Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:01, 26. 2. 2020.

| Hronika

Peticija o zabrani MHE u Prokuplju pod lupom tužilaštva, potpisi idu na grafološko veštačenje

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
sud
Peticija pod lupo tužilaštva u Prokuplju; Foto: Lj. M.

Od 36 građana koji su saslušani u prokupačkoj policiji zbog sumnje da se njihova imena nalaze na inicijativi za zabranu mini hidroelektrana koja je ranije podneta Skupštini Grada Prtokuplja, a oni je prosledili tužilaštvu radi provere verodostojnosti potpisa, njih 26 je negiralo da su potpisali peticiju. Tužilaštvo će naložiti grafološko veštačenje radi otkrivanja nepoznatih izvršioca krivičnog dela Faslifikovanje isprave iz člana 355 Krivičnog zakona.

I dok neki od potisnika peticije, među kojima su i pojedini opozicioni aktivisti u Prokuplju, tvrde da se radi o vidu pritiska i zastrašivanja ljudi, u Gradskoj upravi nisu hteli da komentarišu zašto su posumnjali u ispravnost potpisa i tražili da tužilaštvo potvrdi njihovu verodostojnost, kao i podatak da li su ikada do sada proveravali potpise bilo koje peticije, u Osnovnom javnom tužilaštvu kažu da samo rade svoj posao.

Skupština Grada Prokuplja nam je uputila dopis i prosledila inicijativu o zabrani gradnje mini-hidroelektrana sa 2.148 potpisa građana. U dopisu Skupštine se navodi da potpisi nisu overeni od strane ovlašćenog organa, te da postoji mogućnost da određeni broj potpisa nije autentičan – kaže v. d javnog tužioca Jelena Bošković.

U tužilaštvu ističu da su, radi provere ovih navoda, podneli zahtev policiji za prikupljanje potrebnih obaveštenja i naglašavaju da je utvrđeno da su pojedini građani čiji se podaci i potpisi nalaze na inicijativi negirali da su potpisali inicijativu, tvrdili su da potpis nije njihov, te da im ništa nije poznato u vezi predmeta inicijative.

Prethodnih dana u policiji je saslušano 34 građana, od kojih je 26 negiralo da su potpisali. Sa samo jedne strane inicijative na kojoj se nalazilo 24 potpisa, utvrđeno je da je 8 potpisa falsifikovano. Građani su saslušani i u tužilaštvu, gde su ponovili da nisu potpisali peticiju, da ne znaju ko je zloupotrebio njihove podatke i ko ih je potpisao – dodaje vd OJT Bošković.

Ona ističe i da su svi saslušani u tužilaštvu negirali da su privođeni na silu u policiji i da su tamo „zastrašivani“ kako bi dali izjavu da njihov potpis nije na inicijativi.

U Tužilaštvu navode i da su građani čiji je potpis falsifikovan ogorčeni i da velika većina njih traži da utvrde ko je i na koji način došao do njihovih podataka, adrese stanovanja i ko je falsifikovao potpise, zbog čega će i naložiti grafološko veštačenje.

Policija je prethodne nedelje po nalogu Osnovnog tužilaštva pozivala pojedine potpisnike peticije na razgovor i proveravala verodostojnost njihovih potpisa, zbog čega su se pojedini građani žalili da se radi o pritisku i želji lokalne vlasti da ih zastraši.

Tvrdili su da je akcija potpisivanja peticije bila dobronamerna i u korist čitave zajednice, ali da lokalna vlast to želi da predstavi kao opoziciono delovanje i proverom potpisa pokušava da ih uplaši.

Inače, krajem prošle godine, grupa građana je Gradskoj upravi u Prokuplju predala inicijativu da se skupštinskom odlukom zabrani izdavanje dozvola budućim i zainteresovanim investitorima za izgradnju mini-hidroelektrana, a povod za čitavu priču oko izgradnje MHE u Toplici je neiskorišćena dozvola za izgradnju ovakvog objekta u selu Balčak nadomak Prokuplja, koju je gradska vlast izdala još 2017. godine, a čiji je početak radova najavljen za 1. januar 2018, a kraj za 1. januar 2020. godine. Radovi na toj lokaciji nikada nisu ni započeti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Verica Verica

    09:18 // 27. 2. 2020.

    Прокупчани, главе горе! Потписали сте једну од најбољих иницијатива! Стојте иза својих потписа!

  • Gorancee...

    21:51 // 26. 2. 2020.

    A sta je sporno sto su gradjsni potpisali peticiju radi zabrane MHE. Pa ljudu zu zabrinuti zbog zivotne sredine, biljnog i zivotinjskog sveta,ekologije. Zar nije u intetesu da deci i unucims ostavimo cistu prirodu .

    • Peticija

      22:21 // 26. 2. 2020.

      Nije problem za građane koji su potpisali, ovde su koliko ja vidim problem o i koji nisu, a našli se na spisku. Ako neko misli da pobedi SNS lopovlukom koju su oni usavršili, grodno se vara i samo šteti ovom narodu. Teško ćemo mi smeniti Vučića i njegove sa ovakvima.

  • MHE

    17:10 // 26. 2. 2020.

    Da nije ovih juznih vesti ne bi znao sta se desava u gradu.Sns uvek pokrije svoje lopovluke, buduca opozicijo uci od njih! Tuzioc reaguje samo za sicu i time se dici.Sve naopoako.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: