Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:59, 27. 7. 2022.

| Hronika

Niko neće odgovarati, ali uzrok smrti rudara pokazaće izveštaj: Tužilaštvo kaže "još mu nije vreme"

Autor:T. R.Izvor:Južne vesti
rudnik soko
Izveštaj o uzroku nesreće još nije dostupan javnosti; foto: JV / Vanja Keser

Skoro četiri meseca nakon što je osam rudara stradalo u rudniku Soko kod Sokobanje, izveštaj o uzroku nesreće i dalje nije dostupan javnosti. Južnim vestima je ranije potvrđeno da taj izveštaj postoji, ali iz aleksinačkog Osnovnog javnog tužilaštva nisu ga objavili ni danas, već su samo saopštili da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka.

Kako je tačno došlo do nesreće u kojoj je poginulo osam rudnika - još nije saopšteno. Iz Tužilaštva kažu da bi informacija o uzroku nesreće mogla da bude objavljena za nekih 15 dana i da za to još nije vreme.

U nekom kratkom roku, recimo, za nekih možda 15-tak dana, to bi već moglo da se kaže, ali mnogo ulazimo u suštinu predmeta, a još nije vreme za to. Pretkrivični postupak je ipak malo specifičan - ističe portparol OJT u Aleksincu Ivan Mitrović.

Kako navode, danas su o odluci Tužilaštva dostavljena obaveštenja zakonskim naslednicima pokojnika.

Možete da podnesete zahtev na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja, ali dok traje pretkrivični postupak stvarno ne bih ja da prejudiciram odluku, a eventualno ako dođe do pritužbi na naš rad, odnosno prigovora na tu odluku, negde prejudiciram na taj način odluku Višeg tužilaštva, koje bi odlučivalo o tome i da kažem koji je uzrok nesreće - objašnjava Mitrović.

Na zvaničnom sajtu OJT u Aleksincu navedeno je da je odluka o tome da nema obeležja krivičnog dela doneta nakon analize izveštaja stručne komisije koju je formiralo JP PEU Resavica i republičke inspektorke za rudarstvo Zorice Vukadinović, izveštaja sa obdukcije Zavoda za sudsku medicinu u Nišu, kao i nalaza i mišljenja veštaka Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

Međutim, sadržina tih izveštaja i nalaza nije objavljena.

Podsetimo, 8 rudara je nastadalo, a 21 je povređen u rudniku Soko, pa je 2. april bio proglašen Danom žalosti. Iz Ministarstva su ranije naveli da su se nastradili ljudi ugušili zbog visoke koncentracije metana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Petrovic

    22:26 // 27. 7. 2022.

    Ubijaju nas,prebijaju,truju,bolnice lice na konc.logore,plate mizerne,radnicka prava ne postoje,jedni te isti rotiraju 30 godina,malo promene vokabular,ali rezultat isti...bez ikakve odgovornosti,sve pada u zaborav...ovaj narod je skroz uspavan i zombiran...na kraju krivi oni sto poginuse,njihovom greskom se otrovali...

  • Оскар Питагор

    16:24 // 27. 7. 2022.

    А да пробате овако: Прогласите изгинуле рударе кривцима?

    Сећам се кад закопали гардисте. Високи официри продавали маглу како се сами поубијали. Па како нису ни били неки војници.

    Србија је ово. Заборвља се. Ништа вас не кошта. Срама, морала и разума одавно нема. Пробајте.

  • Miki

    15:56 // 27. 7. 2022.

    Rudari su naterani silom da rade iako im je bilo sumnjivo kada su ušli u jamu.Hvala lepo pozdrav.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: