Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:52, 8. 6. 2023.

| Ekonomija

Vučić opet obećao novac za građane iz državne kase i povećanje plata

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
novac pare dinari
Po 10.000 dinara majkama dece do 16 godina starosti; Ilustracija; foto: A. Kostić;

Nakon što je premijerka Ana Brnabić "stavila na sto" svoju ostavku, ali uz opasku da je u danima krize jedini izlaz razgovor, kao i prevremeni parlamentarni izbori do kraja godine, predsednik Aleksandar Vučić je na to odgovorio novim obećanjima o povećanju plata zaposlenima u prosveti i medicinskim radnicima i veće penzije, ali i 10.000 dinara po detetu za sve do 16 godina starosti.

Nije prvi put da Vučić u doba političke i društvene krize građanima deli njihov novac. A nije prvi put ni da to čini dok razmišlja o prevremenim izborima.

Tako su i sinoć građani mogli da čuju njegovo i obraćanje premijerke, ali ne da ispunjavaju zahteve protesta građana koji su protiv nasilja nakon velikih tragedija, već saopštavaju nove državne mere i ko će sada dobiti novac iz državne kase.

vučić i brnabić Vučić nakon najave izbora najavio povećanje plata i penzija i državnu pomoć majkama; foto: Vlada Srbije Jedno od novih obećanja je da će sva deca do 16 godina starosti dobiti po 10.000 dinara pomoći u septembru.

Novac će dobijati majke dece, a ukoliko je samohrani otac taj koji se stara o deci, onda će on dobiti novac. Ukupno ima 1.190.000 dece do 16 godina i za tu meru izdvojeno je sto miliona evra - rekao je Vučić.

Prijavljivanje za taj novac trebalo bi da počne 20. avgusta i da traje do 15. septembra, rekao je predsednik, a novac na račun za svako dete biće isplaćivan od 25. septembra.


Povećanje plata za prosvetare i medicinare

1. septembra prosvetari se neće samo vratiti u klupe, već će dobiti i 5,5 % veće plate - takođe je najavio u svom obraćanju Vučić. Ali to nije sve, kako je rekao, jer će ponovo od 1. decembra ili 1. januara naredne godine moći da računaju i na još 10 % povećanja plata.

U ovom trenutku prosečna plata u prosveti je oko 74.000 dinara, a nakon povećanja, za 143.862 ljudi, koliko ih je zaposleno u prosveti, biće nešto iznad 88.000 dinara i tu je reč o plati, a ne ukupnoj zaradi. Želimo da osnažimo učitelje i nastavnike i da pokažemo da brinemo o njima - najavio je predsednik.

Medicinskim sestrama i tehničarima, kojih je u Srbiji 59.128 zaposleno u državnim ustanovama, Vučić je takođe obećao 5,5 % veće plate od 1. septembra, a potom još 10 %, kao i prosvetarima.

Kao i pred svake izbore ili najave da su oni mogući ranije Vučić nije ostao dužan obećanja ni penzionerima.

Od 1. oktobra penzije će biti povećane za 5,5 odsto, a od 1. januara 2024. godine dodatnih 14,6 odsto, tako da će povećanje kumulativno od početka prošle godine iznositi oko 44 odsto. 2012. godine prosečna penzija bila je 204 evra, dok će u januaru 2024. godine biti 390 evra. Približavamo se zacrtanom cilju od preko 450 evra do kraja 2025. godine. Ovo je ogromno povećanje i veoma sam srećan što mogu to da najavim penzionerima. Idemo sa vanrednim indeksiranjem za oktobar. Penzioneri sa prosečno 324 evra penzije, za samo šest meseci, imaće prosečnu penziju od 390 evra - izračunao je predsednik Srbije.

Mera koja se tiče svih građana je jeftiniji hleb "Sava" od petka, 9. juna, za koji je rekao da će koštati 54 dinara, kao i još 100.000 turističkih vaučera sa po 5.000 dinara za odmor u Srbiji, jer Vučić želi da što više ljudi leto i zimu provede u svojoj zemlji.

Premijerka Ana Brnabić je rekla da su rešenje krize u kojoj se Srbija nalazi prevremeni parlamentarni izbori do kraja ove godine, a Vučić potvrdio da je jedino sada pitanje kada će oni biti održani.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pepe le tvor Niš

    18:32 // 10. 6. 2023.

    Odličan tekst, jer AV ne daje svoje niti stranačke pare već pare svih građana Srbije. Imam jedan predlog za JV. Posle 5. Oktobra su isto postojale narodne pare, ali bi bilo zgodno da istražite u čijim džepovima su završile, kao i gde je završilo famoznih 5 miliona dolara i jedne i druge pare narod nije video pa bi bilo zgodno da se proveri.

  • Zavejani grad

    14:44 // 9. 6. 2023.

    Zaduži nas još više...i ovako poskupeće struja,voda... vazduh...takse,komunalije,ispiti,lekovi,kancelarijski materijal...razleteće se saobraćajci po ulicama...daj bar po 50 crvene po detetu...šta je to 600 miliona evra...odustanite od nacionalnog stadiona...ako smete i pokažite da stvarno cenite ovaj narod i pokolenja

  • steva

    11:29 // 9. 6. 2023.

    Bole ga uvo,samo grabi, zadužuje se, jer ionako neće on da vraća ,sve samo da bi još mogao da jaše!Dosta je.Odlazi,smučio si se svima(normalnima) !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: