Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:55, 11. 1. 2023.

| Ekonomija

Zahlađenje loše utiče na voće i useve, neophodan sneg za zaštitu od smrzavanja

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
pšenica
Za sada nema štete na ozimim usevima; Foto: Lj. M.

Visoke temperature u decembru i prvim danima januara loše utiču na pšenicu i druge ozime useve jer podstiču vegetaciju pa bi eventualno zahlađenje i niske temperature u narednom periodu oštetili biljke i loše uticali na prinose. Poljoprivredni stručnjaci u Prokuplju kažu da blaga zima ne pogoduje ni voću, što bi moglo da se odrazi na ukupne prinose domaćih proizvođača.

Stručnjaci naglašavaju da je za prestanak vegetacije i prelazak u fazu mirovanja biljaka kako bi lakše podnele temperature u minusu neohodan sneg i postepeno zahlađenje. pšenica Niže temperature i sneg neohodne da biljke pređu u fazu mirovanja; Foto: Lj. M.

Sneg je najbolja zaštita kako bi usevi sa što manje posledica dočekali proleće. Osim što štiti biljke od smrzavanja, nakon topljenja doprinosi i većoj vlagi u zemljištu, a to će dodatno pogodovati kulturama, što je posebno važno za one ratare koji su svoje parcele zasejali nakon optimalnog roka, jer će vlaga, sa poboljšanjem vremenskih uslova, dobrineti bržem i boljem klijanju i nicanju biljaka - kažu iz Poljoprivredne službe.

Neuobičajeno toplo vreme do sada, kako objašnjavaju, više odgovara usevima koji su posejani nakon optimalnog roka, jer su kod ranijih useva visoke temperature izazvale pojačano klijanje pa bi u slučaju naglog zahlađenja i nešto nižih temperatura biljka bila oštećena.

Stručnjaci podsećaju i da je optimalan rok za prolećnu prihranu useva oko druge polovine februara.

Na teritoriji Prokuplja, prema procenama, tokom jesenje setve je zasejano oko 3.000 hektara.


Za sada nema štete u voćnjacima

Toplo vreme krajem i početkom ove godine za sada ne utiče nepovoljno na voće koje je u stanju mirovanja, a voćari u Toplici očekuju padavine u narednom periodu. voće Za sada nema štete u voćarstvu; Foto: Lj. M.

Decembarsko i januarsko "proleće" još nije podstaklo vegetaciju koja može biti kobna za voćnjake jer, ukoliko se nastave dnevne temperature preko dana u plusu od preko 10 stepeni, a noću u minusu, može doći do smrzavanja cvetnih pupoljaka. Posebno je opasno za voćare da, nakon ovog toplog vremena, dođe do mraza u martu ili aprilu, što se dešavalo prethodnih godina i ima za posledicu smanjene prinose koštičavog voća, višnje i šljive koje su i najrasprostranjenije u Toplici - kažu voćari.

Iako su zabrinuti za svoje kulture, lepo vreme i sunčani dani imaju i dobre strane, jer se mogu iskoristiti za zimske radove u voćnjacima, poput rezidbe i bacanja đubriva.

Stručnjavi naglašavaju da su većem riziku od smrzavanja izložene voćne vrste kod kojih je kraće zimsko mirovanje, poput kajsije, breskve.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zika

    11:49 // 11. 1. 2023.

    Da se zamole nadležni da nas više ne zaprasuju i da isključite harpp.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: