Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:27, 19. 1. 2024.

| Hronika

Ko je odgovoran za povratak radnika u "otrovnu" fabriku u Aleksincu - iz tužilaštva kažu rukovodstvo

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Magna kompanija Aleksinac (2)
Bez zvaničnih informacija o uzroku; foto: JV

Šta je dovelo do simptoma trovanja, zbog čega se u dva navrata preko 150 radnika aleksinačke fabrike Magna javilo Hitnoj pomoći, još nema zvaničnih informacija. Iz Tužilaštva za Južne vesti kažu da oni nemaju nadležnosti da zatvaraju fabriku i da je rukovodstvo odlučilo da ponovo bude otvorena za radnike.

Direktor aleksinačke Bolnice Goran Vidić kaže da su četvoro radnika od sinoć zadržani na lečenju, a radnici, koji nisu želeli da javno govore, tvrde da informacije dobijaju uglavnom od medija i da ne znaju kada će se vratiti na posao. U Magni ne odgovaraju na pitanja novinara. Policija trenutno obezbeđuje ulazak u fabriku dok traje istraga.

Ko je kriv zbog brojnih prijava radnika sa simptomima trovanja - još se utvrđuje. Iz Osnovnog tužilaštva za Južne vesti kažu da su obaveštene sve moguće inspekcije i da je fabrika danas ponovo ispražnjena i da je rad obustavljen dok traje istraga.

Fabrika je ispražnjena nakon nove prijave simptoma trovanja. Obaveštene su i na terenu su inspekcije rada, sanitarna, veterinarska, zaštite na radu, a uključeni su inspektori i službenici niške policije za ekološki i privredni kriminal. Institut za merenja štetnih gasova radi analize i zasada ne možemo ništa pričati oko uzroka - kažu iz Tužilaštva.

Na pitanje novinara ko je dozvolio juče povratak radnika u fabriku, kažu. Magna kompanija Aleksinac (1) foto: JV

Niko drugi nije dozvolio do rukovodstva fabrike. Mi nemamo nadležnosti da zatvaramo fabriku, to imaju druge državne institucije. Nisu imali zabranu i mogli su da nastave rad - kažu iz Tužilaštva.

Službenici niške policije su, kako kažu, nakon prijave koja je stigla oko 1:30 ujutru, izašli na lice mesta.

Obaveštene su sve nadležne službe, kao i Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu. Preduzete su mere i radnje na obebeđenju prostora fabrike - kažu u policiji.


Bez zvaničnih informacija - radnici se informišu preko medija

Nakon prvog incidenta, tokom kog je više od 30 radnika potražilo pomoć lekara zbog trovanja lepkom, iz fabrike Magna je stiglo saopštenje:

Magna potvrđuje da je tokom rutinske operacije održavanja podne obloge na našoj lokaciji u Aleksincu nažalost došlo do toga da neki zaposleni iskuse štetan uticaj na zdravlje. Lepak koji je korišćen tokom radova održavanja je standardni lepak za komercijalnu upotrebu. Na prvom mestu želimo da svim zaposlenima koji su pogođeni izrazimo iskrene želje za brz oporavak - saopštili su sinoć.

O novom slučaju ne odgovaraju na novinarska pitanja. Pitanja su poslata mejlom, a ne odgovaraju ni na pozive upućene preko javno dostupnih brojeva telefona.

Predsednik Opštine Aleksinac Dalibor Radičević je ranije danas rekao da je to saopštenje poslato jer su analize, koje su uradile inspekcije i sa Instituta, pokazale da je kvalitet vazduha u fabrici bio zadovoljavajući.

Novinari su zatražili i sve rezultate analiza nadležnih službi pre povratka radnika na posao sinoć u trećoj smeni. Magna kompanija Aleksinac foto: JV

U nedostatku zvaničnih informacija, radnici koji ne žele da se imenom i prezimenom potpisuju kažu da su sve informacije, o trovanju i povratku na posao, saznali iz medija.

Pročitamo negde nešto i onda pitamo šefove. Oni najčešće ne znaju odmah jer i oni moraju nadređene da konsultuju. Mi sada ne znamo kada ćemo se vratiti na posao - kaže jedan od radnika.

Sumnja se, prema priči dugog radnika, na hemijske materije kojim se tretiraju materijali.

Radnici se žale na specifičan miris komada koji obrađuju - tvrde neki radnici.


Četvoro u bolnici, stabilnog stanja

Druga prijava, posle samo dva dana od incidenta zbog koga je više od 100 radnika Magne zatražilo pomoć lekara nakon trovanja lepkom, stigla je oko pola dva iz fabrike. Radnici treće smena su se, nakon pauze u radu, vratili na posao u četvrtak u 22 sata, a ubrzo su Hitnoj pomoći stizali pozivi sa informacijama o sitim simptomima kao dva dana ranije.

Goran Vidić, direktor Bolnice u Aleksincu, rekao je da je sinoć pregledano 58 radnika koji su se javili Hitnoj pomoći, a četvoro je zadržano na lečenju u Bolnici.

Desetoro se javilo na preglede Bolnici u Aleksincu, četvoro je zadržano. Još su tamo, stabilni su, van životne opasnosti. Trebalo bi da budu pušteni sutra, nakon analiza. Od 8 sati jutros niko se više nije javio na pregled - rekao je Vidić.

Kaže da ne može, bez detaljnih analiza i rezultata, da kaže šta je uzrok, ali su simptomi isti kao kod radnika koji su se javili 17. januara.

Simptomi su kašalj, osećaj gušenja, osećaj peckanja, grebanja, pad saturacije kiseonika, bledilo, glavobolja, mučnina, stomačne tegobe. To su simptomi trovanja disajnih puteva. Nešto su udasili, to je dovelo do ovih simptoma - kaže Vidić.

Podsetimo, iz Centra za kontrolu trovanja VMA u Beogradu su potvrdili da su radnici bili izloženi isparenjima lepka za tapaciranje poda i stranica automobila.

Radnici su evakuisani nakon trovanja, ali su se sinoć vratili na posao i ponovo pokrenuli proizvodnju, a to je najavio za RTS predsednik Opštine Aleksinac Dalibor Radičević.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mićko

    11:22 // 20. 1. 2024.

    Nekima,iz politikantskih razloga, odgovara da odgovoran bude predsednik opštine. Nije tako!
    Za poslovanje preduzeća odgovoran je menadžment firme, predsednik opštine im samo pomaže da mirno ćute i kriju se. Zašto on preuzima poziciju PR, što već neko napisa, mogao bi i da objasni, njegova je odgovornost politička,a ovih koje ne vidimo POSLOVNA I STVARNA

  • Dragan

    09:02 // 20. 1. 2024.

    Ko je odgovoran?Kurir Djokica...

  • Rale

    18:14 // 19. 1. 2024.

    Pitajte Predsednika Opštine. On je PR Magne

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: