napori rezultirali unapređenjem u ostvarivanju prava građana - naveo je Ombudsman Zoran Pašalić.

Nova Uredba propisuje da Komisija najkasnije u roku od 30 dana treba da odluči o tome da li su ispunjeni svi uslovi, kada majka podnese zahtev za subvencije.

Prihvaćen je i predlog Ombudsmana da građanke koje nisu dobile subvencije mogu da se žale.

Zaštitnik građana u mišljenju je predložio ministarstvima da razmotre mogućnost izmene Uredbe kako bi se građankama, koje nisu bile u mogućnosti da ostvare ovo pravo usled nerazumevanja propisane procedure, a zbog zaključenja kupoprodajnog ugovora pre podnošenja zahteva za subvenciju, omogućilo da ostvare pravo na novčana sredstva za izgradnju ili učešće u kupovini stana po osnovu rođenja deteta. Novom uredbom propisano je da će u ovim slučajevima komisija ponoviti postupak ukoliko podnosioci čiji su zahtevi odbijeni, ponove zahtev za dodelu subvencija u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu nove uredbe - pojašnjavaju.

S obzirom na to da je ranije bilo nerazumevanja i propusta, Zaštitnik građana je takođe predložio i da se svim opštinskim i gradskim upravama pošalje uputstvo u kome će na jasan način biti predočena procedura, uslovi i dokumentacija potrebna za ostvarivanje prava na novčana sredstva za učešće u kupovini stana po osnovu rođenja deteta.


I "Mame su zakon" pohvalile izmenu Uredbe

Da su izmene ove Uredbe neophodne upozoravale su ranije i iz Udruženja "Mame su zakon", a kažu da su uputile i zvanične predloge kako da se olakša taj proces majkama koje su se porodile posle 1. januara 2022. godine.

Objašnjavaju i koje još olakšice majke mogu da očekuju u novom ciklusu.

Veliko nam je zadovoljstvo da su naši mnogobrojni predlozi prihvaćeni i da će majke, nakon što nova Uredba stupi na snagu lakše I jednostavnije dolaziti do prve nekretnine u vlasništvu. Ukratko, od važnijih izmena koje se nalaze u novoj Uredbi izdvajamo one koje će ubrzati postupak odlučivanja o podnetim zahtevima građanki, efikasniju komunikaciju između građanki, lokalne samouprave i Komisije, zatim mogućnost da se izvrši kupovina stanova u izgradnji koji su predbeleženi u katastar nepokretnosti bez tereta i, na kraju, obeštećenje nepravedno odbijenih majki sa početka primene Uredbe - ističu iz Udruženja.

I iz Udruženja ističu i da će majke koje su ranije bile nepravedno odbijene moći da traže obeštećenje u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu nove Uredbe.

Podsećamo da su ove majke odbijene pre svega zbog loše komunikacije između republičkog i lokalnog nivoa vlasti, kada je potencijalnim korisnicama ovog prava iz Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom usmeno komunicirano da sa prodavcem nekretnine mogu sklopiti ugovor, a ne predugovor - podsećaju.

Da je komunikacija bila problem u procesu dobijanja subvencija pokazuje i primer roditelja iz Niša, a iz Udruženja ističu da su nedavno dobile uverenje i od ministra za socijalna pitanja Nikole Selakovića da će više raditi na edukaciji onih koji Uredbu neposredno primenjuju, kako ne bi dolazilo do sličnih propusta.

Iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju su takođe istakli da će nova Uredba olakšati majkama dobijanje subvencija, čiji je maksimalni iznos 20.000 evra.

Više o tome ko ima pravo da konkuriše za prvu nekretninu na osnovu rođenja deteta i koje olakšice su planirane, možete pronaći ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk II

    16:38 // 5. 3. 2023.

    Šta je sa mamama koje su završile škole i fakultete a ne rade /nisu zapošljene/ , niti postoji ikakva šansa da se zaposle osim...
    Koju će "olakšicu" za njih da izmisle i da lažu i dalje da postoji šansa i za njih?
    Postalo mi je degutantno da čitam preispoljne laži a i da pišem komentare...
    A "narod" nek' ... veruje i dalje lažovima, lopovima i bezmozgovićima !

    • Tajanstaveni Alan

      07:23 // 7. 3. 2023.

      ... A, te lazi ,foliranja, zamajavanja , izjava i obecanja, bez pokrica, daju se iz udobnih kabineta ili sluzbenih vozila !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: