Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:36, 29. 9. 2023.

| Ekonomija

Uz poskupljenje struje najavljeni i popusti za štednju

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
strujA kosta
Popust za štednju i ove sezone; Ilustracija, foto: A. Kostić

Nakon odluke o poskupljenju struje stigla je i preporuka Vlade da Elektroprivreda Srbije opet da popust domaćinstvima koja štede struju. Oni koji potroše manje nego prethedne dve godine mogu da računaju da će imati od 20 do 40 % manje račune u narednoj zimskoj sezoni, koja traje od oktobra do marta.

Od 1. novembra struja će biti skuplja za 8, a gas za 10 %, a nakon te odluke Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici preporučila Elektroprivredi Srbije da i ove zime omogući popuste, počev od oktobarskog računa, zaključno sa martovskim sledeće godine.

I prošle godine su domaćinstva koja štede imala popuste, a ove sezone je umesto 30, najveći popust 40 %, ali se ušteda "računa" u odnosu na prethodne dve godine.

Za uštede energije od pet do 15 odsto obračunavaće se popust od 20 odsto, a za potrošnju od 15 do 20 odsto popust je 25 odsto. Građani koji smanje potrošnju struje između 20 i 25 odsto, moći će da računaju na popust od 30 odsto, dok će oni koji uštede između 25 i 30 odsto energije ostvariti popust od 35 odsto. Najveći popust, od 40 odsto, imaće domaćinstva koja potrošnju električne energije smanje za više od 30 odsto - naveli su iz Vlade.

Iz Vlade su naveli da je od oktobra prošle godine do marta 2023. u domaćinstvima smanjena potrošnja struje za oko 607 GWh, u odnosu na isti period prethodne godine, a ukupno za oko 1.335 GWh, te su zato odlučili da i ove sezone popustima motivišu korisnike da manje troše.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miloš

    00:07 // 30. 9. 2023.

    Nemojte da se bunite jer "ćuti, može gore"!

  • Bata Mila

    11:46 // 29. 9. 2023.

    Taman će im ostanu pare za parizer.
    Misli čobanin na svoje ovce!!!

  • Gospodin

    10:59 // 29. 9. 2023.

    Da li se misli samo na prošlu ili i na pretprošlu godinu? Prošle sam smanjio potrošnju znatno, teško da cu moci da to nadmašim. Jel se sabira prošla i pretprošla godina pa uzme srednja vrednost ili kako?

    • Auttrikter

      20:31 // 29. 9. 2023.

      Dzabe ti gospodstvo, kad te provincija omedjila, pa ne vidis da ovi lihvari zafrkavaju posten narod ! Tema je poskupljene a ne lazna obecanja i nekakva nemogucaa stednja,pogotovu onima,sto se greju na struju !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: