Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:04, 1. 4. 2022.

| Hronika

Na lečenju u Aleksincu i Nišu 21 rudar, svi van životne opasnosti

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
rudnik soko
Poginulo 8 rudara; foto: JV / Vanja Keser

U aleksinačkoj Bolnici zbrinuto je 19 pacijenata povređenih u nesreći u rudniku Soko kod Sokobanje i svi su van životne opasnosti, potvrđeno je Južnim vestima. Zbog trovanja gasom u niški Univerzitetski klinički centar zbrinuta su dvojica rudara, a ni oni nisu životno ugroženi.

Kako kaže direktor Opšte bolnice u Aleksincu Goran Vidić, prvobitno je u toj ustanovi primljeno 20 povređenih, a jedan od njih je upućen na dalje lečenje u Niš.

Ostali su zadržani kod nas na lečenju. Svi su u dobrom stanju, niko nije u životnoj opasnosti. Dva imaju teže, ostali lakše telesne povrede. Upućeni u Niš ima trovanje gasom, ali je van životne opasnosti. Uglavnom su nagnječne povrede usled zatrpavanja i od udisanja gasa - kaže Vidić za Južne vesti.

U niškom Kliničkom primljena su dva rudara sa težim povredama, ali ni oni nisu životno ugroženi.

Rukovodilac niškog Urgentnog Dragan Dimić rekao je da su, od trenutka kada su čuli da se dogodila nesreća, mobilisali kompletne ekipe koje su predviđene za takve situacije.

Do sada na sreću primili smo samo dva. Oba su zbrinuta dijagnostički, oni nemaju ortopedske povrede. U pitanju je trovanje gasovima, metanom i drugim gasovima. Zbrinuti su na endokrinologiji, gde se inače zbrinjavaju toksikološki pacijenti - rekao je Dimić.

Za sada nema najava da će još nekog povređenog rudara poslati u Niš, ali kaže da su spremni za eventualni dolazak još nekoga.

Podsetimo, u nesreći u rudniku Soko poginulo je 8 rudara. Šestorica stradalih su iz Aleksinca, jedan iz Vranja i jedan iz Soko Banje.

Rudnik Soko kod sokobanjskog sela Čitluk je od otvaranja zadesilo nekoliko nesreća, a najveća se dogodila 16. januara 1998. godine kada je u jakoj eksploziji poginulo 29 rudara, a 27 povređeno. Slična nesreća dogodila se i 1989. godine u Aleksinačkim rudnicima kada je stradalo 90 rudara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: