Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:10, 14. 10. 2023.

| Hronika

Prokupački vatrogasci od početka godine intervenisali preko 600 puta

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
vatrogasci
Vatrogasci od početka godine imali preko 600 intervencija; Foto: Lj. M.

Ukupan broj intervencija u okviru vatrogasno-spasilačke delatnosti na teritoriji Topličkog okruga u protekloj godini iznosio je 602, od tog broja, najveći deo intervencija bio je usmeren ka otvorenim požarima 238, crpljenje vode zbog poplava zahtevalo je 161 intervenciju, dok su 12 intervencija bile usmerene ka otklanjanju posledica saobraćajnih nesreća. Intervencije na objektima obuhvataju 99 slučajeva, dok su ostale vrste intervencija, koje su uključivale različite nepredviđene situacije, bile 102 puta.

Pojedinačno po opštinama, Prokuplje je beležilo najveći broj intervencija, ukupno 317 slučajeva, na drugom mestu je Kuršumlija sa 118 intervenicija, dok su Blace i Žitorađa imali 100, odnosno 67 intervencija od početka godine. vatrogasci Najveći broj intervencija bilo na otvorenom prostoru; Foto: Lj. M.

Površina zemljišta zahvaćena požarima na otvorenom, kako u poljoprivrednim tako i u šumskim područjima, bila je značajna. U Prokuplju je zabeleženo 455,79 hektara površine zahvaćene požarima, dok je u Kuršumliji ta površina iznosila 236,05 hektara. Blace je imalo 77,73 hektara zemljišta pogođenog požarima, dok je Žitorađa imala 100,56 hektara oštećenog zemljišta - kaže Zoran Ristić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Prokuplju.

Dodaje da je tokom vanredne situacije proglašene zbog obilnih padavina u junu ove godine, pripadnici Odeljenja za vanredne situacije bili su angažovani na evakuaciji 68 osoba, pružajući neophodnu pomoć ugroženom stanovništvu.

Prokupački vatrogasci apeluju na građane da je zakonom zabranjeno spaljivanje trave, niskog rastinja, strnih useva smeća na otvorenom prostoru, a za nepoštovanje zaprećene su i nvčane kazne od 10.000 do 50.000 dinara za fizička lica, dok se kazne za pravna lica kreću od 300.000 do milion dinara.


Vatrogasci uvek tu da pomognu građanima

Pre mesec dana prokupački vatrogasci su uz pomoć meštana Žitnog Potoka uspeli da izvuku kravu koja je upala u nezaštićen poljski bunar u ataru tog 30-ak kilometara od Prokuplja udaljenog sela.

Životinja je izvučena nepovređena, a akcija spasavanja iz bunara dubokog preko 2 metra je trajala oko pola sata. krava Krava izvučena iz bunara bez ikakvih povreda; foto: Lj. M.

Ovo nije prvi slučaj u kome prokupački vatrogasci osim svog osnovnog posla spašavaju bespomoćne životinje, najčešće pse i mačke, a tokom 2020. oni su uz pomoć meštana sela Kaludra uspeli da izvuku kravu koja je upala u takođe nezaštićen bunar.

Tada je izvlačenje krave iz bunara punog vode, dubokog više od 4 metra i prečnika oko metar, trajalo oko 3 sata, a životinja je izvučena nepovređena.

Tokom 2013. godine uz pomoć nekoliko meštana prokupačkog sela Babin Potok imali su sličnu intervenciju i tada su spasili ponija koji je tokom ispaše upao u takođe nepokriveni poljski bunar.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Piroman

    16:41 // 14. 10. 2023.

    Pa kad narod voli da pali ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: