Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:03, 30. 6. 2020.

| Ekonomija

Višnjari u problemu, uz nisku cenu obustavljen i otkup

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
VIŠNJE A KOSTIC
Otkupljivači tvrde da je zastoj nastao u hladnjačama; foto: A. K.

Voćari sa teritorije Prokuplja već drugi dan ne beru višnje, jer su otkupljivači obustavili otkup, pa je većina njih u panici hoće li moći da prodaju svoje proizvode. O niskoj otkupnoj ceni koja je na većini mesta 25, ponegde 30 dinara, više niko i ne razmišlja, već je sada prioritet kako obrati i prodati višnju.

Otkupljivači tvrde da kvalitet i tržište određuju cenu, a da je zbog velikog broja kišnih dana tokom juna kvalitet višnje loš, jer imaju manji procenat suve materije, oko 12, iako bi za dobar kvalitet morao da bude najmanje 16.

Otkup će biti nastavljen narednih dana, a mi očekujemo već sutra, jer je do zastoja došlo u hladnjačama gde se predaje višnja. Pretpostavlja se da će tokom dana doći do stabilizacije u hladnjačama i da će otkup od sutra krenuti svojim tokom - tvrdi jedan od otkupljivača.

Sezonski radnici koji beru višnje uzimaju od 15 do 20 dinara za kilogram, pa proizvođačima novac koji ostane u koliko uspeju da prodaju svoju višnju, neće pokriti ni manji deo troškova proizvodnje.

Ljudi su sami krivi, ne postoje udruženja koja bi mogla da se bore za cenu višnje. Seljaci su osiromašeni i neorganizovani, od mukotrpnog rada u polju nemaju vremena za neke radikalnije akcije, poput odluke da niko ne bere, pa čak i da najave neku vrstu protesta kao što je to bilo pre desetak i više godina. Svi gledaju da spasu što se spasti može i vrate makar deo uloženog novca, kako bi preživeli ovu tešku godinu – priča proizvođač višanja Dejan Jovanović.

Za razliku od prethodnih godina, kada se prokupačka vlast izjašnjavala u ovakvim situacijama i otvoreno stavljala na stranu proizvođača višanja, za sada ne komentarišu tešku situaciju i nisku otkupnu cenu.

Tokom 2019. godine, odmah nakon završene berbe višanja koje su i prošle godine otkupljivane za 25 do 30 dinara, iako je kvalitet bio mnogo bolji, gradska vlast je najavila pokretanje inicijative za izgradnju hladnjače putem javno-privatnog partnerstva, gde bi njihovo učešće bilo oko 120 miliona dinara, obezbeđivanje lokacije i infrastrukture, ali uz sredstva privatnog kapitala od 50 odsto.

Ipak, do danas ništa se konkretno nije uradilo na realizaciji te ideje koja bi rešila otkup voća, što bi uticalo na veću cenu, a samim tim i na poljoprivrednike da nastave da se bave voćarstvom.

Na teritoriji Prokuplja je, prema procenama, pod zasadom višnje oko 2.000 hektara, a gotovo 50 odsto stanovništva se bavi i preživljava od poljoprivredne proizvodnje i to najviše od voćarstva i uzgoja višnje i šljive.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milosz

    18:57 // 1. 7. 2020.

    Berace sam placao 25 din plus njhov prevoz i dnevnica vodje grupe pa sve izadje 30 din po kg. U svakoj normalnoj drzavi vlada bi odredila minimalnu cenu a sve viskove preuxela na sebe da otkupi. A s obzirom da je masa visnja najtrazenija u svetu i da postize cenu od 1,6 do 3e po kg na veliko za potrebe industrije lekova, konditore itd, onda je jasno da drzava tj politicki vrh spusta cenu otkupa.

  • Ludi voćar

    17:25 // 1. 7. 2020.

    A u Lidlu u Leskovcu pre početka berbe 400.00 din za kg.smrznute višnje .

    • Dzamutka

      23:06 // 2. 7. 2020.

      Neko Vas je slagao da ne moze da se bez visanja zivi !
      Na kraju, osvetite se nama, sto kupujemo za slatko, nek cena bude astronomska, jer to je srpska rabota-drzavi i hladnjacarima(lihvarima) ne mozete nista, kad donesete na pijac, udri po nama , sto u beton zivimo !
      Sto se mene cini,njekne malo !

  • Naivčina

    23:28 // 30. 6. 2020.

    Kako ste glasali tako vam je i sta sad hocete.

    • Naivcina drugi put.

      15:42 // 1. 7. 2020.

      Samo vi lupajte minuse iz tog minusa necete da izadjete dok je vas vodja na vlasti, ja neznam sta treba da vam se desi da se rasvestite i da vidite da ste prevareni i da vas lazu na razne nacine da vam je visnja nekvalitetna, da nije prskana sa adekvatnim sredstvima itd. itd.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: