Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:35, 5. 1. 2018.

| Ekonomija

Vlada Srbije uplatila Prokuplju 140 miliona dinara za isplatu duga

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Prokuplje opština foto lj.m.
Ostatak duga biće isplaćen iz lokalnog budžeta; foto: Lj.M.

Zbog duga "Univerzal banci" od 202 miliona dinara koji je pretio da blokira račun prokupačke Opštine, Vlada Srbije je iz budžetskih rezervi uplatila Opštini Prokuplje 140 miliona dinara, čime je u znatnoj meri olakšan problem oko isplate neplaniranih potraživanja.

Predsednik Opštine Aleksandar Simonović kaže da je ovo velika pomoć za lokalnu samoupravu i da su pare već legle na račun, te da će ostatak novca za dug biti isplaćen iz lokalnog budžeta.

Sredstva Vlade Srbije su legla na naš račun 28. decembra i time će biti rešen nastali problem koji je pretio da blokira račun, a samim tim i funkcionisanje službi. Ostalih 62,5 miliona dinara isplatićemo iz sopstvenih izvora, a uplata po dugu će biti regulisana najkasnije do 10. januara - istakao je Simonović.

Inače, dug prema "Univerzal banci" datira iz perioda od 2007. do 2009. godine kada je bivša Direkcija za izgradnju i urbanizam izvodila infrastrukturne i druge radove koje nije isplaćivala.

Najveća dugovanja su napravljena prema Preduzeću za puteve Niš, a oni su kasnije svoj dug prodali "Univerzal banci". Banka je zatim tužila Direkciju i dobila spor, pa je nakon toga tužba usmerena i prema Opštini kao osnivaču i solidarnom dužniku.

Dodatni problem lokalne samouprave je i činjenica da je ovo samo deo osnovnog duga i da se uskoro očekuje i tužba i presuda za kamatu koja je, po rečima nadležnih, u ovom trenutku i veća od glavnog duga.

Procenjuje se da je prokupačka Opština u ovom trenutku dužna oko 600 miliona dinara, a osim "Univerzal banke", svoja potraživanja očekuju i ostali poverioci koji su u to vreme radili za Direkciju i koji takođe imaju izvršne sudske presude, a među kojima je i porodična firma aktuelnog većnika Vladimira Pešića koja je među prvima pre nekoliko meseci tužila Opštinu za isplatu nešto manje od 4 miliona dinara, bez uračunate kamate.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Linda

    13:32 // 5. 1. 2018.

    Ma nisu valjda ludi da plate kamatu 3 puta vecu od duga? Sa tim nesto mora da se uradi. Ako se stvarno i "kamata" nekad otplati, tu je onda rec o korupciji i kradji. Jer pusteno je da se gomila ta neverovatna kamata, verovatno da bi se ista posle i podelila izmedju onih sto potrazuju i onih koji su svesno nagomilali tu kamatu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: