Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:30, 27. 5. 2024.

| Ekonomija

Za sanaciju prve faze deponije "Dunek" u Prokuplju oko 2,6 miliona evra

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
deponija prokuplje
Uskoro bi mogla početi sanacija deponije u blizini centra Prokuplja; Foto: Lj. M.

Za radove na čišćenju i sanaciji zemljišta nedaleko od centra Prokuplja gde se nalazi deponija “Dunek”, a koji podrazumevaju iskop i odvajanje materijala sa deponovanjem komunalnog otpada, bioremedijaciju, završnu dezinfekciju sa nasipanjem završnog sloja, gradska vlast u Prokuplju je u prvoj fazi radova uz pomoć Ministarstva ekologije izdvojila 303.511.996 dinara ili oko 2,6 miliona evra.

Ministarstvo je obezbedilo 242.809.278, dok će Grad izdvojiti 60.702.717 dinara, a konkurs za najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje tog posla je otvoren do 20. juna.

Prokuplje je još prošle godine započelo važan projekat sanacije deponije "Dunek" pa je sredinom oktobra 2023. godine potpisan ugovor sa beogradskom firmom Tekon-Tehnokonsalting koja je dobila posao izrade projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju i rekultivaciju nesanitarne deponije “Dunek”, a taj posao je plaćen 5.940.000 dinara sa PDV-om. deponija prokuplje Deponija pored reke Toplice; Foto: Lj. M.

Sanacija deponije “Dunek” je ključna za poboljšanje kvaliteta života naših građana. Ovaj projekat će značajno smanjiti zagađenje, unaprediti javno zdravlje i stvoriti uslove za održiv razvoj grada. Projekat obuhvata kompletnu rekonstrukciju i modernizaciju deponije koja je godinama predstavljala ekološki problem za grad i okolinu, a nalazi se na samo stotinak metara od centra grada - kažu u Gradskoj upravi.

Naglašavaju da radovi koji će se odvijati po najvišim ekološkim standardima i prema najavama, planirano je da se prostor sadašnje deponije nakon završetka svih faza pretvori u moderan park za odmor i rekreacij koji će biti uređen sa zelenim površinama, šetalištima, sportskim terenima i prostorima za piknik, čime će postati omiljeno mesto za okupljanje građana svih generacija.

Da bi obezbedili novac za sve započete kapitalne projekte pa i sanaciju deponije, gradska vlasT u Prokuplju se po hitnom postupku kreditno zadužila za 285 miliona dinara ili skoro 2,5 miliona evra.

Nakon što se odabere ponuđač, rok za završetak radova je 4 meseca, odnosno 120 kalendarskih dana.

Deponija “Dunek” se nalazi nedaleko od centra Prokuplja i u blizini opštinske zgrade i prostire se na površini od oko 11 hektara, a karakteriše je veliki broj naslaga komunalnog otpada koje su delimično pokrivene i zatravljene.

Nakon što je tokom 2011. godine Prokuplje potpisalo ugovor sa firmom Por Werner&Weber o obavljanju komunalnih delatnosti i izvoženju smeća, deponija “Dunek” na obali reke Toplice zvanično se ne koristi, ali su prethodnih godina građani ne retko taj prostor koristili za iznošenje i odlaganje otpada, od građevinskog do komunalnog.


Još 2012. vlast u Prokuplju pokušala da reši problem deponije

Sredinom 2012. godine gradska vlast u Prokuplju najavila je sanaciju depOnije u blizini centra grada, a tadašnji predsednik opštine Milan Arsović potpisao je ugovor sa direktorom beogradskog preduzeća "Porr-Milenijum Team“ Bobanom Veličkovićem o izvođenju radova na sanaciji i zatvaranju gradskog smetlišta u blizini centra Prokuplja.

Potpisivanju je prisustvovao i Vladimir Jovanović, nekadašnji državni sekretar Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, koje je trebalo da finansira radove.

Kako je nekada planirano, na tom prostoru od oko 11 hektara trebalo je da se napravi park sa malim veštačkim jezerom, te da bi to bio najlepši deo grada.

Međutim, ubrzo nakon toga u Prokuplju je došlo do promene vlasti i od tog posla nije bilo ništa, pa se na sanaciju, koja bi sada mogla da se završi, čeka već 12 godina.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Grejna sezona, prazne žar.

Ćumur čitalac

Tekst: Gorela dva kamiona niške JKP "Mediana"

Pronađite nas na: