Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:07, 15. 7. 2022.

| Ekonomija

Za rekonstrukciju zgrade za Rome u Prokuplju 107.000 evra od Japana i Nemačke

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
donacija
Donacija za rekonstrukciju romskog Centra u Prokuplju; Foto: Lj. M.

U Prokuplju je otvoren romski Centar za migracije koji će povratnicima iz zapadne Evrope, pre svega romske nacionalnosti, omogućiti druženje i sve druge prosvetne i kulturne aktivnosti. Sredstva od 107.000 evra uložile su Vlada Nemačke, putem Društva za međunarodnu saradnju i Vlada Japana.

Prema rečima Milana Aranđelovića, gradonačelnika Prokuplja, radi se o zgradi Centra za edukaciju koju koriste Romi već godinama, a sredstva će biti uložena u dodatnu opremu i renoviranje zgrade. japanci i nemci Predstavnici Japana i Nemačke u Prokuplju uručili donaciju; Foto: Lj. M.

Romi su naša braća i mi ćemo se i u narednom periodu truditi da što više doprinesemo unapređenju njihovog života, ulažući u njihov standard i objekte od životne važnost - istakao je gradonačelnik Aranđelović.

On je podsetio da u Prokuplju živi 4.100 Roma, što čini 10% stanovništva, te da će ulaganje u ovaj objekat biti od velikog značaja za reintegraciju Roma koji dolaze iz inostranstva u procesu readmisije.

Govoreći o samom projektu, ambasador Japana u Beogradu Takahiko Kacumata je rekao da su za realizaciju projekta imali veliku podršku Vlade Nemačke. zajednička Predstavnici i donatori tokom uručenja donacije; Foto: Lj. M.

Ovaj projekat je rezultat sporazuma koji je postignut između Nemačke i Japana na Samitu 2019. godine, kao težnja obe zemlje ka stabilizaciji situacije na Balkanu, uključujući i Republiku Srbiju - rekao je Kacumata.

On je kazao da je u Centar Vlada Japana uložila polovinu sredstava, odnosno 50.000 evra i naglasio da je od 1999. godine Vlada Japana u Srbiji podržala 247 projekta, uglavnom u oblasti zdravstva i obrazovanja u svim lokalnim zajednicama, a da je ovaj projekat peto ulaganje Japana u Prokuplje.


Oko 80% Srba želi da se nastani u Nemačkoj

Prema podacima nadležnih službi, oko 80% svih ljudi koji napuste Srbiju želi da se nastani u Nemačkoj, a 56% od ukupnog broja povratnika u Srbiju iz inostranstva čine Romi.

Zato je, kažu, ovaj projekat važan za sve građane Srbije koji se iz Nemačke vraćaju i pokušavaju da se ponovo integrišu u Srbiji, a naročito se to odnosi na one iz siromašnih i malih sredina, kao sto su mesta u Topličkom okrugu. kuće za rome Kuće za romske porodice u Prokuplju, useljene 2020. godine; Foto: Lj. M.

Od 80 % tražilaca azila, 60% se vrati u svoje zemlje, ali to onda predstavlja niz problema za lokalne zajednice, pa je tu potrebna pomoć organizacija kao što su ministarstva za ljudska i manjinska prava i socijalu. Naša Vlada je uložila više od 150 miliona evra širom sveta kako bi pomogla radnicima povratnicima iz Nemačke u njihove zemlje. U Srbiji je na taj način je pomognuto 135.000 ljudi, da nađu novo zaposlenje ili da nađu neko drugo ekonomsko dugoročno rešenje - rekao je Kristijan Šiling, ​​šef Razvojnog odeljenja Ambasade Nemačke u Srbiji.

Inače, prema evidenciji Službe za zapošljavanje u Prokuplju, trenutno se nalazi 677 nezaposlenih Roma, njih 237 prošle godine dobilo posao kroz aktivne mere zapošljavanja, a od početka ove godine zaposleno je njih 155.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: