Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:24, 26. 7. 2023.

| Ekonomija

Vučić najavio minimalac od 400 evra, iz “Sloge” kažu nedovoljno

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
novac pare dinari
Vučić najavio povećanje minimalca do kraja godine; Ilustracija; foto: A. Kostić;

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će do kraja godine minimalac biti oko 400 evra. Iz Sindikata “Sloga” kažu da je to naizgled velika brojka, ali da je mala kupovna moć, kao i da o ključim ekonomskim pitanjima odluke treba da donose institucije.

Vučić je na otvaranju prve deonice od 5,5 kilometara autoputa od Merošine do Merošine 1, najavio povećanje minimalne cene rada do kraja godine. Poručio je da će minimalac biti oko 400 evra, umesto dosadašnjih 340, piše Danas.

Iz “Sloge” smatraju da odluka o povećanju minimalne zarade na oko 400 evra predstavlja nastavak obesmišljavanja socijalnog dijaloga i dogovora, odnosno konsenzusa o ceni minimalne satnice između Vlade, poslodavaca i sindikata.

Ovime se još više obeshrabruje i marginalizuje uloga institucija u odlučivanju o ključnim ekonomskim pitanjima. Ovakav potez takođe ilustruje neustavno mešanje institucije predsednika u rad Vlade Srbije, čime se dodatno jača autoritarna vlast. To stvara lažnu sliku brige o radnicima i njihovom standardu, dok istovremeno standard života ima ubrzani pad - kažu iz Sindikata.

korpa, namirnice "Kupovna moć je opala"; foto: S. V. Ističu da je Vučić “lako” obećao 400 evra, a da kupovna moć tog iznosa danas nije ista kao 2012. godine kada je SNS došla na vlast obećavajući bolji život građanima.

Uprkos nominalnom rastu zarada, kupovna moć je opala zbog visokih cena osnovnih životnih namirnica, posebno hrane, mleka, mesa i povrća. O ceni komunalnih usluga, struje i ogrevanja, ne treba ni govoriti. Nažalost, postali smo taoci neodgovorne vlasti i uvozno-izvoznih kartela. Imamo najveće cene u regionu, ali i u Evropi, posebno kada je hrana u pitanju - navodi “Sloga”.

Podsetimo, minimalac je poslednji put povećan 1. januara 2023. godine i iznosi oko 40.000 dinara, što je i tada bilo za oko 5.000 dinara manje od minimalne potrošačke korpe.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zlobnik II

    14:30 // 28. 7. 2023.

    400€ ??? Od ove "vlasti" je čak i mLogo za
    tzv. narod ! "Narodu" je dovoljno i 10.000 dinara , jednokratno u toku godine ili decenije i da bude zadovoljan i prezadovoljan!
    Počeli su da "cene" narod pa se razbacuju parama koje zadužuju na račun tog istog "neroda" ! A "narod" razmišlja i razmišlja i ... odabere 10.000 dinara ! Hbga... bolje 10.000 u ruci ... a dug nek' vraćaju unuci!

  • Var tehnolog

    07:21 // 28. 7. 2023.

    -@nemas pojma - samostalni sindikat ne postoji, bez akcija, cak ni prvi maj nisu organizovali.
    Drzavni i partijski sindikat je Zajednica sindikata Srbije, izmisljena da ubije sindikalizam i u time je uspela.Njihovi clanovi su i clanovi sns- sekte.Nekada su bili deo te Sloge, koje ti hvalis! Nista ne znas, gledaj si serije na tv, mani se politickog zivota.

  • Драган Шабац

    14:24 // 27. 7. 2023.

    Називи синдикат Слога је политичка организација купус опозиције и његов једини задатак је да подбуњују раднике и тера фирме из Србије зарад политичких циљева својих послодаваца.

    • Torpedo

      07:15 // 28. 7. 2023.

      Niski bot u Sapcu, na sluzbi sektasima. Drugar sa kriminalcima i batinasima na mostu iznad Save.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: