Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:57, 21. 2. 2020.

| Hronika

Peticija protiv MHE u Prokuplju pod istragom, potpisnici pozivani u policiju

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
policija
Policija u Prokuplju ispituje potpisnike peticije i proverava potpise; Foto: Lj. M.

Prokupačka policija je po nalogu Osnovnog tužilaštva potpisnike peticije za zabranu gradnje mini-hidroelektrana na teritoriji Prokuplja juče pozivala na razgovor i proveravala verodostojnost njihovih potpisa. Peticiju je potpisalo 2.178 građana.

U Tužilaštvu su potvrdili da je proveru, pod sumnjom da su pojedini potpisi falsifikovani, dopisom tražila Gradska uprava Prokuplja.

Nama je od strane Grada Prokuplja dostavljena peticija sa svim potpisima i dopis da se sumnja da su pojedini potpisi falsifikovani, odnosno da oni koji su potpisali nisu to uradili. Postupajući po tome, mi smo uputili dopis policiji i oni pozivaju određene građane da izvrše proveru tih potpisa. To je ono što u ovom trenutku možemo reći - potvrđuju za Južne vesti u Osnovnom tužilaštvu u Prokuplju.

I dok u policiji u saopštenju demantuju objave na društvenim mrežama gde ih građani prozivaju da su se stavili u službu vladajuće politike, tvrdeći da rade svoj posao po nalogu Tužilaštva, neki od potpisnika peticije smatraju da je ovo vid zastrašivanja ljudi koji misle svojom glavom i kojima lični i politički interes nije na prvom mestu, već samo žele da zaštite reke u topličkom kraju.

Kažu da je akcija potpisivanja peticije bila dobronamerna i u korist čitave zajednice, ali da nadležni u gradu, zahvaljujući učešću nekoliko aktivista opozicionih partija, udruženja i građana, to žele da predstave kao opoziciono delovanje i krivičnim prijavama uguše svaki vid nezadovoljstva ljudi.

Stigao mi je poziv da se u svojstvu građanina javim u policiju, bez ikakvog obaveštenja zašto se pozivam i o čemu se radi. Kada sam otišao, inspektor za privredni kriminal me je pitao da li je moj potpis na jednom od papira peticije. Odgovorio sam da jeste, a on je pitao da li sam siguran, što samo ukazuje da neko traži dlaku u jajetu, ne bi li ovu dobronamernu akciju diskreditovao – kaže jedan potpisnik peticije.

U Gradskoj upravi nisu želeli da komentarišu navode ko je i zašto posumnjao, ali ni kako je spisak peticije, predat njihovim nadležnim službama, završio u Tužilaštvu.

Bez odgovora su i pitanja novinara Južnih vesti da li je to uobičajena procedura prilikom prijema peticije, da se potpisi proveravaju u tužilaštvu i policiji, ali i koliko su puta do sada uputili dopis tužilaštvu za proveru potpisa bilo koje peticije koju su primili poslednjih godina.

S obzirom na to da se policija oglasila, ne želimo da dajemo nikakve izjave pa vas molimo da se obratite nadležnim službama - kratko su prokomentarisali iz Gradske uprave Prokuplja.

Inače, nakon saznanja da je na teritoriji Prokuplja planirana izgradnja mini-hidroelektrana na 6 lokacija, grupa građana je samoinicijativno prikupljala potpise nezadovoljnih Prokupčana koji se protive njihovoj izgradnji, a inicijativa o zabrani predata je Gradskoj upravi krajem prošle godine. 800x600_inicijativa Inicijativa za zabranu mini hidroelektrana predata nadležnima u Prokuplju; Foto: T. E.

Građani su tražili da se skupštinskom odlukom zabrani izdavanje dozvola budućim i zainteresovanim investitorima za izgradnju mini-hidroelektrana, a povod za čitavu priču oko izgradnje MHE u Toplici je neiskorišćena dozvola za izgradnju ovakvog objekta u selu Balčak nadomak Prokuplja, koju je gradska vlast izdala još 2017. godine, a čiji je početak radova najavljen za 1. januar 2018, a kraj za 1. januar 2020. godine. Radovi na toj lokaciji nikada nisu ni započeti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • LudiMilojko

    15:16 // 1. 5. 2020.

    Dejavu ista prica se ponvalja,tako su isto sa starim grobljem.Na kome bila zrtve zakopane iz prvog svestkog rata.Pa kad dosao jedan Francuz sa porodicom da pokaze gde mu je rod sahranjen.Covek imao lepo da zatekne 3 nova solitera sazidano.

  • Slobodarac

    09:46 // 24. 2. 2020.

    Policija samo radi svoj posao - cuva vladajucu klasu i klasni poredak. Nema vise narodne milicije, svi su brutalni kao americki policajci, i u Evropi i posebno na Balkanu. Od obicnih gradjana prave kriminalce, posto su prave kriminalce prekrstili u investitore.

  • Žarko Grujić

    09:04 // 23. 2. 2020.

    Pa da se dogovorimo.Tužilaštvo i policija dužni su da dostavi na treženje stranke zahtevanu informaciju.A onda gospodina koji je podneo zahtev(samo ako je zainteresovana strana ne), podneti nadležnom tužilaštvu prijavu za korupciju(trgovina uticajem).Iza ovog se krije žešća korupcija "partija" -investitor.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: